December végén érkezik Magyarországra a Lenovo Yoga családjának dizájnban és funkciókban egyaránt számos újítást tartalmazó tagja, a Yoga 9i, amely valódi bőrborítással rendelkezik.

Lenovo Yoga 9i

A konvertálható laptop, amely 14 és 15 colos változatban készült, a szupergyors válaszidejű legújabb Intel Core mobil processzorokkal van felszerelve. Az eszköz a hosszabb élettartam érdekében az űrrepülőgépek előállításánál is használt alumínium alvázat kapott.

A notebook kisebb változata a teljesítményt kivételes megjelenéssel kombinálva bőrborítással is megvásárolható. A gyártás során alkalmazott speciális ragasztási technikával a bőr megőrzi eredeti külsejét mindazokkal a természetes hibákkal együtt, amelyek az egyes termékeket egyedivé teszik.

Lenovo Yoga 9i

Interaktív érintőképernyő, korszerű szemvédelemmel

Az interaktív érintőképernyő alapfelszerelés a Yoga 9i 2az1-ben készülékben. A mindössze 1,37 kilogrammos 14 colos változat a maximális szórakozási élmény érdekében 4K IPS VESA Display HDR400-zal ellátott, míg a 2 kilogrammos 15,6 colos 4K IPS VESA DisplayHDR 400-zal és 500 nit fényerővel bír.

A hosszú használati idő során is biztosított a szemek védelme a Lenovo Vantage segítségével beállítható az Eye Care Mode révén, ami szabályozza a kijelzőn megjelenő színek árnyalatát.

A többi Yoga laptophoz hasonlóan ezen a készüléken is a Dolby Vision gondoskodik a különleges képi világról, míg a tökéletes hangélményt a Dolby Atmos® hangszórórendszer biztosítja, a Yoga 9i esetében a továbbfejlesztett Rotating Sound Bar segítségével.

Az új fejlesztések közé tartozik a nagyobb hangalagút és az optimalizált hangszóró-elhelyezés a zsanérban, amelyek a lehető legtisztább hangzást szolgálják.

Okos funkciók a könnyebb használatért

Az új laptop munkára és szórakozásra egyaránt alkalmas, a két funkció közötti zökkenőmentes átmenetet okos funkciók biztosítják. A fedél felemelésével máris aktiválódik a készülék. A továbbfejlesztett billentyűzet puha tapintású, kupola kialakítást kapott, amely lehetővé teszi az egyszerű és kényelmes gépírási élményt. A készülék webkamerája pedig a nagyobb biztonság érdekében egy elcsúsztatható True Block Privacy Shutter-t kapott.

Az okos funkciókat, köztük a biztonságosabb arcfelismeréssel működő bejelentkezést a Lenovo által tervezett chip működteti, amely adatvédelmi figyelmeztetéseket is küld. Ha valaki például a vállunk fölött szeretne belelátni a gépünkbe, az a Glance by Mirametrix® figyelemérzékelő szoftverrel automatikusan zárolja a képernyőt.

A Yoga 9i képes a videótartalom minőségének 1080pixelről 4K-ra történő kiterjesztésére is, mindezt a Windows Media Player gépi tanulás használatával, a SuperResolution 2.0.10 néven ismert webböngészőben. A gépen lejátszott videókat pedig a rendszer önműködően és alapból az elérhető legnagyobb felbontásra állítja.

Alexa is bevethető

További, érintés nélküli funkciók eléréséért felel a laptopba épített mikrofon, amellyel aktivizálhatjuk Alexa-t, a virtuális asszisztenst, miközben a készülékünk még zárolva van. Emlékeztetőket állíthatunk be, okosotthon funkciókat használhatunk, zenéket játszhatunk le vagy szabályozhatjuk a hangerőt anélkül, hogy el kellene terelni a figyelmünket az éppen szerkesztett dokumentumról vagy böngészett weboldalról.

Lenovo Yoga 9i

Alexa segítségével a háztartási teendők összeegyeztetése is minden eddiginél könnyebb lehet: az Alexa Announcement funkció ugyanis lehetővé teszi, hogy az azzal kompatibilis eszközökre rövid hangüzeneteket küldjünk. A következő hónapokban további fejlesztések is várhatók a profillal kapcsolatban.

