Az oktatási alkalmazások egész évben népszerűek, de különösen kedveltek az iskolai szezon kezdetén. Az appok egyfelől valóban hasznosak lehetnek a tanulásban, de ha nem vagyunk kellően óvatosak sérthetik a magánéletünket – állapítja meg egy friss jelentés.

iOS oktatási appok

A New York-i székhelyű Atlas VPN-nél úgy döntöttek, hogy megvizsgálják az Apple Store-ban megtalálható legnépszerűbb oktatási alkalmazások adatvédelmét. A VPN szolgáltató szakértői ennek nyomán megállapították, hogy az oktatási kategóriába tartozó iOS-alkalmazások 98%-a gyűjt felhasználói adatokat.

Egy iOS oktatási app átlagosan több mint 8 adatszegmensről gyűjt adatokat, például név, e-mail cím, telefonszám, hely, fizetési információk és keresési előzmények és még jó pár más adatot is.

A nyelvtanuló alkalmazások a legkíváncsibbak

A leginkább adatéhesnek a Duolingo, a vezető nyelvtanulási alkalmazás bizonyult, amely 19 szegmensben gyűjti a felhasználói információkat. Egy másik nyelvtanuló alkalmazás, a Busuu és a Google Classroom oktatási platform szintén ott van a topon 17 adatszegmenssel.

A szegmens egy adatpont, például név, telefonszám és pontos hely, amelyek szélesebb adattípusokba vannak csoportosítva, például kapcsolattartási adatok, pénzügyi információk és hely. Az Apple App Store összesen 14-féle adattípust és 32 szegmenst különböztet meg.

A jelentés elkészítéséhez a szakértők 50 népszerű iOS-alkalmazás adatvédelmi címkéit elemezte az oktatási kategóriában. Az alkalmazásokat az alapján rangsorolták, hogy hány személyes felhasználói szegmenst gyűjtenek össze.

Egyes alkalmazások olyan adatokat gyűjtenek, amelyek nem kapcsolhatók vissza a felhasználó személyazonosságához, az ilyen adatszegmensek nem szerepelnek a listán.

Az elemzett alkalmazások ed-tech alkalmazások, virtuális osztálytermi alkalmazások, tanulmányi súgó, nyelv- és hangszertanulási alkalmazások, oktatási játékok, online tanfolyami alkalmazások és könyvolvasó alkalmazások.

A listán a harmadik helyet a Chegg Study, a játékosított online tanulási eszköz és a Quizlet tanulókártya-megoldás foglalja el. Ezek az alkalmazások 16 adatszegmensből gyűjtenek információkat.

Az egyéb kiemelkedő adatgyűjtők közé tartozik a tanároknak, szülőknek és diákoknak szánt kommunikációs alkalmazás, a ClassDojo (14), a Lumosity (14) agytorna játékalkalmazás, a Brainly (14) tudásmegosztó diákközösségi alkalmazás, a MasterClass (13) online oktatási előfizetési platform és az Emlékeztető(13) oktatás kommunikációs alkalmazás.

Az olyan oktatási alkalmazások, mint a Duolingo, a Google Classroom, a ClassDojo, a Brainly, a Remind és a MasterClass az android-alkalmazásokkal foglalkozó másik jelentésben is a legkíváncsiabbak közé tartoznak.

iOS oktatási appok

Ilyen adatokat gyűjtenek az iOS alkalmazások

Ami az alkalmazások által gyűjtött adattípusokat illeti, ezek nagyon sokfélék lehetnek, vannak gyakrabban és ritkán előfordulók.

Az azonosítók, például a felhasználói azonosító és az eszközazonosító a leggyakrabban gyűjtött személyes adattípusok (88%), ezt követik a kapcsolattartási adatok, például név, e-mail cím, telefonszám vagy fizikai cím (84%).

A vizsgált alkalmazások 74%-a használati adatokat is gyűjt, például termék interakciókat, az alkalmazások 64%-a felhasználói tartalmakat, például hangadatokat, fotókat vagy videókat, míg 52%-uk gyűjt diagnosztikai információkat.

Ezenkívül az alkalmazások 42%-a gyűjti az online vásárlásokkal kapcsolatos adatokat, például a fizetési előzményeket, 28%-a a helyadatokat, az alkalmazások 22%-a pedig a keresési előzményeket is.

Bár kisebb mértékben, de a böngészési előzményeket az oktatási alkalmazások is gyűjtik, a kategóriában lévő alkalmazások 6%-a szerez ilyen adatokat. Az egyéb gyűjtött adattípusok közé tartoznak a pénzügyi és a fizetési információk.

A vizsgált appok között egy alkalmazás (2%) nem gyűjt semmilyen felhasználói adatot, míg két alkalmazás (4%) csak olyan információkat gyűjt, amelyek nem csatolhatók vissza a felhasználóhoz.

Konklúzió: a legtöbb alkalmazás így vagy úgy gyűjt adatokat. Bár nem mindegyik használja ezt rosszindulatú célokra, például harmadik felekkel és adatbrókerekkel való megosztásra, az alkalmazások által gyűjtött adatok ismerete segíthet eldönteni, hogy a felhasználó továbbra is használja-e ezeket az alkalmazásokat, vagy adatvédelmi szempontból inkább a tudatosabb alternatívákra vált.

A legfontosabb adatfelhasználási cél az alkalmazások funkcionalitása (86%), ezt követi az elemzés (80%), a személyre szabás (56%) és a fejlesztői reklámozás vagy marketing (54%). Az alkalmazások közel negyede (24%) használja az összegyűjtött adatokat harmadik féltől származó hirdetésekre.

 

iOS oktatási appok
Forrás: atlasVPN