A Motorola bejelentette idei prémium okostelefon családját, az Edge 50 szériát, amely számos, mesterséges intelligenciával(AI) támogatott innovációt hoz a mobil eszközök ismét élénkülő globális piacára.

Motorola Edge 50 sorozata

A nemzetközi bemutatók sorában külön eseményt szántak a Magyarországot is magában foglaló, dél-kelet-európai régióra, ahol egyes országokban már dobogós helyen áll a márka.

A belgrádi bejelentésen, amire mi is hivatalosak voltunk, elhangzott, hogy a márka korábbi készülékeiből a régióban már másfél millió darab talált gazdára.

Mit értékel a felhasználó az újabb és újabb modellekben?

Ahogy termékként egyre érettebbé válik az okostelefon, a gyártóknak egyre nehezebb a felhasználók által is értékelt újdonságot hozni a készülékekbe.

Ehhez nem elég a prémium kategóriákban megszokott csúcsminőségű hardver, ma már elengedhetetlen a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az eszközökben lévő különféle egységek, főként a kamerarendszer működtetésére.

Ezek mellett szükség van a márkára jellemző egyedi megoldásokra, legyen az a készülék különleges borítása, vagy éppen az olyan ötletes gesztusok használata, amivel a telefon sűrűn használt funkciói egyféle mozdulattal gyorsabban élesíthetők.

Ezekre kiemelten odafigyeltek a patinás márka mérnökei az új csúcskategóriás Edge 50 család, köztük a zászlóshajós Edge 50 Ultra, a középre pozícionált Edge 50 Pro és az alapmodell Edge 50 Fusion fejlesztésénél.

Az új sorozat tagjai számos, a mesterséges intelligencia által támogatott fejlesztéssel érkeztek, a jobb dizájnt és fejlettebb kamerarendszert kaptak. Utóbbi a kijelzővel együtt a világon elsőként kapta meg a Pantone validációját.

Ami a dizájnt illeti, a márkánál már ismert vegán bőrborítás mellett a felhasználók a sorozatban találkozhatnak olyan modellel is, amelynek a hátlapja egyedi olasz kézműves gyöngyház polimer bevonattal rendelkezik.

Motorola Edge 50 sorozata

Ennél viszont kicsit jobban kell vigyázni a kézben tartásra, mert a megszokott borításoknál csúszósabbnak bizonyult a bemutató utáni „tesztelésnél”.

Keresd a „moto ai”-t!

A „moto ai” ezekben a modellekben már mindenhol jelen van, a kamerától a generatív tematikus alkalmazásokig, a navigációig és a keresésig. Az autofókusz technológia, a kameravezérlők és a nagyobb pixelek jelentősen javítják a gyenge fényviszonyokban fotózás végeredményét.

Ha már fotózás a Google Photos a Motorola saját galériaalkalmazása fényképek és a videók számára. A következő hetekben a felhasználók még több AI-alapú szerkesztőeszközhöz férhetnek hozzá a készülékeken a Google Photos-on keresztül, beleértve a Magic Editor-t, a Magic Eraser-t, és a Photo Unblur-t.

Az Edge 50 család a márka tájékoztatása szerint a világ első olyan okostelefonja, amely a szabadalmaztatott színazonosító rendszeréről ismert amerikai Pantone cég által validált kamerával és kijelzővel rendelkezik.

A zászlóshajós Edge 50 Ultra kapta például az év színének minősített Peach Fuzz Pantone-t, illetve az ugyancsak különlegesnek minősíthető fa hátlapot. A modell homokszórt alumíniumkerettel, az ütésbiztos Corning Gorilla Glass Victus kijelzővel és IP68 vízálló védelemmel rendelkezik, ami a készülék tartósságát hivatott biztosítani.

Motorola Edge 50 sorozata

A kamerarendszere egy 50MP-es fő lencsét, egy 64MP-es telefotó lencsét kapott 3x optikai zoommal és 100x Super Zoommal.

A fotótéma közelebb hozatalát az 50MP-es Ultrawide makró, a szelfizést pedig egy ugyancsak 50MP-es autofókusszal rendelkező önarckamera biztosítja. Az éjszakai fotózást segítendő a fő lencse a pixeljeit egy nagyobb 2,4 µm-es Ultra pixel méretbe kombinálja, hogy 20%-kal több fényt „szívjon fel”.

A modellben az AI-alapú fotójavító motor automatikusan módosítja a fényképeket. A benne lévő funkciócsomag finomhangolja a képet az optimális részletek, élesség, világosítás, árnyékok, szín és bokeh érdekében.

A Style Sync segítségével a felhasználók egyedi képeket generálhatnak oly módon, hogy egy szöveges kérdésen keresztül leírják milyen fotót szeretnének készíteni.

Az Edge 50 Ultra 6,67”-os Super HD (1220p) pOLED kijelzővel rendelkezik, amely 13%-kal nagyobb felbontást ad az előző generációnál, kevesebb pixelezéssel nyújt élesebb képet.

A modell támogatja a Dolby Atmos technológiát, ami az ugyancsak most bemutatott moto buds+fejhallgatóval párosítva, a Dolby Head Trackingen keresztül a fejmozgás alapján kalibrálja a hangot, a még tisztább hangzás érdekében.

