Ismét visszaszerezte világelsőségét az okostelefon piacon a termékkategóriát feltaláló Apple, amely a tavalyi utolsó negyedévben a legtöbb készüléket szállította a világpiacra – derül ki a Strategy Analytics jelentéséből.

Apple visszaszerezte a világelsőséget

A piackutató legfrissebb elemzése szerint a múlt év végén az egy évvel korábbival azonos mennyiségű, 375 millió új készülék jelent meg a világpiacon. A legutóbbi negyedév vezető szállítója 2015 óta először ismét az Apple lett, amely 19 százalékos piaci részesedésével egyszerre két helyet ugrott előre. Egyrészt helyet cserélt az addigi első Samsunggal(18,4%), másrészt a korábbi második Huawei-jel(15%) is.

Mindeközben a globális okostelefon szállítások 2019 egészében is elérték az 1,4 milliárd darabot, a különbség -20 millió darab az egy évvel korábbihoz képest.

Meglehetősen vegyes a kép, ami az egyes regionális piacokat illeti. Kínában jelentősen visszaesett az eladások száma, amit viszont ellensúlyozni tudott az indiai és az afrikai kereslet élénkülése. Az idei év pozitív alakulását azonban már most láthatóan két dolog is komolyan beárnyékolhatja, az egyik az USA folytatódó kereskedelmi háborúja, illetve a Kínából terjedő koronavírus fertőzés.

Vevőbarátabb árazási politikát választott az Apple

És, hogy mitől lett hirtelen megint világelső az almalogójú cég? Az Apple a tavalyi utolsó negyedévben 70,7 millió iPhone-t szállított, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A piackutató szerint a trendfordulóban nagy szerepe volt annak, hogy a cég csökkentette az iPhone 11 árát, de a pozíció javulásában még szerepet játszott az ázsiai és az észak-amerikai kereslet élénkülése is. Az év egészét nézve azonban az amerikai okostelefongyártó maradt a korábbi 3. helyén 14 százalékos részesedésével.

A Samsung 68,8 millió okostelefont szállított 2019 utolsó negyedévében, 1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A teljes évet tekintve viszont valamelyest még javított is egy évvel korábbi 20,3 százalékos részesedésén, amivel éves szinten meg tudta őrizni az elsőségét(20,9%). Az elemzők szerint a Samsung kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt az okostelefonok minden kategóriájában legyen az olcsó készülék, vagy olyan prémium modell, mint a Galaxy Note 10+ 5G.

Vegyes képet mutatnak a kínai gyártók

Az amerikai embargóval sújtott Huawei az utolsó negyedévben 56,0 millió készüléket szállított a világpiacra, ami 7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 60,5 milliótól. A kínai márka piaci részesedése ennek következtében a korábbi 16 százalékról 15 százalékra csökkent.

A Huawei jelentős 5G készülék szállításai ellenére tavaly kettős nyomás alá került, egyfelől saját otthoni piacán lassul, miközben erősödő versenyhelyzetben kell helytállnia meghatározó külföldi piacain, így Európában is – emelik ki az elemzők.

Az ugyancsak kínai Xiaomi 9 százalékos részesedésével az év végén is tartani tudta negyedik helyét, ami éves összevetésben viszont 7 százalékos javulást jelentett a cégnek. A távol-keleti gyártó remek negyedévet zárhatott Nyugat-Európában és legnagyobb külföldi piacán Indiában is.

A márka erőteljesen nyomul az 5G kategóriában, ami stabil növekedést ígér számára 2020-ban is. A nagy rivális OPPO stagnálva tudta tartani ötödik helyét. A legújabb modelljeivel jelentős növekedést ér el Nyugat-Európában, miközben a Huawei folyamatos nyomás alatt tartja Kínában.