A világgazdaság járvány okozta lassulása ellenére – vagy éppen azért – gyorsul az 5G terjedése. A piacon egyre több az 5G-képes eszköz, amelyek mind nagyobb mértékben jelennek meg az üzleti szegmensben is, köszönhetően a vállalati mobilitási megoldások gyarapodásának.

5G-s üzleti telefonok

Az üzleti célú 5G-s okostelefonok gyártói például a következő öt évben évi 28 százalékos növekedéssel számolhatnak a világpiacon. Látványos bővülés várható Kínában, Indiában, Ausztráliában, Dél-Koreában, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Államokban és mindazokban az országokban, ahol az 5G technológia is átlagon felül terjed.

A csökkenő árak mellett is megtöbbszöröződik a gyártók bevétele

A verseny egyre kiélezettebb lesz az androidos készülékek piacán, főként az egyre gyarapodó számú kínai gyártó miatt. A kínálati bőség lefelé nyomja majd az árakat, amelyek akár a negyedével is csökkenhetnek, de mégsem kell aggódniuk a gyártóknak, mert az üzleti szegmensből származó bevételek 2026-ig csaknem megtízszereződnek.

Az elemzést készítő Strategy Analytics szakértői szerint az üzleti célú 5G-s okostelefonok piacát a vállalati mobilitási technológia és az olyan megoldások nagyarányú bevezetése fogja vezérelni, mint a mesterséges intelligencia(AI), a gépi tanulás(ML), a kiterjesztett valóság (AR), a virtuális valóság (VR), a vállalati mobilitáskezelés (EMM), a különféle üzleti alapú kommunikációs szolgáltatások és a mobil üzleti alkalmazások.

A kulcsfontosságú szállítók: az Apple, a Samsung, a Huawei, a Nokia és a Google, az 5G-ben látnak lehetőséget arra is, hogy közelebb hozzák a mobil eszközöket az egyre jobban mobilizálódó munkaerőhöz a különböző vertikális megoldások, IoT-alkalmazások és az egységes végpontmenedzsment (UEM) révén.

Három-számjegyű a növekedés a teljes 5G-s okostelefon-piacon

A Strategy Analytics idei első negyedévi összesítése szerint egy év alatt közel az ötszörösére nőtt a forgalom a teljes 5G-s okostelefon-piacon, ami főként a kínai 5G-s robbanásnak köszönhető. A globális 5G-s készülékeladások a tavalyi első negyedévi 24 millió darab után 2021 első negyedévére megközelítették a 134 milliót.

Az elemzőcég becslése szerint ennek több mint az egyharmadát, 40.4 milliót az Apple szállította le. Az almalogójú gyártó iPhone 12 5G modellje óriási népszerűségnek örvend mind Kínában, mind Európában, mind az Egyesült Államokban, nemcsak a karcsú dizájnjának, hanem a meglepően versenyképes árazásának is köszönhetően.

5G-s üzleti telefonok

Az Apple-t a kínai OPPO követi fele akkora mennyiséggel, amivel 2021 első negyedévében 16% -os globális 5G okostelefon-piaci részesedést ért el, ez az egy évvel korábbinak több mint a duplája. A gyártó tudta leginkább kihasználni a Huawei 5G okostelefonokban bekövetkezett visszaesését. Tőle nem sokkal lemaradva az ugyancsak kínai Vivo lett a harmadik, amely 646% -kal növelte a szállításait az előző év azonos időszakához képest.

Noha az elmúlt egy év alatt a Samsung is több mint megduplázta az eladásait, de a 17 millió darabos mennyiség 13 százalékos részesedést jelentett a koreai márkának, ami a negyedik helyhez volt elég. Az 5G-s ötösfogatba még az ugyancsak kínai Xiaomi fért be, amely a leszállított 16,6 millió darabos mennyiséggel 12 százalékos részesedést szerezhetett a globális piacon.

 

5G-s üzleti telefonok