Teljesen átalakította tévés platformját a Magyar Telekom. Ennek keretében a hazai szolgáltatók közül elsőként tesz elérhetővé 4K-s minőségű adásokat, egy helyre kerülnek, és több eszközről is hozzáférhetővé válnak a valós idejű és az on-demand tartalmak.

Megújult a Telekom tévészolgáltatása

„A generációváltásoknak is köszönhetően átalakulóban vannak a tartalomfogyasztási szokások. Miközben a várakozásokkal ellentétben a lineáris, vagy hagyományos tévézés iránt sem csökken az igény, folyamatosan növekszik a szabadon választott, on-demand tartalomfogyasztás is. Utóbbiért egyre többen hajlandók fizetni, nagyobb bevételt generálva a szolgáltatóknak” – emelte ki Rajki Annamária, Magyar Telekom TV és Entertainment területének vezetője, a szolgáltatás megújítása alkalmából tartott háttérbeszélgetésen.

Egy helyen a klasszikus és az on-demand tévézés

A jelenleg már több mint egymillió tévés ügyféllel rendelkező operátor, az eddig is elérhető TV szolgáltatásokon túl – a hazai szolgáltatók közül elsőként – jelentkezik kereskedelmi 4K adással, és a SmartBox funkciói által biztosított új lehetőségekkel.

A tévénézők a jövőben már nemcsak egy helyen érik el a valós idejű és a késleltetett tévézéshez ajánlott tartalmakat, hanem több képernyős élményként azokhoz belföldön bárhonnan, akár többféle eszközről is hozzáférnek, ha igénybe veszik a Telekom TV GO szolgáltatást is. Az egyik eszközön elindított film nézése, akár egy másik arra alkalmas eszközön(tablet, okostelefon, laptop) is folytatható.

A felhasználók a SmartBoxukra különféle alkalmazásokat tölthetnek le a Google Play áruházból (ehhez Google fiókkal kell regisztrálniuk), azon külső adathordozón tárolt tartalmakat is lejátszhatnak, valamint ahhoz Bluetooth eszközöket (fejhallgató, controller) is párosíthatnak. A Bluetooth távirányítóval lehetővé vált a hang alapú keresés is.

Az új funkciókhoz gigabites netcsomagok kellenek

A SmartBox funkciók igénybevételéhez Telekom otthoni internet szolgáltatásra van szükség, az új funkciókat a gigabites internetcsomagokkal lehet kihasználni. (A szolgáltatás más operátor hálózatán nem érhető el. ) Az otthoni internet szolgáltatást optikai hálózaton és ED3 technológiával igénybe vevőknek kiegészítő szolgáltatásként elérhető a 4K mini csomag, amely induláskor a Love Nature 4K és a Eurosport 4K csatornákat tartalmazza, de a kínálat a későbbiekben fokozatosan bővülni fog.

Egy előfizetéshez 3 db SmartBox igényelhető, amelyből egy díjmentesen jár a megújult Telekom TV díjcsomagokhoz. A Telekom TV előfizetői csomagok a korábbiakhoz képest tartalmukban és havidíjukat tekintve nem változnak, csak az elnevezésük más: Telekom TV Alap, Telekom TV Szuper Családi HD és Telekom TV Szuper Családi Mozi.

Nincs váltási kényszer, már tárgyalnak a Netflix-szel is

Elhangzott, hogy a platformváltás idejét és igényét az előfizetőkre bízza a szolgáltató, nem jelöl ki erre kötelező határidőt.

A Telekom TV szolgáltatás mellé a felvételi opciót igénylő ügyfeleknek a Telekom egy új megoldást, a felhő alapú felvételrögzítést kínálja. A Record&Go opció 30 óra felvételi lehetőséget biztosít – a felvételek legfeljebb 90 napig őrizhetőek meg -, valamint az éppen futó műsoron belül 120 percnyi megállíthatóságot biztosít.

Ha ennél több tartalmat szeretnénk felvenni és tárolni, az alap csomaghoz megvásárolhatjuk a Record& Go Extra opciót, amivel +100 órányi tárhelyhez jutunk. Kérdésünkre elmondták, hogy a platformváltást követően a csomag lineáris tévézési részében külön már nem vehető igénybe a tartalomfelvétel és -tárolás, valamint a műsor megállítása, visszatekerhetősége.

Megtudhattuk azt is, hogy az eddigi tartalomszolgáltatói kört továbbiakkal is bővíteni kívánja a Telekom, ennek keretében nemrégiben indultak a tárgyalások a Netflix-szel.