A következő években a csökkenő árak és a gyarapodó felhasználási területek nyomán egyre nagyobb lesz a kereslet a 3D szkennelés iránt. A gyártók 2023-ban már egy közel 3 milliárd dollár értékű piacon osztozhatnak.

Közel negyven éve létezik, a 3D-technológia, amelyről már a maga idejében is robbanásszerű megoldásként beszéltek. A gyors fejlődés azonban időről-időre elmaradt, részben a technológia bonyolultsága, részben a drága eszközök miatt.

Mire jó a 3D szkenner?

A 3D technológiában egyfelől ott vannak a 3D nyomtatók, amelyekkel különböző méretű és alapanyagú háromdimenziós tárgyakat tudunk előállítani. Ha viszont egy már meglévő tárgyat szeretnénk lemásolni , vagy némi módosítással létrehozni egy újat, akkor jól jöhet egy 3D-szkenner.

A háromdimenziós(3D) szkennerekből 2023-ban várhatóan már több mint 635 millió darab talál gazdára a világon – állapítja meg az IDC legfrissebb kutatása. Az amerikai piackutató szerint a 2019-2023 közötti időszakban évente 21,2 százalékkal növekszik a piac globálisan. Mindeközben a berendezések ára ennél kisebb mértékben, évi 15,8 százalékkal emelkedik.

A piac élénkülésének egyik legfőbb oka, hogy az olcsóbb szkennerekben is egyre inkább megjelennek professzionális szintű funkciók. Ez lehetővé teszi, hogy ezen termékek, amelyek bekerülnek a közepes árkategóriába(5000-50 000 dollár) közelítsenek az ipari szintű képességekhez, és igénybe lehessen őket venni bizonyos professzionális felhasználási területeken is.

A fokozódó népszerűség az árcsökkentéssel is magyarázható

A berendezések megfizethetőbb volta egyaránt elősegítette a 3D-s szkennerek népszerűségének a növekedését a hagyományos felhasználási területeken, például az alkatrészek ellenőrzésében és felmérésében, és az újabb felhasználási területeken is, mint például a fogsorok készítése, vagy az örökségvédelem.

Az általános piaci növekedéshez hozzájárul az eszközök egyszerűbb kezelhetősége, az ezt elősegítő szoftverfejlesztések és a hatékonyabb folyamatok nyomán, továbbá az is, hogy a 3D szkennereket egyre nagyobb mértékben használják már az intelligens gyártási folyamatokban.

Fotó: Artec3D

Az IDC a 3D szkennert metrológiai eszközként határozza meg, amely számítógépes modellezéssel optikailag képes azonosítani, elemezni, összegyűjteni és megjeleníteni a geometriai alakzatokat vagy háromdimenziós környezeteket egy számítógéppel támogatott modellezésű digitális környezetben.

Az optikai 3D szkennerek különféle technológiákat használnak: strukturált fényt (ennek mind a kék, mind a fehér fény változatát), a lézeres háromszöget, a fáziseltolódást, a sztereoszkópos, az infravörös lézert és a fotogrammetriát.

Az okostelefonok kiválthatják a hordozható típusokat

A 3D szkenner piacát két részpiacra lehet felosztani az 5 ezer dollár alatti kézi vagy hordozható, valamint az ennél drágább, helyhez kötött kategóriára. A kézi 3D készülékeknek van fogantyújuk, és a letapogatáshoz fizikailag is mozgathatók egy tárgy körül. Minden más ilyen eszköz a helyhez kötött 3D szkennerek csoportjába sorolható, beleértve a vállon hordható és a kocsira szerelt eszközöket, valamint a robotkarokhoz rögzített készülékeket.

A helyhez kötött szkennerek 2019-ben a teljes 3D szkenner kínálat közel kétharmadát adták. Ez a kategória igen komoly növekedés előtt áll, ami elérheti az évi 26,5 százalékot is. Az IDC 2023-ra azt jósolja, hogy a helyhez kötött szkennerek a teljes piac háromnegyedét képviselik majd. Ezen belül a drágább 3D szkennerek részesedése meghaladja a 85 százalékot. A kézi kategória jelentősége viszont a következő években fokozatosan mérséklődik, miután az okostelefonok még okosabbá válnak, lesznek belőlük olyan modellek, amelyekben majd megtalálható a 3D szkenner funkcionalitás is.