Az utóbbi időben egy újfajta trükk tűnt fel a csalók palettáján, csomagkövetési linket tartalmazó sms-eket küldenek, amiben a témához kapcsolódó kártékony mobil alkalmazás letöltésére buzdítanak.

Csaló SMS

Egy újfajta csalásra hívja fel a figyelmet a Telekom közleménye, amely azonban bármelyik mobilszolgáltató ügyfeleit veszélyeztetheti. ( Két nap leforgása alatt ezen cikk szerkesztőjének a telefonjára is érkezett néhány ilyen, de kellő óvatosság mellett a mobil kukájában landoltak.)

A csalók a csomagkövetési link megnyitása után egy kártékony mobil alkalmazás telepítésére akarják rávenni az óvatlan felhasználót. Megtévesztő módon, és a felhasználói bizalom növelése érdekében az egyik változatban egy ismert logisztikai cég, a FedEx arculati elemeit is megjelenítik az oldalon.

A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, de jobb a békesség, azonnal töröljük az sms-t! Fontos, hogy a felajánlott alkalmazást ne telepítsük! Általában is igaz, hogy mobilalkalmazást kizárólag a gyártók által felügyelt forrásból (Google Play Store, Apple AppStore, Huawei AppGallery, stb.) telepítsünk!

Mit tehetünk, ha mégis megtörtént a baj?

Az alkalmazás telepítésével és a kért engedélyek megadásával (ld. csatolt engedely.png) a csalók teljes hozzáférést szereznek a készülékünk felett, így bármilyen azon tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek. Akár utalást is kezdeményezhetnek a telefonon lévő banki alkalmazáson belül. Ezen felül az alkalmazás tömeges sms-üzenet küldéssel másokat is megpróbál rávenni a telepítésre.

Ha utóbbi is bekövetkezett a telefont repülő üzemmódba állítva, vagy a SIM kártyát ideiglenesen eltávolítva törölni kell az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges sms-küldés, akkor érdemes a készüléket gyári állapotba visszaállítani.