A kevesebb, mint egy éve elstartolt 5G technológia 2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint az egytizedét adja majd. Addigra a világ népessége személyenként legalább 3, háztartásonként közel 10 hálózatba kapcsolt eszközt használ.

Cisco szerint néhány év múlva mi lesznek a főbb trendek

A napokban adta ki legújabb internetes elemzését (AIR) a Cisco. Az amerikai cég előrejelzése a 2018-2023-as időszakot vizsgálja, a különféle hálózati technológiák szerint. Az egyik leglátványosabb változást az 5G hozza a mindennapok hálózati kapcsolatrendszerébe. A Cisco szerint 2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint az egytizede(10,6%) lesz 5G-s.

Ezek a kapcsolatok viszont már 13-szor gyorsabbak lesznek a mai átlagos mobil kapcsolatnál, amire szükség is lesz a mesterséges intelligencia (AI), illetve a különböző IoT-alkalmazások elterjedéséhez, legyen szó az önvezető autókról, az okosvárosokról, vagy a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközökről.

Az újgenerációs mobiltechnológiában a hanghívásokat és az sms-t felváltják az ultra-nagyfelbontású (UHD) videók és a különféle kiterjesztett/virtuális valóság (AR/VR) alkalmazások. A közösségi hálózatok, a video-streaming és a letöltések, valamint az e-kereskedelemhez kapcsolódómobilalkalmazások 2023-ra közel 300 milliárd letöltést generálnak majd.

Egyre több lesz a wi-fi hotspot, különösen a wi-fi 6-osok száma nő

Három év múlva már a világ lakosságának több mint a70 százaléka (5,7 milliárd ember) rendelkezik majd mobilkapcsolattal. Valamilyen típusú internet-hozzáférése 2023-ra pedig a Földön élők kétharmadának lesz.
Személyenként körülbelül 3, háztartásonként közel 10 hálózatba kapcsolt eszközt használnak majd 2023-ban. Az eszközöknek és kapcsolatoknak a 47 százaléka videó alapú lesz.

A dolgok internete(IoT) alkalmazásokat támogató gép-gép(M2M) kapcsolatok pedig már az összes eszköz és hálózati kapcsolat 50 százalékát jelentik.A hálózatba kapcsolt eszközök 45 százaléka mobil, 55 százaléka pedig vezetékes vagy wi-fi hálózaton keresztül csatlakozik az internetre.

Egyre jobban terjednek a következő években a wi-fi hotspotok, számuk a 2018-ban regisztrált 169 millió hozzáférési pontról megnégyszereződik, 2023-ban várhatóan eléri az 628 milliót. Ezen belül az újgenerációs wi-fi 6 hotspotok száma még dinamikusabban a 13-szorosára növekszik, a vizsgált időszak végén az utóbbiak már az összes wi-fi hotspot 11 százalékát teszik ki.

Ami a hálózati technológiák átlagos sebességét illeti, mobilban több mint a háromszorosára, 13 Mbp/s-ról 44 Mbp/s-ra növekszik. Az átlagos globális wi-fi kapcsolat sebessége is hasonló ütemű lesz, a kiinduló 30 Mbp/s-ról 92 Mbp/s-ra emelkedik. Ennél lassúbb ütemű növekedés várható, a szélessávú vezetékes hálózatokon, ahol azonban abszolút számban a legnagyobb adatátviteli sebesség érhető el. Itt duplázódással számolnak az elemzők, vagyis a 2018-as 46Mbp/s átlagsebesség 110 Mbp/s-ra nő.

A régiónk is lépést tart a globális trendekkel

Közép-Kelet-Európában az internetfelhasználók aránya eléri a 78 százalékot, szemben a 2018-as 65 százalékkal. A mobilelőfizetők pedig a teljes régiós népesség 81 százalékát képviselik majd szemben az öt évvel korábbi 79 százalékkal.

A régióban 2023-ra a mobilhálózatok 2,5 százaléka lesz 5G hálózat, több mint felét(50,5%) pedig még a 4G hálózatok képviselik. (Addigra a tervek szerint Magyarországon már lekapcsolják a mobiltechnológiai fejlődés zsákutcájának bizonyult 3G hálózatokat.) Az 5G kapcsolat pedig 2023-ra már 2,5-3-szor nagyobb forgalmat generál majd, mint a 4G kapcsolat.

A hálózatba kötött eszközök száma 2023-ra kétmilliárdra nőhet a 2018-as 1,2 milliárdról. Ezek mögött 48 százalékban mobilkapcsolat, 52 százalékban vezetékes, vagy wifi kapcsolat áll majd. A hálózatokra kapcsolódó eszközök fele M2M modul lesz, amit az energetikában, és a mezőgazdaságban használt szenzorok, a testen viselhető okos eszközök, okosotthon berendezések képviselnek majd. Ez az arány 2018-ban 29 százalék volt.

Bár az okostelefonok száma folyamatosan bővül, arányuk 2023-ra 26 százalékra csökken a 2018-as
31 százalékról. Ennél is nagyobb arányban esik vissza a személyi számítógépek és a táblagépek részesedése, ami a szakértők mindössze 9 százalék körül várható 2023-ban, szemben a 2018-as 15 százalékkal. Az egyéb eszközök esetében legnagyobb, 10 százalékos arányt az internetes tévékészülékek képviselik majd.

Öt év alatt két és félszeresére növekszik az átlagos vezetékes sávszélesség, ami eléri majd a 87,7 Mbps-t. Ugyanezen idő alatt a mobil adatátvitel sebessége ugyancsak több mint a háromszorosára nő, eléri a 43 Mbps-t. A wi-fi hálózatok sebességmutatója pedig közel két és félszeresére javul eléri az 53 Mbps-t.