Több mint tízezer felújított mobiltelefon talált már új gazdára a Telekomnál, amely fél éve szerződött le a felújítást végző Recommerce céggel.

Felújított mobilok

A Föld napja alkalmából, a fenntarthatóság témájában, közelebbről a mobiltelefonok felújításával kapcsolatos partnerségről szervezett bemutatót a Magyar Telekom.

Az eseményen a meghívottak megismerhették egyebek mellett a felújító partner működési modelljét, a használt készülékek piaci trendjét és a szolgáltató ezzel kapcsolatos jövőbeni terveit is.

Mit tesz a felújítás a zöld gazdaságért?

A magyarországi szolgáltatók közül elsőként a Telekom kínál 2023. októbere óta az ügyfeleinek az újak mellett teljesen felújított készülékeket is, a körforgásos gazdaság jegyében.

Számítások szerint a felújított eszközök forgalmazásával készülékenként átlagosan legalább 50kg CO2 egységgel csökkenthető az ökologiai lábnyom egy új készülék értékesítésével szemben, amely 85-100 kg CO2 egység között mozog.

A magyar lakosság 16,5% -a használt vagy felújított készüléket vásárol, 50 százalékuk nyitott a felújított készülékekre, egy készülékcsere esetén.

Felújított mobilok

A lépést elsősorban a kedvező ár miatt vállalják, amely akár 30-40%-kal is olcsóbb lehet egy új készülék vásárlásához képest.

A Telekom kínálatában csak A+ prémium minősítést kapott felújított telefonok szerepelnek, amelyek csak minimális esztétikai hibával bírnak. A felújított eszközök pedig legalább 85%-os akkumulátor-kapacitással rendelkező, töltővel és töltőkábellel ellátott készülékek.

A felújított készülékek legalább 56 műszaki teszten esnek át, majd ezt követően cserélik a hibás alkatrészeket, törlik a rajtuk maradt adatokat, az eszköz szoftverfrissítést és a fertőtlenítést is kap. A Telekomtól vásárolt felújított készülékekre két év garancia jár.

Elhangzott, hogy alkatrészcsere esetén nem minden telefonmárkánál biztosítható a gyári alkatrész, lásd az Apple ezzel kapcsolatos korlátozó politikája. Az Európai Unió azonban erre is keresi a jogi megoldást.

A Telekom tapasztalatai szerint elsősorban a fiatalok keresik a felújított telefonokat, amikre 100-200 ezer forint közötti összeget hajlandóak költeni.

Kérdéseinkre elmondták, hogy az eltelt fél év alatt több mint tízezer felújított telefon talált új gazdára. A használt eszközök leadását tovább ösztönözve tervezik azt is, hogy legyen készülékbeszámítás a felújított modelleknél is.

A magyarok közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Egy másik friss régiós kutatás szerint a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból. Ebben a boomer és millenial korosztály a legaktívabb.

Az ugyancsak a készülékfelújításban utazó Rejoy.hu 2022-ben indult el a magyar piacon. Az elmúlt másfél év során a hazai vásárlók több tízezres nagyságrendű készüléket vettek az említett piactéren.

Egy új okostelefon és annak használata CO2-egyenértékben évente átlagosan 17,2 kg karbonkibocsátást generál 2 éves életciklus mellett. Ha valaki az új helyett egy felújítottat választ, 63 százalékkal csökkentheti a kibocsátást.

A felújított készülékek melletti legfontosabb érv ugyanakkor ebben a kutatásban is elsősorban a jó ár-érték arány mellett szól.

A magyar vevők közül a legtöbben 2020-as modellév után piacra került iPhone-okat (12-es és újabb modellek) rendelnek a Rejoytól, amelyek még sokéves szoftveres támogatást élveznek, így kiemelkedő az ár-érték arányuk.