Az új okostelefonok egyre magasabb ára világszerte felhajtja a keresletet a felújított és használt modellek iránt. Az okostelefonok másodlagos piacán a következő időszakban tartós kétszámjegyű növekedés várható.

Virágzik a használt okostelefonok piaca

Felújított és használt okostelefonokból 2019-ben 206,7 millió darab talált új gazdára, szemben az egy évvel korábbi 175,8 millióval – derül ki az IDC becsléséből. A globális növekedés 2018-ról 2019-re elérte a 17,6 százalékot. (Felújítottnak a használtan begyűjtött, kivizsgálás után hivatalos üzemben feljavított eszközök számítanak.)

A vásárlók drágállják az új telefonokat

Az amerikai piackutató középtávú előrejelzése szerint az okostelefonok másodlagos világpiaca 2023-ra már megközelíti a 333 millió darabot is, ami éves szinten 13,6 százalékos átlagos növekedést jelent.

A használt készülékek piacának az élénkülése mögött a szakértők elsősorban a régi és az új modellek közötti jelentős árkülönbségeket látják. Ezen túlmenően az új telefonokat gyártók maguk is küzdenek azzal, hogy megtalálják az egyensúlyt a racionális árazás és a készülékekbe épített újdonságok költsége között.

Az 5G-csere is élénkítheti a másodlagos piacot

A jövőben a használt okostelefonok piacát az 5G technológia elterjedése is élénkíti majd. A 4G készülékkel rendelkezők ugyanis szívesebben cserélik majd le a telefonjukat 5G-re úgy, hogy mindeközben kapjanak valamit a régi mobiljukért is.

Az új okostelefonok piacán jelenleg tapasztalható csökkenéssel, illetve a következő évekre jelzett szerény növekedéssel szemben a használt piacon egyelőre nem tapasztalható semmilyen jele a lassulásnak – vélik a szakértők.

Hozzáteszik: a felújított és használt készülékek költséghatékony alternatívát jelentenek mind a magán, mind az üzleti felhasználóknak. Sőt, a felújítók és másodlagos értékesítők lehetősége, hogy olcsóbb modellekkel jelenjenek meg azokon a piacokon, ahol általában nem is lennének jelen, elősegíti ökoszisztémájuk – márka, alkalmazások, szolgáltatások, kiegészítők – növekedését.

Használt okostelefonok világpiaca