A készülékek ma még extrém magas árazása, az eddig felmerült kijelző- és zsanérproblémák miatt csak lassan indul be a hajtogatható okostelefonok értékesítése. A hét elején a Huawei mutatta be az ebbe a kategóriába tartozó készülékét a Mate-Xs-t.

Huawei hajtogathatós okostelefon

Jelenleg két márka gyárt a világon hajtogatható okostelefont, a kategóriát feltaláló és elsőként piacra dobó Samsung, valamint a Huawei. Mindkét gyártónak meg kellett tanulnia a leckét, még a nagy verseny sem indok arra, hogy ne hozzák az elvárt minőséget.

A koncepció életképes, a fejlesztők kiköszörülték a csorbát

A tavaly év elején megjelent első változatok nem is igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, de ebben nem a koncepció volt hibás, hanem egyebek mellett a hajtogathatóság műszaki megoldása bizonyult elégtelennek.

Az alapmodelleket, amelyek közül végül csak a Samsungé került a boltok polcaira, újra kellett tervezni. Az őszre elkészült új modellt tavaly decembertől nálunk is forgalmazza a koreai cég. Ehhez jön még a nemrégiben bemutatott, másképp hajtogatható Z Flip, amely a múlt héttől érhető el nálunk.

A múlt év során a Huawei mérnökei is lázasan dolgoztak a telefon újratervezésén, aminek a gyümölcse mostanra ért be. Az első modellhez képest számos újítással rendelkező Mate Xs-t, ami egyben a világ első 5G-s és hajtogatható okostelefonja, a hét elején mutatták be a nemrégiben lefújt barcelonai mobil világkonferencia helyszínén virtuális sajtótájékoztatón.

A zsanér mellett megújult a kijelző is

A Huawei a Mate Xs-ben tovább javította a készülék hajlíthatóságáért felelős kijelző technológiát, amit stílusosan Falcon Wing(sólyomszárny) névre keresztelt. A kialakítás több mint száz egymásba kapcsolódó részből áll. A cirkónium-alapú fémből készített zsanér a korábbinál sokkal tartósabb, és garantálja a tényleges 180 fokos hajlíthatóságot.

A polimer felépítésű kijelző kialakítása során két réteg polyimide anyagot ragasztanak egymáshoz optikailag tiszta ragasztóanyaggal. Az egyedi anyagok lehetővé teszik, hogy a kijelző tiszta képminőséget és élénk színeket nyújtson.

A Mate Xs 8”-es, kifelé hajtható kijelzőjével valódi FullView élményt ad. Az eszköz így okostelefonként és tabletként is használható. A Mate Xs összehajtva ténylegesen egy kétképernyős okostelefonként szolgál, egy 6.6”-es fő-, illetve egy 6.38”-es másodlagos képernyővel. Kihajtva ugyanakkor egy 8”-es tabletté válik, amely mindössze 5,4 mm vastagságú.

A kétképernyős módban is használható modell javítja a felhasználó élményt az emailezésben, a böngészésben, a dokumentumszerkesztésben, az online vásárlásban, vagy a videók visszajátszásában.

Multi-ablak multitaskingra

A multi-ablak funkcióval párhuzamosan két alkalmazás is futtatható a képernyőn. A „drag-and-drop” módszerrel pedig könnyen át lehet húzni szövegeket, képeket és egyéb dokumentumokat egyik alkalmazásból a másikba – ami például jól jöhet online vásárlásnál két termék összehasonlításához.

A képernyő alján található „dock” lehetőséget ad a gyorsindításra is, segítségével a kiválasztott alkalmazás gombnyomásra megnyitható osztott képernyős nézetben. Két alkalmazás futtatása esetén egy harmadikat is elindíthatunk a lebegő – ablak funkció használatával, amellyel menetközben üzenetekre is válaszolhatunk, anélkül, hogy kilépnénk az éppen futó alkalmazásokból.

Nyolc mag a teljesítményért, tizenhat a vizuális élményért

A Mate Xs készüléket a Huawei jelenlegi legtöbbet tudó chipkészlete, a Kirin 990 5G hajtja. Az SoC egy nyolcmagos CPU-t tartalmaz, mely két szuper nagy Cortex A-76 magból, két nagy Cortex A-76 magból, illetve négy kicsi Cortex A-55 magból áll. A grafikai teljesítményért a tizenhatmagos Mali-G76 GPU felel, amely a Huawei legerősebb GPU-ja. A mesterséges intelligencia támogatást pedig a Huawei Da-Vinci architektúrájára épülő NPU adja.

