A digitális technológiák a 21. századi modern vállalkozások elengedhetetlen részét képezik. Becslések szerint már a cégek 70 százaléka rendelkezik digitális átalakulási stratégiával.

Digitális technológiák

Legyen szó a kvantum-számítástechnikába való befektetésről, az 5G-re való frissítésről, vagy a mesterséges intelligencia használatáról, a különböző vállalkozásoknak természetesen más és más a prioritásuk, hogy mi lenne a legjobb a saját cégük számára.

A digitális technológiai megoldásokkal foglalkozó WalkMe.com nemrégiben felmérést készített arról, hogy a céges befektetők mely digitális technológiák iránt érdeklődnek leginkább, és arról is, hogy mely országok fektetnek be a legtöbbet az új technológiákba.

A társaság ennek kapcsán 1303 cégtulajdonost kérdezett meg, és elemezte az országok költési szokásait, hogy megtudja, hová és ki fekteti be a pénzt.

Arat az 5G és az IoT

A vállalkozások tulajdonosait leginkább az 5G-be való befektetés érdekli. A legújabb generációs mobilhálózati technológiát a válaszadók közel harmada tekinti elsődleges befektetési területnek. Az eredmény nem meglepő, hiszen az 5G már a világ 112 országában elérhető, a technológiai innovációk fellegvárának számító USA területének pedig már a 49,2%-át fedi le.

A második helyen a dolgok internete(Internet of Things – IoT) technológia áll, amelyre a megkérdezettek 21,9 százaléka szavazott, mint elsődleges befektetési területre. A technológia teszi lehetővé az erre képes eszközök csatlakoztathatóságát az internethez – legyen az repülőgép, számítógép, villanykörte, vagy akár gyerekjáték is.

Kicsit meglepő módon a ma már a csapból is folyó mesterséges intelligencia(AI) csak a harmadik helyen áll 14,5 százalékkal a befektetés iránt érdeklődők körében. Az AI szektor rendkívül gyorsan növekszik, részét képezi az önvezető autóknak, az intelligens porszívóknak, a hangasszisztenseknek és sok egyéb más területen is fontos szerepe lehet a jövőben.

Diginvest táblázat

Élenjáró országok

A WalkMe.com elemezte a Digital Future Index legújabb adatait is, amely rangsorolja az országokat a különféle digitális technológiákra fordított kiadások alapján. Az eredmények az élbolyt tekintve nem okoznak nagy meglepetést.

Az Egyesült Államok a digitális technológiákba a legtöbbet fektető ország a világon, minden kategóriában a legtöbb pénzt fordítja adott területre. Az USA mesterséges intelligenciába irányuló befektetései fontra átszámítva már meghaladták a 71 milliárdot.

A második helyen Kína áll, amely pénzügyi forrásainak a nagy részét, több mint 34 milliárd fontnak megfelelőt szintén a mesterséges intelligenciába fektette.

Az Egyesült Királyság globálisan a harmadik, Európában pedig az első helyen áll. Becslések szerint a brit szigetország összesen 10,4 milliárd fontot költött digitális technológiákra, és ebből a legtöbb pénzt, 1,3 milliárd font sterlinget ők is az AI-ba fektették.

A globálisan és összesítve 6. helyen álló Izrael a negyedik legnagyobb befektető az AI és az Immersive Tech területén, és az ötödik a dolgok internetében, míg Svájc a negyedik a blokklánc és az ötödik az Immersive Tech-ben – emeli ki a WalkMe.com elemzése.

Digitális technológiák