Már egy ideje beszéd tárgya a mobilszolgáltatók körében a régebbi hálózatok kivezetése. Ebben a témában hamarosan nálunk is konkrét lépések várhatóak.

Napirenden a hazai 3g-s hálózatok lekapcsolása

Információink szerint a hírközlési hatóság és a hazai operátorok között az utóbbi hetekben intenzív egyeztetés folyik a témáról. A hónap végén erről várhatóan egy közös szándéknyilatkozat is születik.

Ausztrál operátor tette meg az első lépést még 2016-ban

A világ más tájain a mobilszolgáltatók már 2016-ban elindították a 2G/3G hálózatok kivezetését. A lépést az országok egy részében az operátorok, máshol a kormányok kezdeményezték. Az Analysys Mason kutatása szerint elsőként Ausztráliában a Telstra kapcsolta le a 2G hálózatát, egy évvel később ugyanezt tette, az amerikai AT&T.

Szingapúrban és Tajvanon viszont már állami döntés nyomán vezették ki a 2G technológiát. Az első 3G hálózat lekapcsolását Norvégiában hajtotta végre a Telia/Telenor páros 2018-ban.

2G-s 3G-s hálózatok kivezetése

Nálunk is téma már egy ideje a hálózati struktúra átalakítása, a felesleges elemek kivezetése. A küszöbön álló 5G technológia felgyorsíthatja ezt a folyamatot.

Hogyan látják a hazai szolgáltatók?

Nagyjából egy éve annak, hogy a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettesét szokásos negyedéves háttér-tájékoztatóján arról kérdeztem, látják-e már mikor válik időszerűvé a régi 2G-3G hálózatok lekapcsolása. Szabó János jelezte, hogy elsőként a 3G-hálózatok lekapcsolása jöhet szóba. Mivel azonban Magyarországon még igen sokan használnak 3G-s készüléket, a lépésre csak jó pár év múlva kerülhet sor.

Néhány hónappal később a Telenor első 5G-s tesztjén Győrben Drozdy Győző, a Telenor vezérigazgató-helyettese érdeklődésemre elmondta, hogy a 2G hálózatokra még jó ideig szükség lesz. Ezek még bőven kiszolgálják a nem okostelefonokat használó, váltásra kevésbé kész belföldi előfizetőket, illetve az ilyen eszközzel rendelkező roamingoló ügyfeleket.

A 3G hálózat lekapcsolása ugyanakkor a nem túl távoli jövőben időszerű lehet. A 3G ugyanis csak egy köztes megoldás a hangfókuszú hálózatok helyébe lépő adatfókuszú technológiában, amit végül a 4G, illetve a 4G+ hozott el.

A Vodafone-nál a közelmúltban Király István, vezérigazgató-helyettes válaszolt a megkeresésemre. Megtudtam tőle, hogy a cég rövid távon sem a 2G, sem a 3G hálózatok kikapcsolását nem tervezi. Hosszabb távon a hatékonyabb erőforrás-kihasználás érdekében azonban már logikus lépés lehet az alacsonyabb generációs hálózatok fokozatos kivezetése, hiszen a 4G és 5G technológiák adott frekvencia felhasználás mellett több adatot, hatékonyabban tudnak továbbítani.

„Ennek érdekében indítottuk el tavaly április elsejével a VoLTE szolgáltatásunkat, amelynek segítségével hanghívások is lehetnek a 4G hálózaton, és ezzel a jelenleg főleg 3G-n bonyolódó hang szolgáltatás áttevődik erre a hatékonyabb technológiára. A 3G kikapcsolásának időpontja nagymértékben függ a VoLTE képes telefonok terjedésének sebességétől, reálisan 2-3 év múlva várható” – emelte ki a vezérhelyettes.

A Vodafone Magyarország a 2G hálózatok lekapcsolását egyelőre azért nem tervezi, mert a gépek közötti kommunikáció(M2M) jelentős része jelenleg ezen a hálózaton történik, biztosítva az alaplefedettséget az ez irányú szolgáltatások számára.

Közös lépésre készülnek az iparági szereplők

Az előzetes jóslatok kezdenek beérni. Információink szerint az elmúlt hetekben intenzív megbeszélések folytak a hazai 2G/3G hálózatokat üzemeltető mobilszolgáltatók és a hírközlési hatóság között a kivezetés lehetséges ütemtervéről.

