A környezettudatosság mellett, egyre többen látnak üzletet is a használt, felújított mobiltelefonok hazai értékesítésében. Ezúttal az első hazai mobilszolgáltató jelentette be ebbéli szándékát.

Használt mobilok hazai piaca

Októbertől már A+ prémium minősítésű felújított készülékek is vásárolhatók a Telekom webshopjában – derül ki a vállalat közleményéből. A szolgáltató már ötödik éve számít a legnagyobb forgalmú mobiltelefon- és tablet értékesítőnek a magyar online kiskereskedelmi piacon.

A használt mobilok hazai piacára az operátorok közül elsőként lép a cég. A Telekomnál elérhető használt készülékek a felújítást végző beszállítónál típustól függően, 56 műszaki teszten esnek át.

Ezt követően cserélik a hibás alkatrészeket, törlik az adatokat, az eszközök szoftverfrissítést és fertőtlenítést kapnak .

A kínálatban csak A+ prémium minősítést kapott telefonok érhetők el. Hogy ez konkrétan mit jelent? A Telekom webshopjának felújított telefonok szegmensében csak minimális esztétikai hibával bíró, legalább 85%-os akkumulátor kapacitással rendelkező és töltővel, töltőkábellel ellátott készülékeket értékesítenek.

A szolgáltató a vásárlástól számított egy év garanciát vállal a felújított készülékekre.

„Amellett, hogy ezek a készülékek új társaikhoz képest kedvezőbb áron érhetők el, az őket választó ügyfelek nem csak az eszköz élettartamát növelhetik, de egyúttal az elektronikai hulladék mennyiségét is csökkenthetik” – mondja a bejelentés kapcsán Pereszlényi Zoltán, a Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Így csinálják mások

Világszerte kétszámjegyű növekedés jellemzi a használt mobiltelefonok piacát. Az első fecskék már nálunk is megjelentek. Tavaly novemberben tűnt fel a színen az erre specializálódott Flip Technologies által üzemeltetett Rejoy.hu piactér. (A cégről és a kereskedelmi modelljéről itt írtunk részletesen.

Idén augusztustól pedig az Euronics döntött úgy, hogy belép erre a piacra, most még iPhone-okkal, de később más márkákkal, sőt más elektronikai eszközökkel is.