A Kirin 990 5G SoC tartalmaz egy 5G-modemet, amely egyszerre, nagyobb hatékonysággal és alacsonyabb hőkibocsátással nyújtja a teljesítményt és az 5G hálózatba kapcsoltságot. Az SoC a 2G, 3G, 4G, valamint az 5G NSA és SA hálózatokat, a teljes 5G-spektrumot, valamint az 5G+4G SIM Dual Standby-t is támogatja.A készülék 5G-s antennarendszere nagy sebességet és stabil hálózatba kapcsoltságot biztosít.

A Mate Xs-t a gyártó négy lencséből álló kamerarendszerrel látta el. A függőlegesen elrendezett SuperSending Leica Quad Camera rendszer egy 40 MP-es főkamerából (széles látószögű, f/1.8 rekeszidejű), egy 16 MP-es ultraszéles látószögű kamerából (f/2.2. rekeszidejű), egy 8 MP-es telefotó kamerából (f/2.4 rekeszidejű, OIS), valamint egy 3D mélységérzékelő kamerából áll.

A kamerarendszer támogatja az OIS és az AI képstabilizáció kombinációját, amivel rendkívül stabil képek készíthetők, akár harmincszoros hibrid zoommal is. A rendszer akár az ISO 204800 értékig képes támogatni a fényképek készítését alacsony fényviszonyok között.

Az első készülék a gyártó hivatalos alkalmazás platformjával

A Mate Xs az EMUI10.0.1 Android-alapú, nyílt forráskódú operációs rendszert használja, amely a Multiscreen Collaboration funkciót is támogatja. Utóbbi eltörli a Windows- és Android-készülékek közötti határokat. A technológia segítségével a felhasználók könnyen küldhetnek át fájlokat a Mate Xs és a Huawei laptopjai között.

A Mate Xs az első olyan Huawei-készülék, amely az AppGallery-vel, a gyártó hivatalos alkalmazás-platformjával érkezik. A 2018 áprilisában elindított AppGallery Európában már havonta több mint 26, míg globálisan 400 millió felhasználót számlál, a letöltések száma pedig csak Európában meghaladja a havi 1,2 milliárdot. Az 55 ezer alkalmazást tartalmazó áruház folyamatosan bővül a nemzetközi és hazai alkalmazásokkal.

(Inkább ne) beszéljünk az árakról?

A most bemutatott készülék ára jelentősen felülmúlja az eddigi hajtogatható modellekét, ami vélhetőleg az 5G-s felárnak tulajdonítható. A Huawei Mate Xs ugyanis Magyarországon március végétől lesz elérhető, 999 990 forint ajánlott bruttó fogyasztói áron, elsőként a Huawei Experience Store-ban.

A tavaly december óta elérhető Galaxy Fold kiskereskedelmi ára 695 990 forint, míg a február 21-től kapható Galaxy Z Flipé 535 900 forint.

Mire mennek a gyártók a hajtogathatósággal?

A hajtogathatóság jó ideje várt keresletélénkítő tényező lett az utóbbi években már egyre inkább lejtmenetre váltott okostelefon piacon.A piackutatók is sorra jelentkeztek az ebbe a kategóriába sorolható telefonok piaci potenciáljának az elemzésével.

Most épp a Strategy Analytics tett közzé legújabb előrejelzését, amely szerint a hajtogatható modellek globális piaca tavaly még nem érte el az egymilliót. Idén a még mindig szűkös választékból azért elkelhet legalább 8 millió darab, míg 2025-ben már egy 100 milliós piacról is beszélhetünk majd.

A növekedés és az érdeklődés dinamikáját mutatja, hogy 2028-ban viszont már 240 millió „origami” készülék találhat gazdára. Ez az ABI Research szerint nem kevesebbet, mint évi átlagos 72 százalékos növekedést jelent.

A vásárlási vágy erősödéséhez azonban mindenképpen az árak csökkenésén át vezet az út. A hajtogató megoldás tartósságával, a mérettel kapcsolatos fogyasztói aggályok is akadályozhatják a nagyobb mértékű elfogadást. Vagyis ezek a modellek kezdetben inkább a technológia iránt extrém módon érdeklődő, mondjuk úgy, hogy a kütyümániások keresletére számíthatnak.

Egyre több márka szállhat be a piacra, beleértve az Apple-t is

A gyártók közül jelenleg a Samsung és a Huawei rendelkezik piacképes eszközzel. A Strategy Analytics szerint a Samsung a fejlett piacokon, mint az Egyesült Államok vezeti az értékesítést, míg a Huawei elsősorban az otthoni, vagyis a kínai piacra fókuszál. Ebben persze jelentős szerepe van az amerikai embargónak, és benne a Google appoktól való eltiltásnak is.

A rivális márkák közül idei piaci belépőre készül a Motorola és a TCL. Az elemzők elvárása szerint 2025-ig minden nagyobb piaci szereplőnek, még az Apple-nek is kell majd hajtogatható portfolióval rendelkeznie.