Úgy tudjuk, hogy a január végén születendő dokumentumban már belátható időpont is várható, ami logikusan 2022 lehet. Ekkor járnak le ugyanis a régebbi technológiákat kiszolgáló 900 1800-as frekvenciák. A spektrumok újratárgyalásnál már a kivezetés szempontjait is figyelembe fogják venni.

A szolgáltatók ugyanis a lekapcsolással nemcsak hardver és szoftver infrastruktúrát, illetve az azt üzemeltetők munkaidejét spórolják meg, hanem nem kis összegben az egyszeri frekvencia bérbevételi, majd az évenkénti frekvenciahasználati díjat is.

A lekapcsoláshoz viszont meg kell találni a módját annak is, hogy azok az ügyfelek, akik még 3G-képes telefonokat használnak, minél többen váltsanak korszerűbb készülékre. Azok, akik ragaszkodnak a régi mobiljukhoz hanghívásokat a jövőben is tudnak bonyolítani a 2G hálózatokon, de mobilinternetezni azzal a készülékkel már nem tudnak.

A váltás kapcsán Drozdy Győző felvetette az elavult háztartási eszközöknél(hűtő- és mosógépcsere program) már bevált itthoni gyakorlat, egy állami támogatási program ötletét. A készülékcserét segíthetné az addigra már itthon is elterjedő 5G hálózatok nyomán várható 4G-s telefon upgrade 5G-re.

Utóbbi esetében maguk a szolgáltatók is tehetnének azért, hogy célzottan begyűjtsék a használható, vagy némi felújítással használhatóvá tehető 4G-s mobilokat, amit aztán erre szakosodott cégek hoznának működőképes állapotba, majd azokat másodlagos csatornákon értékesítenék. A piackutatók szerint ez várható a világ más tájain is, mint ahogy erről a használt okostelefonokról szóló cikkünkben írtunk.

Számszerűsíteni kell az előnyöket és a kockázatokat

Nemrégiben tanulmányt készített az Analysys Mason, mobilipari tanácsadó is arról, mire kell fokozottan figyelniük a hálózatüzemeltetőknek a korábbi technológiákat képviselő rendszerek kivezetésénél.

Figyelmeztetnek rá, hogy kompromisszumokat kell tenni, és fontos, hogy a megalapozott döntés meghozatala érdekében számszerűsítsék a kapcsolódó előnyöket és kockázatokat. A régi hálózatok leállítása az alábbi főbb előnyökkel jár.

Megnövelt spektrum a 4G számára. A 4G-hálózat forgalma világszerte nagyon gyors ütemben növekszik, és várhatóan 42 százalékos éves növekedés mellett folytatódik a következő 5 évben is. A megnövekedett 4G kapacitás javítja az ügyfélélményt, ami elősegíti mind az előfizetők megszerzését, mind a megtartását, ami hozzájárulhat a bevétel és a fedezet növekedéséhez.

Hálózati költségmegtakarítás. Az operátorok komoly napi működési megtakarításokat szerezhetnek a régi hálózatok leszerelésével. A megtakarítások nagysága operátoronként változik, és függ a berendezések korszerűsítésének mértékétől , a hálózatkarbantartási és toronybérleti szerződésekben foglaltaktól. A 2G és 3G hálózatok leszerelése csökkentheti a jövőbeni beruházási kiadásokat, különösen, ha a 2G és 3G hálózatok élettartama végére jár, és capex frissítést igényelnének.

A rizikócsökkentés elemei

A szolgáltató elveszítheti azokat az előfizetőket, akik csak a régi 2G / 3G hálózatokat használják. (Ha az adott országban a régi technológia kivezetése egységesen megy végbe ez a veszély kevésbé áll fenn, hiszen az ügyfél nem tud országon belül más operátorhoz menni. – A szerk.)

A kivezetésről szóló döntés meghozatala után mind a marketing, mind a hálózatüzemeltetési csapatoknak „kárenyhítési” stratégiákat kell kidolgozniuk, hogy kezeljék a hálózat leállításából származó üzleti és egyéb kockázatokat.

A marketing részleg tervezzen támogatott készülékcserét a prémium előfizetők számára. Dolgozzon ki megfelelő tarifacsomagokat a nem prémium előfizetők számára, a 4G-kompatibilis eszközökhöz való hozzáférés elősegítése érdekében.

Indítsanak kampányokat a régi SIM-kártyák újra cserélése érdekében. A hálózati részleg pedig javítsa tovább a 4G-hálózat lefedettségét, bővítse a VoLTE elérést, és az épületen belüli lefedettséghez használjon alacsony frekvenciájú spektrumot.