Egyre nagyobb kihívás az európai cégek számára az infokommunikációs(ICT) szakmákban jártas szakemberek megtalálása. Egy friss jelentés megmutatja, hol igazán akut a helyzet. Magyarország már, vagy még nem tartozik közéjük.

Évek óta mást sem hallunk itthon sem, minthogy milyen nehéz a technológiai szakmákban a munkaerőhelyzet és tízezrekben mérhető a betöltetlen állások száma. Az Eurostat legújabb jelentése szerint ugyanakkor nem Magyarország van a legnehezebb helyzetben, sőt mi az uniós átlag alatt vagyunk.

A jelentés a 2018-as évet veszi górcső alá, abban az évben az EU-ban tevékenykedő nagyvállalatok 9 százaléka volt igen aktív az ICT-hez értő szakemberek megtalálásában. Igen sokatmondó, hogy ezek 58 százalékának okozott komolyabb gondot ezen állások betöltése. Évről-évre nagyobb a kihívás, 2013-ban még csupán a 37 százalékuk volt bajban a szakemberhiány miatt, öt évvel később az ebben érintettek aránya további 50 százalékkal nőtt.

Nézzük, hogy állunk a tagországok szintjén, hol találhatnak maguknak még könnyebben állást a karrierjüket inkább külföldön elképzelők. A jelentés a száraz tényeket közli, nem foglalkozik az okokkal, vagyis, hogy miért maradnak az adott ország informatikusi állásai betöltetlenül: kellő számú utánpótlás, fizetés, motiváció, vagy egyéb okok miatt?

Mint nemrégiben megírtuk, az Európai Unióban a diplomások negyede végez a technológiai területhez tartozó felsőoktatási intézményekben. Ezekben a gyáripari és építőmérnök képzés adja a legtöbb friss diplomást, míg a legkevesebbet az informatika és a távközlés profilú főiskolák és egyetemek.

A szakemberhiány terén a legnagyobb kihívással a szomszédos Románia küzd, pedig ott ösztönzésül még speciális adókedvezményeket is kaptak-kapnak a szakmabeliek. Az ottani állást hirdető nagyvállalatok 90 százalékának okoz nagy nehézséget a pozíciók betöltése.

Hasonlóan nagy kihívás elé állítja a technológiai munkaerőhiány a cseh vállalatokat is, ahol a négyötödének okoz fejfájást a megfelelő emberek megtalálása. A vezető ötösfogatba tartozik még a szomszédos Ausztria(74%), Svédország(72%) és Németország(69%).

A lista másik végén vannak a könnyebb helyzetben lévők, köztük Spanyolország(27%) és Görögország(38%). Magyarország (57%)egy százalékponttal marad el az uniós átlagtól. Nálunk az informatikai szakmákhoz kapcsolódó bérek és jövedelmek növekedése 2019-ben sem állt meg. A legkeresettebb szakemberek még mindig a szoftverfejlesztők, de jelentősen megnőtt a kereslet a Data Scientist, MachineLearning és Devops mérnökök iránt is.