A koronavírus járvány kitörése óta több ország is elhalasztotta az 5G frekvenciák árverését. Legutóbb Lengyelország döntött így. Szlovákia viszont április elején meghirdette saját tenderét.

A lengyel hírközlési hatóság a múlt hét végén döntött úgy, hogy határozatlan időre elhalasztja az eredetileg április 23-ára tervezett 5G aukciót – írja a Total Telecom. Az egyelőre elnapolt tenderen a 3,6 GHz-es frekvenciatartományban szerezhetnek majd használati jogosultságot az ottani szolgáltatók.

Lengyelországban négy licencre lehet majd pályázni

Az eljárást március elején hirdették meg négy, 15 évre szóló licenc megszerzésére. Másfél hónapja az országban még pár tucat regisztrált fertőzöttről szóltak a hírek, a számuk azóta már megközelítette a 10 ezret. A szakhatóság most egy ideig vizsgálódik, mielőtt újabb határidőt tűzne ki.

A járvány kitörése óta Lengyelországot megelőzően Spanyolország, Portugália, Ausztria, Franciaország és Csehország halasztotta el frekvencia árverését.

Nem így Szlovákia, amely éppen a hónap elején jelentette be, hogy várja a szolgáltatói ajánlatokat az 1 GHz-es tartományban meghirdetett 5G licencekre. Az ottani hírközlési hatóság az árverés időpontját május 25-re tűzte ki.

Mindeközben nálunk lezárult az első 5G tender. A tavaly ősz óta húzódó eljárás árverési szakasza bele is csúszott a magyarországi járvány kezdeti időszakába. Mint korábban megírtuk, március 26-án rendezte meg a hazai szakhatóság az eljárást három szolgáltató részvételével. A magyar állam a korlátos erőforrás bérbeadásából mintegy 128,5 milliárd forint bevételre tett szert.

Az árverés – a járványhelyzet miatt – speciális körülmények között zajlott. A résztvevők megkapták a szükséges védőfelszerelést és a járványegészségügyi felügyeletet. Információink szerint maga a licitálás, a dokumentumok aláírása digitális eszközökkel zajlott.

Itthon a Telenor belépőjére vár a piac

A tender nem elindította, hanem kibővíti a hazai 5G szolgáltatók körét. Két szolgáltató: a Vodafone és az eljárásból még tavaly ősszel kizárt Digi a korábbi tenderek jóvoltából ugyanis már rendelkezett egy kisebb mennyiségű 5G-képes frekvenciával, amelyen ősszel már el is indították 5G szolgáltatásukat.

A piacról eddig hiányzó két szolgáltató közül a Magyar Telekom április 9-én élesítette 5G antennáit. A szolgáltatás első körben Budapesten a belváros egyes részein, Zalaegerszeg belvárosában, valamint a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpályán érhető el.

A Telenor 5G-piaci belépőjére is hamarosan sor kerülhet, korábbi hírek szerint akár még ebben a hónapban. A cég eddig tesztfrekvencián működtette 5G bázisállomásait, és az átállást követően, az aukción elnyert 3600MHz-es sávonindítja el a kereskedelmi 5G szolgáltatását.