Erre jó az UWB technológia

A készüléket a Snapdragon 8s Gen 3 mobil platform hajtja, és az akár 16 GB RAM-mal, RAM Boosttal, valamint az 1 TB tárkapacitással van elegendő hely a fotókhoz, videókhoz, alkalmazásokhoz vagy a játékokhoz.

Az Edge 50 Ultra Ultra Wideband (UWB) technológiát használ a többi eszközzel való gördülékenyebb kapcsolat felvételre.

Az UWB egy gyors, alacsony energiaigényű rádióprotokoll, amelyet a hely meghatározására használnak centiméteres pontossággal akár 10-30 cm távolságban is.

A felhasználók ennek segítségével úgy járhatják be az otthonuk különböző tereit, hogy újra csatlakoztatnák az eszközeiket vagy újra meg kellene adniuk a személyre szabott beállításaikat.

Az UWB-vel képesek lehetünk zsúfolt helyen is centiméteres pontossággal megtalálni a szeretteinket, barátainkat, vagy egy zsúfolt parkolóban megtalálni az autónkat és automatikusan kinyitni azt.

A prémium készülék 4500mAh-s akkumulátort kapott, amihez jár a 125W-os TurboPower adapter. A vezetékes töltéssel az egész napra elegendő energiát négy perc alatt éri el az eszköz, ami 50W-os vezeték nélküli töltésre is alkalmas.

Az energia megosztása más eszközökkel is megoldható vezeték nélkül.

A régióban az Edge 50 Pro-tól várja a legnagyobb üzletet a márka

Az ugyancsak könnyű, vegán bőrrel és az egyik színként a már említett gyöngyházfényű bevonattal ellátott Edge 50 Pro-t főként a dél-kelet-európai régió országaiban kívánja értékesíteni a Motorola, a piachoz illeszkedő kedvezőbb – 240 ezer forint körülire belőtt árfekvése – miatt.

Az Ultra ajánlott ára várhatóan meghaladja 400 ezer forintot, míg az alapmodell Fusioné 165 ezer forintért kerülhet a boltokba és az operátorokhoz. Utóbbiak közül az első körben a Telekom és a Vodafone árulja majd.

Ez a készülék is megkapta a Corning Gorilla Glass Victus kijelzőt és az IP68 vízálló védelmet. A 50 MP-es nagyfelbontású kamerarendszer fő kamerája a legnagyobb rekesznyílást kínálja az okostelefonok között (f/1,4), ami 64%-kal több fényt enged be a gyenge fényviszonyok közötti jobb teljesítmény és a lágyan elmosódó háttér érdekében.

Az 3x optikai zoommal rendelkező 10 MP-es telefotó kamera optikai képstabilizációval is rendelkezik, ami ritkán fordul elő az ilyen a termékkategóriában.

Hogy többet lássanak a jelenetből, a felhasználók kihasználhatják a 13 MP-es ultraszéles látószögű kamerát – vagy akár 3 cm-re is odaléphetnek egy tárgyhoz a makró látással.

Ebben is van AI-jal támogatott fotójavítási motor, adaptív stabilizáció, automatikus fókuszkövetés és stílus szinkronizáció.

Az Edge 50 Pro 6,7 hüvelykes 144 Hz-es pOLED kijelzője Super HD felbontást és HDR10+ tanúsítványt kínál, az audioélményt a Dolby Atmos technológia támogatja.

A készüléktípus Snapdragon 7 Gen 3 mobil platformot kapott, a csúcsmemória 12 GB RAM, a tárhely pedig 512 GB-ig is felmehet. Itt is megtalálható a 125W TurboPower gyorstöltés és az 50W-os vezeték nélküli töltés.

Új felhasználói felület és szoftveres funkciók

Az újonnan tervezett Hello UX, személyre szabható lehetőségeket nyújt, közte az intuitív gesztusokkal. A képernyő felélesztéséhez például elegendő az eszköz élével le-fel mozgást csinálni, míg a telefonok oldalirányú mozgatásával feléleszthető a telefon vakuja.

A Hello UX megkönnyíti és lerövidíti a készüléken a navigációt, felhúzhatják az alkalmazásfiókot az on-device alkalmazások, kapcsolatok és beállítások kereséséhez.

Ugyanezzel a keresési funkcióval hamarosan még több információhoz juthatnak a készülékükről a webkereséssel és a generatív AI-jal.

Az Edge 50 családhoz egy másik új szoftveralkalmazás, a Smart Connect is érkezik, amely integrálja a tulajdonos Lenovo ökoszisztémáit a Motoroláéval.

Ennek révén a felhasználók könnyen indíthatnak hívásokat, küldhetnek üzeneteket, és oszthatnak meg fájlokat a Lenovo és a Motorola eszközök között, beleértve a laptopokat, a táblagépeket és az okostelefonokat.

Könnyen áthelyezhetik a játékokat, filmeket, TV-műsorokat és alkalmazásokat a telefonjukról egy TV-készülékre vagy táblagépre.