A Huawei új energiatárolási rendszere szeptembertől már a magyar piacon is elérhető lesz. A napelemes, háztartási méretű kiserőműbe csatlakoztatható berendezés az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes.

Napelemes tároló

Komolyabb növekedés várható a következő években az energiatárolási piacon, ahol 2024 és 2031 között évi kilenc százalékos bővülés várható, kevesebb mint tíz év alatt megduplázódik a globális piaci érték.

Magyarországon jelenleg mintegy 30 MW-nyi ipari akkumulátoros energiatároló működik, ami a következő években érezhetően növekszik majd, különösen a naperőművek terjedésével és a hálózatba kapcsolásuk korlátainak enyhülésével.

Nemcsak a lakossági fogyasztóknál, hanem a kisvállalkozásoknál is számítani lehet az akkumulátoros energiatároló rendszerek terjedésére, amelyet ma már az állam is ösztönöz.

A központi tervek szerint 2030-ra Magyarországon már a villamosenergia 90 százalékát zöld, szén-dioxid-semleges forrásból állítják elő.

Az ideális megoldásra nem minden készülék alkalmas

A napenergiánál az az ideális, ha a fogyasztók azonnal felhasználják a napelemek által termelt energiát. Az okos rendszerek, úgy is szabályozzák az arra alkalmas eszközöket, hogy akkor fogyasszanak áramot, amikor süt a nap.

Erre azonban nem minden készülék alkalmas, ráadásul napsütés idején a napelemek több energiát termelnek, mint amennyit azonnal fel tud használni a fogyasztó.

Így a felesleget helyben kell eltárolni vagy be kell tápláni a hálózatba, ha pedig egyiket sem tudják, akkor elvész a többlet, mert a visszwattvédelemmel ellátott inverter már fel sem veszi a napelemekből.

„Az energiatárolási megoldások segítségével akár kétszer annyi napenergiát lehet a termelés helyszínén felhasználni, és akkor is a napelemmel termelt energiával működhetnek az eszközök, amikor nem süt a nap” – mondja Szabó Róbert, a Huawei Technologies napelemes megoldásokért felelős igazgatója.

Magyarországon a lakossági átlagfogyasztás a rezsicsökkentésben meghatározottak szerint napi 7 kWh, azaz elméletileg egy napelemes rendszer és egy hozzá kapcsolt 7 kWh-os energiatároló a teljes fogyasztást fedezni tudná, ha napközben végig süt a nap.

Ezt tudja a hatékonyabb rendszer

A Huawei Technologies legújabb, „Smart String” technológiával ellátott energiatároló rendszere három különböző tárolókapacitással érhető el: 6,9 kWh, 13,8 kWh és 20,7 kWh, a fogyasztók az energiaigényeikhez igazodva választhatnak méretet.

A korábbi rendszernél 40 százalékkal nagyobb teljesítményű energiatárolóra a gyártó ígérete az akár 15 éves garancia, ami csökkenti a karbantartási költségeket. A rendszer moduljait önállóan lehet kezelni, így mindegyik gyorsan feltölthető és kisüthető 3,5 kW teljesítménnyel.

Rugalmasan skálázható is, a felhasználók egy blokknál akár 20,7 kWh-ig növelhetik a tárolókapacitást. A párhuzamos üzemeltetés lehetőségével akár négy blokk is összekapcsolható, így az egy inverterhez rendelhető maximális tárolókapacitás elérheti a 82,8 kWh-t is.

Védelmi funkciók, intelligens energiamenedzsment

A LUNA2000-7/14/21-S1 elnevezésű tároló ötrétegű védelmi rendszert kapott. Nem kell tartani a túltöltéstől, a túlmelegedéstől vagy az elektromos túlterheléstől, a rendszer ellenáll a külső behatásoknak, ütődéseknek.

A berendezés -20°C és +55°C közötti hőmérsékleten is képes működni, továbbfejlesztett IP66 szintű vízállósággal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy akár 40 cm-es víz alatti mélységben 72 órán keresztül működőképes maradjon, akár árvíz vagy hóolvadás idején is.

A tűzészlelő rendszere egy esetleges tüzet 15 másodpercen belül észlel és képes azt hatékonyan eloltani.

A tároló modellben az energiakezelő asszisztens segítségével valós időben követhető az energiafogyasztás, képet adva az energiatermelésről, tárolásról, vagy a fogyasztásról.