A szolgáltató havidíjas ügyfelei január végétől ingyenesen és korlátlan alkalommal tesztelhetik a fedélzeti wifi-t a Lufthansa csoport egyes járatain beleértve az Austrian Airlines és a Eurowings társaságokat.

Ingyenes wifi a Lufthansa járatokon

A légitársaságok egy része díjfizetés ellenében már egy ideje kínál fedélzeti internet hozzáférést. A Telekom a hazai operátorok közül elsőként kínál in-flight wifi szolgáltatást a német légitársaság egyelőre 250 járatán, a kört később szélesítenék.

Két eszköz is csatlakoztatható

A Lufthansa csoport FlyNet szolgáltatásához az előfizetők egy „onboarding” folyamat után csatlakozhatnak a Telekom alkalmazáson keresztül. A repülőúton két eszközt lehet a wifihez csatlakoztatni.

Mielőtt az utas felszáll a repülőgépre, készüléke operációs rendszerétől függően tudja elvégezni a szükséges beállításokat. Android operációs rendszert használó utazók esetében a Telekom alkalmazás automatikusan hozzáadja a megfelelő hálózatok listáját a hálózatlistához, ezután csak a GPS-információk használatát és az értesítéseket kell engedélyezni az alkalmazás számára.

IOS operációs rendszer esetén manuálisan kell kiválasztani, mely hálózatokat adja hozzá a készülék hálózatlistájához az alkalmazás, majd a felugró ablakban az engedélyek megjelenését követően automatikusan fog csatlakozni a készülék a hálózathoz, amint eléri az utazási magasságot a járat. A szükséges beállítás engedélyezések nem kötelezők, viszont a funkció megfelelő használatához érdemes engedélyezni azokat.

A szolgáltatás egyelőre műholdas kapcsolattal működik

A fedélzeti internetet elsősorban szöveges üzenetek küldésére és fogadására, valamint webböngészésre ajánlják. A repülőgép a fedélzeten elérhető teljes sávszélességet osztja szét az utasok között, így egy-egy utas hozzávetőlegesen 600 kb/s sebességgel tud internetezni.

Le- és felszállás közben a fedélzeti internet nem elérhető, de a szükséges beállítások után utazómagasságon automatikusan kapcsolódik a wifi hálózathoz, és erről értesítést küld a felhasználók készülékeire. A műholdas kapcsolat minőségét befolyásolhatja az időjárás és esetlegesen a repülőgép útvonala is.

A szolgáltatás jelenleg műholdas kapcsolattal működik. A Deutsche Telekom közreműködésével kifejlesztett European Aviation Network csak a későbbiekben lesz elérhető a hazai légiutasok számára. Ez a technológia összekapcsolja a műholdas szolgáltatást és a földi mobilhálózatokat, így gyorsabb és még jobb minőségű internet-elérést kínál majd repülés közben.