A hálózatba kapcsolt gyártó és logisztikai rendszerek az elmúlt néhány évben több mint egymilliárd euró bevételt hoztak a német ipar óriásának a Bosch-nak. Tervek szerint 2022-től már évente „termel” majd legalább ennyit a cégnek az Ipar 4.0.

Bosch ipar

Automata szállítórendszert, mesterséges intelligenciával(AI) működő vizuális hibaészlelést és 5G alapú 3D nyomtatást mutat be a Bosch a héten megrendezett Hannover Messén. A társaságnak több mint 1,5 milliárd euró bevétele származott az elmúlt négy évben az Ipar 4.0 alkalmazásokkal.

A Bosch 2012-ben kezdte meg a gyártás és a logisztika hálózatba kapcsolását. Ez a lépés jövedelmezőnek bizonyult, a cég tavaly ezen a területen a cég 8,9 százalékos növekedést ért el, az árbevétel pedig 7,4 milliárd euróra emelkedett.

A Bosch magára nézve is követendőnek tartja az ipari digitalizációt. A vállalat a dél-németországi Blaichachban működő gyárába például olyan korszerű gyártási technológiákat vezetett be, amelyek hat év alatt 200 százalékkal növelték a blokkolásgátló ABS és a dinamikus menetstabilizátor(ESP) gyártásának a volumenét – létesítménybővítés vagy felvásárlások nélkül.

Autonóm szállítórendszerek az intralogisztikai piacon

A Hannover Messéna Bosch Rexroth bemutatja az Active Shuttle autonóm szállítójárművet, amely a raktárból a gyártósornak arra a pontjára viszi az anyagokat, ahol azokra szükség van. A fel- és lerakodást az integrált emelő platform könnyíti meg. Lézerszkennerek segítségével találja meg az ActiveShuttle az útvonalát- A megoldás képes az embereket és más járműveket észlelni, és még tanulni is: a szállítórendszer elkészíti és folyamatosan frissíti saját térképét az adott helyszínről.

„Ha logikusan végig gondoljuk a jövő gyárát, azt látjuk, hogy a gyártás és a logisztika kizárólag egyben képzelhető el. Az Ipar 4.0 is csak így lehet sikeres a gyakorlatban” – emelte ki Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának a tagja.

Az ipari digitalizáció az emberek, a gépek és az adatok hármas pillérén nyugszik, az együttműködésükhöz viszont intelligens szoftverekre is szükség van. A cég Nexeed néven egyesíti szoftveres és szolgáltatási platformját. A NexeedTrack and Trace alkalmazással például a rakomány maga küld információt a vállalati ügyfélnek a helyéről, a hőmérsékletről és a rezgésekről. Így a logisztikai szakemberek végig nyomon követhetik a rakomány útvonalát és eldönthetik, hogy pontos lesz-e az áru érkezése.

Mesterséges intelligencia és 5G minden mennyiségben

Mesterséges intelligenciával(AI) tanulva a gépek okossá és előrelátóvá válhatnak. Az ipari nagyvállalatnál ennek kapcsán azt a célt tűzték ki, hogy a következő évtized közepére minden Bosch termék mesterséges intelligenciával legyen felszerelve, ezek fejlesztése és gyártása is AI alkalmazásával menjen végbe.

A hannoveri kiállításon a vállalat egyebek mellett bemutatja, az AI alapú vizuális minőségellenőrző rendszert, amely fogókarokkal, kamera technológiával és intelligens szoftverrel van ellátva. A nürnbergi gyárban folytatott kísérleti projekt során a rendszer 99,9 százalékos eredménnyel végzett el 12 ezer tesztelést, majdnem hibátlanul szétválogatva a jó és a hibás alkatrészeket.

Az új 5G mobilhálózati szabvány számos Ipar 4.0 alkalmazásnál is kulcsszerepet játszik. Az előző szabványhoz képest az 5G akár 100-szor gyorsabb adatátvitelre képes. A megbízhatóság javult, ugyanakkor minimálisra csökkent az adatátvitel késedelme.

„A jövő gyárában az 5G lesz a központi idegrendszer” – jelezte Andreas Müller, a Bosch egyik kutatója és egyben az 5G Adatkapcsolatú Ipari és Automatizálási Szövetség (5G-ACIA) elnöke. A tervek szerint a Bosch még ebben az évben a saját gyáraiban végez majd 5G teszteket.

A Hannover Messén a Bosch, a Nokia, a Qualcomm és a BigRep a világon először 5G segítségével biztosítja majd egy 3D nyomtató összeköttetését. Ez lehetővé teszi, hogy bizonyos szabályozó elemeket – amelyek normál körülmények között be vannak építve a gépbe – egy helyi gyártási felhőbe szervezzék ki. Az ilyen funkcióval ellátott gépek egyszerűbbek, olcsóbbak és könnyebben karbantarthatók.

Mint korábban megírtuk, az egyébként jó ideje létező 3D nyomtatás épp az ipari jellegű felhasználásoktól kaphat új löketet, amiben meghatározó szerepet kívánnak játszani a nagy német iparvállalatok, mint amilyen a Bosch, vagy a Siemens.