Az aggreg8 számlainformációs szolgáltató kapta meg elsőként Magyarországon a nyílt bankolást lehetővé tevő PSD2 tanúsítványt. Az uniós előírások alapján szeptembertől itthon is megnyílnak a pénzintézeti adatkapuk.

PSD2 tanusítvány

Az első minősített PSD2-es tanúsítványt szerző magyar fintech vállalat, amelynek a működését elsőként engedélyezte a Magyar Nemzeti Bank, indulásként két szolgáltatást nyújt ügyfeleinek.

Kétféle szolgáltatással indul az első fecske

Egyfelől egy olyan számlainformációs szolgáltatást nyújt, aminek a keretében a hozzá forduló ügyfél bankszámláinak tranzakció történetét egy közös online felületre szinkronizálja. Ezáltal az gyorsan és egyszerűen át tudja tekinteni a pénzügyi helyzetét.

Másfelől az információ megosztási szolgáltatás keretében a felhasználók a szinkronizált adataikat – egyedi felhasználás alapján – megoszthatják az aggreg8 erre szerződött üzleti partnereivel. A vállalat technikai működéséhez szükséges PSD2 tanúsítványt a Netlock adta ki, elsőként Magyarországon.

Mint korábban megírtuk a következő évek jelentős átalakulást hoznak a pénzpiacon, a PSD2(Payment Services Directive 2) idén szeptember közepétől élesedő indulása miatt. Az Európai Unió célja a nyílt bankolással hosszabb távon az, hogy ezáltal is ösztönözzék a versenyt és az innovációt a pénzintézeti szektorban.

Az uniós irányelveknek megfelelően a bankok egyfelől kötelesek lehetővé tenni az azt engedélyező ügyfeleik számára, hogy külső szolgáltatót vonjanak be az online módon elérhető folyószámlájukról kezdeményezett átutalásokhoz.

Másfelől ingyenesen kell elérhetővé tenniük az ügyfelek online folyószámláira vonatkozó számlainformációkat, beleértve a számlaegyenleg- és a pénzforgalmi tranzakciós adatokat, az ez utóbbiakat gyűjtő külső szolgáltatók(AISP) számára is.

Külső, vagy harmadik felek lehetnek más bankok, vagy nem banki szereplők is. Utóbbi kategóriába sorolhatók pénzügyi startup, vagyis a fintech cégek, illetve egyéb technológiai vállalatok és a kiskereskedők. Az ügyfél hozzájárulásának a birtokában a harmadik felek fizetést kezdeményezhetnek, számlainformációt gyűjthetnek és jeleníthetnek meg a számlatulajdonos számára, versenyt teremtve a belső hasonló célú elektronikus és mobil banki megoldásoknak.

Újfajta biztonság a pénzintézeti piacon

“A direktíva elősegíti a pénzügyi adatokhoz történő egyszerűbb és biztonságos hozzáférést az európai fizetési piacon. Az Aggreg8 által nyújtott RegComp szolgáltatás segítségével az ügyfelek jelenleg 10 hazai banknál vezetett számlájuk tranzakció történetét oszthatják meg a cégünk szerződött partnereivel” – emeli ki a bejelentés kapcsán Mudri György az aggreg8 ügyvezetője.

„A változás biztonsági és szabályozási kérdéseket is felvet, ezért az új rendelet arra is kötelezi a pénzügyi szolgáltatókat, hogy 2019 második felétől egységes biztonsági protokollnak megfelelő tanúsítvánnyal lássák el weboldalaikat, és speciális, minősített bélyegző-tanúsítvánnyal hitelesítsék és tegyék ellenőrizhetővé az online tranzakciókat” – teszi hozzá Somkuti András, az e-aláírásokra és webes biztonsági hitelesítésre specializálódott NETLOCK ügyvezetője.

A PSD2-rendelet miatt szükséges minősített webtanúsítvány egy olyan biztonsági hitelesítési protokoll, amely lehetőséget ad arra is, hogy a cégek szabványos és ellenőrizhető módon kapcsolódjanak egymáshoz és az ügyfeleikhez. Ilyen tanúsítványt kizárólag minősített bizalmi szolgáltató adhat.