Már elérhető Magyarország első akkreditált számítógépes nyelvvizsgája, amelyet a digitális bennszülöttek, a Z és az Y generáció igényeire szabtak.

Digitális nyelvvizsga

Az International Test of Language Competence (iTOLC) teljesítése alig fél napot vesz igénybe, számos vizsgaalkalmat, illetve felkészülési lehetőséget kínál. Az új típusú nyelvvizsga egyre több helyen lesz elérhető, júniusra várhatóan 13 város 112 vizsgaállomásán tehetik próbára magukat a diákok angol és német nyelven. Cél, hogy 2020-ra 20 megyeszékhelyen, 200 vizsgaállomással és minimum 125 vizsgaalkalommal legyen elérhető az iTOLC nyelvvizsga.

Az 1990 és 2010 között születettek otthonosan mozognak az online világban, és már szinte mindent virtuálisan intéznek, így nagy előrelépés, hogy végre a nyelvvizsga terén is élhetnek a számukra természetes és komfortos digitális formával. A papírmentes vizsga nem mellékes pozitívuma még ebből kifolyólag, hogy környezetbarát.

A Katedra Nyelviskola és az Innostart Kft. által kifejlesztett számítógépes nyelvvizsga nem egyedülálló, hiszen már mintegy 35 millióan tettek le ilyen módon nyelvvizsgát világszerte, de hazánkban az iTOLC az első, amelyet akkreditáltak is. A két évig tartó fejlesztés 132 millió forintos európai uniós támogatással valósult meg.

A vizsga során mind a négy készség (írás, olvasás, beszéd, hallás utáni értés) mérése számítógépen folyik. Bár a tudásellenőrzés virtuálisan zajlik, nincs lehetőség visszaélésre, ahogy a lámpaláz vagy az egyéni szimpátia is kevésbé ronthat az esélyeken.

Előny tovább, hogy az írásbeli vizsgáknál nem okozhat gondot az olvashatatlan kézírás. A teszteredmények egy részét gép elemzi, így kiértékelés sokkal hatékonyabb és hamarabb kap visszacsatolást a vizsgázó.