Jövő hónaptól új minősítési rendszer jelenik meg a fenntarthatóbb mobiltelefonok beazonosítására Európában. Az Eco Ratinget induláskor 12 gyártó készülékeire vezetik be.

Új ökológiai minősítési rendszer mobiltelefonokra

Európa öt meghatározó mobilszolgáltatója közös, iparági szintű úgynevezett Eco Rating minősítési rendszer bevezetéséről döntött, amelynek segítségével a felhasználók számára könnyen beazonosíthatóvá és összehasonlítóvá válnak a leginkább környezetbarát mobiltelefonok.

A kezdeményezést a Deutsche Telekom, az Orange, a (az O2 és a Movistar márkanevek alatt működő) Telefónica, a Telia és a Vodafone hozta létre. A minősítési rendszer egységes és pontos tájékoztatást nyújt az okos- és hagyományos mobiltelefonok gyártásának, használatának, szállításának és ártalmatlanításának környezeti hatásáról. Az Eco Rating lehetővé teszi a szolgáltatók és az ügyfelek számára, hogy ösztönözzék a telefonok még szélesebb körének minősítését is.

Indulásként 12 mobilmárka csatlakozott a programhoz

Induláskor a rendszer 12 márka új készülékeit értékeli ökológiai szempontból, de a jövőben várhatóan továbbiakat is bevonnak a minősítés körébe. A kezdeményezést a mobilgyártók oldaláról a következő cégek indították el: a CAT és a Motorola strapatelefonokat forgalmazó Bullitt, a Doro, a Nokia márkájú telefonokat gyártó HMD Global, a Huawei, a MobiWire, Motorola márkát birtokló Lenovo, a OnePlus, az OPPO, a Samsung Electronics, az Alcatel márkát gyártó TCL, a Xiaomi és a ZTE.

A mobilszolgáltatók júniustól kezdve 24 európai országban, köztük Magyarországon kezdik el az Eco Rating címkék bevezetését. Az ügyfelek az új weboldalon – www.ecoratingdevices.com – tájékozódhatnak a rendszerről és a besorolás módszertanáról.

Új ökológiai minősítési rendszer mobiltelefonokra

A részletes értékelést követően minden egyes mobiltelefon készülék egy számított értéket kap a maximális 100-as EcoRating pontból, amely a készülék teljes életciklusa során fellépő környezeti hatást jellemzi. Az Eco Rating címke feltünteti a mobileszközök fenntarthatóságának öt kulcsfontosságú elemét: a készülék tartósságát, javíthatóságát, újrahasznosíthatóságát, klíma- és erőforrás-hatékonyságát.

Az alkalmazott módszertan

Az Eco Rating a készülékgyártók által szolgáltatott információk felhasználásával, 19 különböző kritérium alapján egységes, objektív értékelési módszert alkalmaz, minden egyes készülékre egy pontszámot állapítva meg. Az öt kulcsfontosságú területen pedig ezek alapján tájékoztat:

  • Tartósság – A készülék robusztussága, az akkumulátor élettartama, valamint a készülékre és alkatrészeire vonatkozó garancia ideje.
  • Javíthatóság – A minősítés megállapítja, hogy a készülék mennyire egyszerűen javítható, ideértve a mobiltelefon design-t, illetve az olyan támogató aktivitások vizsgálatát, amelyek a termék javíthatóságával, újrafelhasználhatóságával és frissíthetőségével növelhetik a termék élettartamát. A magasabb pontszám azt jelzi, hogy az adott szempontok támogatottak.
  • Újrahasznosíthatóság – Azt vizsgálja, hogy mennyire nyerhetők vissza és szerelhetők szét az eszköz alkatrészei, ideértve az ehhez szükséges információk meglétét, illetve azt is, hogy milyen mértékben hasznosíthatók újra a készülékhez felhasznált anyagok.
  • Klímahatékonyság – Az eszköz teljes életciklusa során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége. Minél magasabb a pontszám, annál kisebb az éghajlatra gyakorolt hatás.
  • Erőforrás-hatékonyság – A vizsgálati szempont az eszközben felhasznált ritka nyersanyagok (például az elektronikus alkatrészek gyártásához szükséges arany) mennyisége alapján az erőforrások kimerülésére gyakorolt hatást értékeli; minél jobb a pontszám, annál kisebb a készülék alapanyag felhasználásra gyakorolt hatása.

Az Eco Rating módszertana a korábbi környezetvédelmi kezdeményezések során összegyűjtött iparági ismeretekre és legjobb gyakorlatokra épül. A rendszert az IHOBE (gazdasági fejlődésre, fenntarthatóságra és környezetvédelemre szakosodott köztulajdonban lévő ügynökség) műszaki támogatásával és felügyeletével, a készülékgyártók részvételével, az Európai Unió, az ITU-T, az ETSI és az ISO legújabb szabványainak és iránymutatásainak felhasználásával, valamint egyes esetekben új paraméterek bevezetésével dolgozták ki.