A jövőben átlag felhasználók is fejleszthetnek alkalmazásokat az üzleti szoftverek automatizálásához. Erre a következtetésre jutott a globális szakemberhiány okán az SAP. A világ vezető üzleti szoftver fejlesztője nemrégiben jelentette be az erre választ adó SAP Build platform elindítását.

„Magad uram, ha fejlesztőd nincs”

A Gartner piackutató előrejelzése szerint 2025-re már több tízmilliárd dolláros piaccá válik, és évi 20-30%-os növekedési ütemével teljesen letarolja az alkalmazásfejlesztés területét a low-code/no-code technológia.

Az „alacsony kódú” programozás és az ilyen alapon működő platformok lehetővé teszik, hogy minimális manuális kódolással készülhessenek üzleti alkalmazások. Mindez azt is jelenti, hogy a nagy tapasztalattal rendelkező, szenior szakemberek a számukra is kihívást jelentő, komolyabb feladatokra koncentrálhatnak.

Ipari forradalommal felérő robbanás

Szakértők ezt a trendet kis túlzással az ipari forradalomhoz hasonló mértékű robbanásnak tartják az IT-világban, amely egyesíti a dobozos egyenmegoldások és az erőforrás-igényes egyedi alkalmazások legfontosabb előnyeit.

Az SAP megoldása is egy alacsony kódigényű, másnéven low-code fejlesztői környezet, amelyben a felhasználók programozói képesség nélkül, moduláris elemekből, ezerféle sablon segítségével „drag and drop” módszerrel „rakhatnak össze” saját alkalmazásokat az SAP Business Technology Platformon. Az SAP Build használatát bemutató ingyenes tananyagokat az online képzésekre specializált Courserával közösen készíti el az SAP.

Az üzleti felhasználók ezen a felületen maguk készíthetnek alkalmazásokat például az üzleti folyamataik automatizálására, az alrendszerek közti adatmozgatásra, egyes folyamatok áttekintésére vagy a beviteli felületek személyre szabására. A megoldás több mint 1300, előre elkészített iparági és üzleti folyamat-sablont tartalmaz a fejlesztés felgyorsítása érdekében.

„A profi fejlesztők iránti kereslet világszerte meghaladja a rendelkezésre álló kapacitásokat, és nincs ez másként Magyarországon sem. Az SAP Build bizonyos fejlesztési feladatok elvégzésére vértezi fel az üzleti felhasználókat, ezzel időt és pénzt spórolva az ügyfeleknek” – foglalja össze a bejelentés lényegét Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezetője.

Az SAP saját maga is használja a megoldást, miután az elmúlt időben a cégcsoporton belül, a Qualtrics munkatársai is erre a low-code fejlesztői környezetre támaszkodtak egyes fejlesztéseiknél. A tapasztalataik szerint az SAP Builddel átlagosan 90%-os költségcsökkentés érhető el, miközben a bevezetések gyorsasága is nőtt.

Az SAP tervei között szerepel, hogy 2025-ig világszerte kétmillió embert képez ki az SAP eszközeivel való egyszerűsített fejlesztésre, megháromszorozva a cég online oktatási oldalán található ingyenes tananyagokat. A kurzusok belépő szintű szakmai tanúsítvány megszerzésére jogosítanak, nem szükséges hozzá főiskolai diploma vagy iparági tapasztalat, és bármilyen háttérrel rendelkező, minden ilyen területen tanulni vágyó számára elérhetők.