Két friss elemzés is megjelent a napokban a fejlesztői tudást nem, vagy csak minimális mértékben igénylő fejlesztői technológiák piaci kilátásairól. A mozgatórugó a teljes munkaidős fejlesztők globális hiánya, jöhetnek az üzleti technológusok.

Lowcode

Az alacsony kódszámú, kód nélküli és intelligens fejlesztői technológiák (LCNCIDT) piacán továbbra is erős a kereslet mind a professzionális, mind a nem műszaki fejlesztők oldaláról. Az IDC előrejelzése szerint az LCNCIDT kategória globális bevétele a következő években évente átlagosan 17,8 százalékkal bővül, 2026-ra elérve a 21 milliárd dollárt.

Elemzők szerint az LCNCDIT technológiák piacát a teljes munkaidős fejlesztők globális hiánya mozgatja. A helyzet ebben az évtizedben várhatóan nem javul, sőt inkább romlik.

Az LCNCIDT piac növekedését a digitalizáció nyomán részben a felhőalapú technológiák terjedése vezérli. A felhőalapú szoftverfejlesztés előnyei közé tartozik a megnövekedett agilitás, az alacsonyabb tárhely-költségek, a gyorsabb piacra kerülés, és a felhasználói élmény javítása.

Ez a megközelítés azonban kockázatokat is rejt magában a költség- és üzemeltetés-menedzsment szempontjából, különösen akkor, ha az adott cég, vagy intézmény nem rendelkezik a szükséges, házon belüli szakértelemmel.

Azok a cégek, amelyek a felhőalapú szoftverfejlesztésre való átállást és azok kezelését támogató LCNCIDT fejlesztői eszközöket szállítanak, beleértve a felhőalapú tervezési eszközöket, az IDE-ket és a DevOps-eszközöket, segíteni tudják a vállalkozásokat a szükséges átállásban.

Az alacsony kódszámú és kód nélküli eszközök által nyújtott lehetőségek közül sok profitál a felhő alapú fejlesztésből, és sok az intelligens fejlesztői technológia felhő alapú szolgáltatásokra támaszkodik. Ennek nyomán az elmúlt évek LCNCIDT-bevételeinek nagy része a felhőalapú telepítésekből származott. Az IDC arra számít, hogy ez a tendencia folytatódni fog, és 2026-ra a piaci bevétel több mint 75%-a már a felhőalapú telepítésekből származik.

Az alacsony kódszámú, kód nélküli és intelligens fejlesztői technológiák piaca magában foglalja azokat a termékeket is, amelyek a professzionális fejlesztők számára a fejlesztési folyamat egyszerűsítésével vagy kiiktatásával teszik lehetővé a gyorsabb munkavégzést.

A nem műszaki fejlesztőket pedig olyan fejlesztői felületekkel látják el, amelyek a hagyományos fejlesztői környezetekben sem igénylik a kódoláshoz szükséges tudás egy részét vagy egészét.

Ezt kell tudni az LCNCIDT technológiákról

Az alacsony kódszámú fejlesztői technológiák vizuálisan irányított fejlesztői eszközöket, drag-and-drop fejlesztői felületeket, előre elkészített kódkomponenseket és -sablonokat, valamint a folyamatok és adatok modellezésére és integrálására szolgáló eszközöket nyújtanak az egyedi digitális megoldások tervezésének és fejlesztésének felgyorsítása és egyszerűsítése érdekében.

A low-code fejlesztői technológiák közé tartoznak az alkalmazásfejlesztő platformok, a webfejlesztői platformok, az UI/UX komponensek és az adatbázis-központú alacsony kódú alkalmazásfejlesztési platformok.

A kód nélküli fejlesztői technológiák vizuálisan irányított, modellvezérelt és/vagy mesterséges intelligencia által vezérelt technológiákat biztosítanak szoftverek (alkalmazások, webhelyek) létesítéséhez olyan fejlesztők számára, akik nem rendelkeznek műszaki háttérrel. A kód nélküli fejlesztői technológiák közé tartoznak az alkalmazásfejlesztő platformok, a webfejlesztői platformok és az UI/UX tervezőeszközök.

