Veszélyben van az újraiparosítás, az automatizálásban és a robotika terén tapasztalható oktatási hiányosságok miatt. Az élethosszig tartó tanulást komoly beruházásokkal kell megalapozni, hogy a digitalizáció miatt váltásra késztetett munkaerő is megtalálja a helyét az új körülmények között – hangzott el egy sajtóbeszélgetésen.

Robotika

Az európai vállalatok közel háromnegyede és az USA-ban működők 70 százaléka tervezi, hogy a globális ellátási láncokat érintő közelmúltbeli kihívásokra, a munkaerőhiányra és az üzleti környezetet uraló bizonytalanságra adott válaszként haza- vagy egy közeli régióba telepíti vissza a működését tevékenységeit.

Egyre több a hálózatba kapcsolt és automatizált munkahely

Ez a megállapítás az ABB témába vágó legutóbbi felmérésében (Supply Chain Survey, 2022) olvasható, amelyet a cég által megbízott piackutató a két térségbeli vállalatvezetők körében készített. A re-shoring, illetve a near-shoring váltást – az európai válaszadók 75 és az amerikaiak 62 százaléka – a következő három évben a robotikában és automatizálásban végrehajtott beruházásokkal tenné gördülékenyebbé.

Ehhez viszont megbízható szakoktatási, képzési háttérre is szükség lenne, különös tekintettel a hálózatba kapcsolt és automatizált munkahelyeken való munkavégzéshez, ami ma még kevés helyen adatik meg a világon – ezt támasztja alá az ABB tavalyi globális oktatási felmérése is.

„Bár a megkérdezett oktatási szakemberek 80 százaléka egyetért abban, hogy a robotika és az automatizálás fogja alakítani a foglalkoztatás jövőjét a következő tíz évben, jelenleg csupán minden negyedik oktatási intézmény alkalmaz robotokat oktatási programjaiban” – mondta a beszélgetés során Haray Norbert, az ABB Kft. Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője.

A technológiát szállító vállalatok, az oktatási intézmények és a kormányzatok együttműködése szükséges ahhoz, hogy az átalakuló munkahelyeket felkészült szakemberek tölthessék be.

Új képzési központokkal bővíti az ABB az ezirányú oktatási programját

Az ABB a cél érdekében új képzési központokkal – köztük a szomszédos Ausztriában 100 millió eurós beruházással tavaly létesített globális innovációs és képzési kampusszal – bővíti robotikai és automatizálási oktatási programját. Az említett képzési központok világszerte több mint 100 iskolában és egyetemen érhetők el.

Haray Norbert hozzátette: az ABB több mint 40 országban működik együtt szakiskolákkal, főiskolákkal és egyetemekkel azzal a céllal, hogy az ott tanuló diákok el tudják sajátítani a robotprogramozás és működtetés alapjait is.

A cég azt is lehetővé teszi, hogy a vele együttműködő intézmények, részt vehessenek az automatizált megoldások kutatásában és fejlesztésében is, a valós alkalmazásokban tervezett felhasználás érdekében, javítva ezzel a diákok foglalkoztatási lehetőségeit is.

A közös munkára már Magyarországon is vannak élő példák, az ABB 2016 óta működik együtt a hiánypótló robotikai képzésben a hazai felsőoktatási intézményekkel, közöttük az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával. A programok népszerűségét mutatja, hogy a robotikát tanuló hallgatók itteni összlétszáma évi 20 százalékkal gyarapszik.

A képzés kihelyezett tanszékként is működhet

„Ipari robotizálási szakmérnöki képzésünk célja, hogy az ipar igényeinek megfelelő tudást adjunk hallgatóinknak egy gyakorlatorientált továbbképzés keretében, amely az ipari folyamatok, gyártósorok fenntartására, továbbfejlesztésére, a robotintegrációs és karbantartási folyamatok megismerésére helyezi a hangsúlyt” – mondta a beszélgetésen az oktatási oldalt képviselő Széll Károly, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar egyetemi docense.

Hozzátette: „robottechnikai központunk 10 robotkarral rendelkező, egyedülállónak számító hazai robotparkja valós ipari környezetet teremt a képzéshez, amely jelenleg magyar nyelven folyik, de már dolgozunk az angol nyelvű képzésen is.”

Elmondta továbbá, hogy a minimum BSc oklevelet igénylő, péntek délutánonként zajló 4 féléves képzés mellett a kar 1-2 napos moduláris képzéseket is szervez a robotprogramozás és működtetés különböző témaköreiben, beleértve a PLC-programozást és az elektropneumatikát is.

Kidolgoznak nagyszámú online anyagot is, amiből szintén tanulhatnak a jelentkezők. A képzés kihelyezett tanszékként is működhet, amikor a hallgatók magához a robotikát alkalmazó céghez mennek ki, közvetlenül a gép mellé.