Karácsony előtt bekerülhet a hazai kiskereskedelembe a Lenovo legújabb YogaBookja, a C930. A csúcskészüléket a berlini IFA-n mutatta be a kínai cég. A Motorola telefonok újabb visszatérésére ugyanakkor tovább kell várnia a márkahívőknek – derült ki a cég Budapesten tartott régiós partnerkonferenciáján.

Mobilitás

„Intelligent futures” néven rendezte meg a magyar fővárosban az EMEA-régió aktuális partnerkonferenciáját a Lenovo. Ezen az előadók a társaság legfrissebb pénzügyi jelentéséről, néhány stratégiai fontosságú területről, az ahhoz kapcsolódó fejlesztésekről beszéltek. Az eseményt kísérő termékbemutatón újdonságnak azok a készülékek számítottak, amelyeket a legutóbbi berlini technológiai vásáron mutatott be a cég.

Mobilitás, dolgok internete és az intelligens tollak szerepe

A magyar helyszín jelentőségét egyebek mellett az adta, hogy a kínai társaság egyetlen regionális gyártóüzeme Sárváron a Flex, mint szerződéses gyártó keretei között működik. Lukács Anita a Lenovo Hungary ügyvezetője elmondta, hogy az üzem profilja évről-évre újabb termékcsoporttal bővült. Az asztali gépek, a munkaállomások után tavaly óta itt gyártják az EMEA-térségnek szánt teljes x86-os szerverportfoliót. Hozzátette, hogy a hatékonysághoz a gyártási feltételek mellett hozzájárul az ország kedvező földrajzi elhelyezkedése is. Megjegyezte még, hogy a Lenovo már egy ideje mind a hazai PC-, mind a tabletpiac vezető márkája.

A technológiai piac intelligens jövőjéről Thorsten Stremlau, a cég nagyvállalati üzletágának globális stratégiai igazgatója beszélt. Az üzleti környezetben ma már együtt élnek a számítógépek és az okostelefonok, sőt egyre inkább a mobileszközök dominálnak, szinte nincs olyan ember, aki nem használja őket. Ezért a cégeknek ezekre a készülékekre is oda kell figyelniük, gondoskodni azok megfelelő támogatásáról, a szoftverfrissítésekről, a biztonsági háttérről.

Egyre fontosabb szerephez jut a dolgok internete(IoT), és az általuk generált adatok, amelyeket feldolgozni, naplózni és elemezni kell. A virtuális(VR) és kiterjesztett valóság(AR) kapcsán megemlítette, hogy létezik egy homokkal és tengerillattal „felszerelt” különleges laboratórium Kínában, ahol AR szemüvegek használatával „imitálható” a tengerparti futás.

A Lenovo szakértője nem temetné az intelligens tollakat. Felméréseik szerint az Y és a Z generáció a hagyományos billentyűzetnél jobban kedveli ezt a fajta szövegbevitelt is, illetve az ilyen készülékek használatát.

Mesterséges intelligencia a rákdiagnosztikában

Viszonylag nagy teret szentelt a mesterséges intelligencia alapú(AI) alkalmazásoknak, köztük említette a méztermelést optimalizáló megoldást, amely egyebek mellett segít a méhészeknek kiszűrni a rovarirtóval fertőzött területeket is.

Mesterséges intelligenciával rövidebb idő alatt és nagyobb pontossággal fedezhetőek fel az emberi testben kialakuló rákos folyamatok is. Az orvosnak legalább negyedórába kerül és a pontossági mutatója maximum 92 százalék, ugyanez az AI segítségével 5 percet vesz igénybe 95 százalékos hatékonysággal.

Fontos a biztonság, ezzel kapcsolatban a szakértő érdekességként hozta fel a ThinkPad azon technológiáját, amely felismeri, hogy az éppen a gép előtt ülő mögött, vagy mellett valaki más is lesi-e a képernyőt. A Lenovo WiFi Security pedig helyi szinten ellenőrzi a hálózati biztonságot, jelezve, ha a kapcsolat nem teljesen biztonságos.

A régió vezetője Ivan Bozev, az éppen kiadott friss üzleti jelentésről beszélt, amiből megtudható volt, hogy a Lenovo csoport az elmúlt négy év legjobb negyedéves árbevételét realizálta. A csoportszintű bevétel 13, 4 milliárd USA dollár volt, amely éves összevetésben 14 százalékos növekedést jelent. A társaság adó előtti eredménye az egy évvel korábbi 178 millió dollárról 213 millió dollárra nőtt, köszönhetően annak, hogy a negyedévben minden üzletág, még a Motorolát magában foglaló mobil is nyereségesen működött.

A félbehajtható Lenovo panelekre még várni kell

Ha már Motorola, az európai márkahívők egyelőre nem sok jóra számíthatnak, a legjobb hír, hogy a felvásárlás óta először került pozitív sávba a termék eredményességi mutatója, köszönhetően a vele kapcsolatban végrehajtott 175 millió dolláros költségcsökkentésnek.

Hiába volt nagyjából másfél éve az európai reinkarnációs kampány, a mobiltelefont feltaláló, egykor nagy nevű amerikai márkával a Lenovo egyelőre csak néhány kiválasztott nagy piacra – Észak- és Latin-Amerikára, valamint Kínára fókuszál, ahol meghatározó pozíciókat tudott szerezni.

Szó esett a félbehajtható panelekről is, ami most nagy slágertéma a gyártók között. A Lenovo jelenleg több ilyen megoldást is tesztel, de a régiós vezető szerint a minőségi és költség szempontokat figyelembe véve nem állnak készen a gyártásra. Lehetséges dátumként 2020-at jelölte meg.

Kérdésként felvetődött, hogy az európai kereskedők – az amerikai, vagy az ázsiai piacokhoz képest – miért csak jókora késéssel kapják meg a legújabb Lenovo termékeket. A válasz nem a szállításban, vagy a gyártási kapacitások szűkösségében keresendő, hanem abban, hogy Európában hosszabb és összetettebb az engedélyeztetési eljárás.

A bemutatott termékek közül az egyik legnagyobb figyelem a 2016-os YogaBook utódjának számító C930-nak jutott. A korábbi Atom processzor helyett 8. generációs IntelCore processzorokkal ellátott prémium 2in1 eszköze, a világ első kettős kijelzős, E Ink,2 képernyővel ellátott laptopja. Az E Ink kijelző testreszabható billentyűzetté alakítható, többnyelvű-támogatással, amely digitális papírként vagy akár e-olvasóként is funkcionálhat. Magyarországi értékesítésével kapcsolatban annyit lehetett megtudni, hogy még az idei karácsonyi szezonra megérkezik, az ajánlott fogyasztói árát egyelőre nem árulták el.