Az intelligens fejlesztői technológiák, amelyek a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást használják fel a szoftverfejlesztés vagy a mesterséges intelligencia(AI) alapú digitális megoldások fejlesztésének a felgyorsítására.

Az intelligens fejlesztői technológiák közé tartoznak az automatikus kódkiegészítő eszközök, a mesterséges intelligencia fejlesztői technológiái, a párbeszédes AI fejlesztői eszközök és platformok, valamint a tesztautomatizálás.

Mit csinálnak az üzleti technológusok?

A Gartner a fentiekből legutóbb az alacsony kódszámú technológiák világpiacát vizsgálta közelebbről, és azon idénre dinamikusabb, 20 százalékos növekedést jelez előre, ami az év egészére értékben kifejezve megközelíti a 27 milliárd dollárt.

A piackutató üzleti technológusoknak hívja a kódoláshoz nem, vagy kevésbé értő fejlesztőket, akiknek a száma várhatóan gyarapszik majd a következő években. Rajtuk kívül még a vállalati folyamatok nagyfokú automatizálása is elősegíti a low-code fejlesztés elfogadottságának a növekedését.

A piac meghatározó elemei az alacsony kódszámú alkalmazásplatformok (LCAP), amelyek csak szövegbevitelt igényelnek a képletekhez vagy az egyszerű kifejezésekhez. Az LCAP piac, amely 25 százalékos növekedéssel már idén eléri a 10 milliárd dollárt ezért kód nélküli platformokat is tartalmaz.

Az egyéb alacsony kódú fejlesztési technológiák közé tartoznak a gyors mobilalkalmazás-fejlesztő (RMAD) eszközök és a gyors alkalmazásfejlesztési (RAD) eszközök.

Lowcode

Míg az LCAP a legnagyobb piaci szegmens, a CADP növekszik várhatóan a leggyorsabb ütemben, utóbbira már idén 30 százalékot meghaladó ütemet jelez előre a Gartner. A CADP tipikus felhasználási módjai közé tartozik a munkafolyamatok automatizálása, a webalapú űrlapok készítése, valamint a jelentések és adatvizualizációk létrehozatala.

A Gartner előrejelzése szerint 2026-ra a hivatalos informatikai részlegeken kívüli fejlesztők az alacsony kódszámú fejlesztőeszközök felhasználóinak legalább négyötödét adják majd, szemben a 2021-es 60%-kal.

Erős hátszéllel növekszik a hiperautomatizálás

A hiperautomatizálás iránt egyre nagyobb az érdeklődés a működéssel kapcsolatos optimalizálási igények növekedése miatt, mindehhez járul még a táguló szakadék a szakképzettség területén a kereslet és a kínálat között, mi több a gazdasági nyomás erősödése is ebbe az irányba tolja a fejlesztéseket.

A Gartner előrejelzése szerint a hiperautomatizálást lehetővé tévő szoftvertechnológiákra fordított kiadások 2023-ban elérik a 720 milliárd dollárt. Ezen kiadások egy részét alacsony kódszámú fejlesztési technológiákra fordítják, beleértve az LCAP-t, az iPaaS-t, az RPA-t, a CADP-t és az MXDP-t, a folyamatok automatizálását, integrációját és a döntéselemzést.

Az innovációt és az integrációt támogató alacsony kódú technológiák agilisabb és rugalmasabb szoftvermegoldásokat eredményezhetnek a jövőt jelentő összeállítható(composable) vállalkozások támogatására. Ezek a technológiák felhasználhatók moduláris komponensek összeállítására és újrakomponálására, valamint a változó üzleti igényekhez jobban idomuló egyedi alkalmazások létrehozatalára is.