Az utóbbi években egyre többet keresnek az informatikusok, a junior szoftverfejlesztők átlagos bruttó fizetése tavaly már az 550-750 ezer forintos sávban mozgott. A Braining Hub IT oktatási központ összegyűjtötte azokat a programnyelveket, amelyek iránt itthon különösen erős kereslet várható.

Menő programozási nyelvek

Már szinte közhelynek számít, hogy még mindig több tízezer informatikus állás betöltetlen Magyarországon, ugyanez a mutató az Európai Unióban megközelíti a 700 ezer főt. Mindeközben a hazai munkanélküliek egynegyede a fiatal (15-24 éves) korosztályból kerül ki. Szakértők bennük látják azt a tartalékot, amihez a munkaerőhiánnyal küzdő cégek nyúlhatnak.

„A fiatal pályakezdők, vagy karrierváltók számára ideális megoldás lehet a programozás, hiszen ezen a területen remek, jól körülhatárolható, kézzelfogható tudást nyújtó képzések érhetők el hazánkban, maga a szakma pedig stabil és kiszámítható karrierutat biztosít azoknak, akik képesek a fejlődésre, folyamatosan aktuális tudással rendelkeznek, és képzik magukat” – hívta fel a figyelmet Kovács Balázs, a Braining Hub IT oktatási központ képzésvezetője.

Őrzi stabil elsőségét a Java

A programozási nyelvek nemzetközi népszerűségi listáját már hosszú ideje a Java vezeti. Ez nem véletlen, hiszen viszonylag könnyű elsajátítani, és a nagyvállalati környezetben a leggyakrabban használt nyelv.

Ahogy a cégek, vállalatok digitalizációja előrehalad, egyre több alkalmazást, szoftvert használnak webes felületen, amelyek fejlesztésére a Java nagyon alkalmas. A HAYS HUNGARY személyzeti tanácsadó cég szerint pedig, egy junior Java fejlesztő átlagfizetése tavaly már elérte a bruttó 650 ezer forintot. Így ez a programozási nyelv az egyik leginkább ajánlott azoknak, akik informatikai pályára készülnek.

A JavaScript is olyan kódnyelv, aminek az alapjai könnyen elsajátíthatók, egy célzott gyorstalpaló programozó kurzus keretében. A webes alkalmazásfejlesztésben pedig egyre több helyen tör előre, így ugyancsak kiváló munkalehetőséget biztosít azoknak, akik ebben képzik magukat.

Pythonra vágyik az adattudomány és a mesterséges intelligencia

Az adattudomány, illetve a mesterséges intelligencia a jelen és várhatóan a közeljövő legfontosabb technológiái közé fog tartozni, így jelentős munkaerőpiaci keresletre számíthatnak azok, akik ezekben a kategóriákban rendelkeznek hasznosítható tudással.

„A Python elterjedtsége egyre növekszik, így mindenképpen az egyik olyan programozási nyelv 2020-ban, amelyben érdemes fejlődniük a fejlesztőknek. A Python nyelv viszonylag könnyen tanulható, és szerepe mind az adattudomány, mind a mesterséges intelligencia terén megkerülhetetlen” – fűzte hozzá Kovács Balázs.

Új képzési konstrukció webfejlesztőknek

Az oktatási központ új webfejlesztői kurzusa keretében a résztvevői kilenc hónap alatt válhatnak junior webfejlesztővé. Akik jól teljesítenek azoknak ez a fajta tudás 50 ezer forintjukba kerül. A képzés 3 hónapos elméleti oktatással kezdődik, melyet 6 hónapos gyakorlati program követ, ahol éles munkák keretében fejleszthetik tudásukat a hallgatók. A gyakornoki idő alatt a diákok ösztöndíjban is részesülnek.