Újragondolt hőszabályozás, ujjlenyomat-ellenálló bevonat

Miután ilyen mértékű vizuális erő rejtőzik az amúgy, vékony és könnyű gépben a termékfejlesztőknek újra kellett gondolnia a 14 colos modell hőszabályozását is. Ahhoz, hogy ne melegedjen túl a készülék, a billentyűzet alján szellőzőnyílásokat alakítottak ki, amelyek átlagosan 2 Celsius fokkal csökkentik az eszköz hőmérsékletét az előző generációhoz képest. Megnövelték a zsanér mögött található rejtett hőelvezető méretét is, miközben a ventillátorok lapátjait keskenyebbre vették.

A kézi megmunkálású készülék üveggel fedett kéztámaszt is kapott, a burkolt Smart SensorTouchpad pedig nyomás hatására rezeg, hogy a valódi kattintás érzését keltse. Ez utóbbi tette lehetővé, hogy a kattintásra alkalmas felület a megszokott méretének a felével bővüljön.

Mindez egy ujjlenyomat-ellenálló bevonattal van ellátva, így a foltok miatt sem kell aggódni. A mostani járványhelyzetben a gyakori kézmosások és kézfertőtlenítések idején az új Ultrasonic ujjlenyomat-olvasó pedig különösen hasznos funkció, ha a gyorsbillentyű feloldására kerül a sor, mivel az folyadékálló és nedves vagy frissen fertőtlenített ujjakkal is hibátlanul működik.

Fókuszban az energiatakarékosság

A Bluetooth 5.1-gyel és Wi-Fi 6-tal felszerelt új laptop család nemcsak vékonyabb, könnyebb és gyorsabb, de energiatakarékosabb is. A 14 colos készülék két Thunderbolt 4 porttal, akár 18 órányi töltöttségi idővel és Rapid Charge Express-szel rendelkezik. Ez a mesterséges intelligencia alapú hűtési rendszernek köszönhető, amely optimalizálja az akkumulátor élettartamát és a termikus elemek igényeit.

A 15 colos Yoga 9i készüléken a Rapid Charge Boost gondoskodik a gyors feltöltésről és az akár 13 órás akkumulátor időtartamról.

Az akkumulátoros üzemidővel kapcsolatos közlések csupán becslések, és két tesztelési eljáráson alapulnak: a MobileMark® 2014 akkumulátoros készenléti idő benchmarkvizsgálatra, valamint a Windows 10 legújabb frissítésén történő 1080p felbontású videolejátszásra (150 nit fényerő és alapértelmezett hangerőszint mellett).

A tényleges akkumulátoros készenléti idő váltakozó, illetve a termékkonfigurációtól és használattól, a szoftverhasználattól, a vezeték nélküli működéstől, az energiagazdálkodási beállításoktól, a kijelző fényerejétől és számos hasonló tényezőtől függ. Az akkumulátor maximális kapacitása az idő múlásával és a használat révén csökken.

A nagyobbik változat 16GB DDR4 memóriát és akár 2 terabájtnyi SSD tárhelyet, emellett a gyorsabb adatátvitelhez és külső kijelző ellátásához pedig egyedi grafikát és két Thunderbolt 3 portot tartalmaz.

Magyarországra a tervek szerint december végén érkeznek az első bőrborítású 14 colos Yoga 9i készülékek. Jövő év januárjában már ezek a laptopok is ott lesznek a Telekom kínálatában.

A Lenovo Yoga 9i Telekom készülékkedvezménnyel, két év hűségidővel és meghatározott díjcsomagokra megkötött szerződések hűségcsoportba vonásával 0 forintos kezdőrészlettel, huszonkét hónapon keresztül havi 25 260 forintos részletfizetéssel is megvásárolható lesz, azaz akár 555 720 forintért is hozzájuthatunk a készülékhez (az ár a meghatározott díjcsomagok havidíját nem tartalmazza).