Az Európai Unió(EU) fokozatosan behozza lemaradását az Egyesült Államokkal szemben a fejlett digitális technológiák bevezetésében. A tagállamok szintjén ugyanakkor még igen nagyok az egyenlőtlenségek.

Digitalizació

A digitális infrastruktúra, a szakképzett munkavállalók és az innovatív környezet egyaránt kulcsszerepet játszik a digitalizáció előmozdításában az EU-ban, ahol azonban még mindig komoly eltérések mutatkoznak az egyes tagországok között – állapítja meg az Európai Beruházási Bank(EIB) friss jelentése.

A világjárvány „pozitív” hozadékaként az EU-ban működő vállalkozások nagyot léptek előre a digitalizációban. Az említett felmérés szerint 2022-ben az uniós cégek több mint fele (53%) javította digitális jelenlétét, egyik legjellemzőbb példaként elkezdett online szolgáltatásokat nyújtani.

A mikrovállalkozások még nem érzik a digitalizáció égető szükségét

Az Európai Unió közben mérsékelte az Egyesült Államokkal szembeni lemaradását is a fejlett digitális technológiák bevezetésében. Ennek bizonyítékaként tavaly már az uniós cégek 69%-a használt fejlett digitális technológiát, köztük a legújabb robotikai eszközöket, nagy adathalmazok elemzését végezte és igénybe vette a mesterséges intelligenciát is.

Ez az arány az amerikai cégeknél még valamelyest magasabb, eléri 71%-ot, de egyértelmű, hogy az utóbbi négy évben folyamatosan csökkent a lemaradás.

Miközben az uniós cégek is jelentős előrelépéseket mutattak a pandémiára reagálva, az egyesült államokbeli cégek összességében mégis többet haladtak előre a digitalizációban. Ez, az elemzés szerint elsősorban annak a számlájára írható, hogy az unióban működő mikro- és kisvállalkozások digitális célú beruházásai alacsonyabb szintűek. Az uniós mikrovállalkozásoknak kevesebb, mint az egyharmada tartotta elsődleges fontosságúnak a digitalizációt, szemben a nagyvállalkozások 62%-ával.

Digitalizació

Jó infrastruktúra nélkül döcög a digitalizáció

A digitális infrastruktúra, vagyis nemcsak a nagy sebességű internet-hozzáférés, hanem a szakképzett munkaerő és az innovatív környezetek megléte is kulcsszerepet játszik a digitalizáció előmozdításában. A jobb digitális infrastruktúrával rendelkező régiókban jobban megtérülnek a digitális beruházások, és nagyobb mértékben vannak jelen digitális vállalkozások. Erre mutatott rá a felmérés kapcsán Ricardo Mourinho, az Európai Beruházási Bank (EBB) alelnöke.

Az elért haladás ellenére ugyanakkor továbbra is jelentősek az eltérések az uniós régiók között, már ami a digitális infrastruktúrát jelenti. A cégek egy része is jelentős beruházási akadálynak tekinti a digitális infrastruktúrához való korlátozott hozzáférést.

Ezért fontos, hogy a régiók fejlesszék a képzési rendszereiket, hogy naprakésszé tegyék a munkavállalók készségeit, valamint online tanulási lehetőségeket nyújtsanak a digitális szakadék áthidalása érdekében – állapítja meg a jelentés.

Meghatározó szerepet visz a kereskedelem

Azt is megállapítja, hogy a kereskedelem meghatározó szerepet tölt be a digitalizációban, főleg a nemzetközi kereskedelemben részt vevő cégek alkalmaznak gyakrabban fejlett digitális technológiákat. A digitális vállalkozások ellenállóbbak és proaktívabbak a kereskedelemben mutatkozó zavarok kezelésével is.

A digitális technológiák jobban tudják kezelni a környezeti kihívásokat is, ideértve az okos városi mobilitást, a precíziós mezőgazdaságot és a fenntartható ellátási láncokat, amelyek hozzájárulnak a kibocsátások csökkentéséhez és elősegítik a zöldebb gazdaságra történő átállást.

A digitálisan fejlett cégek nagyobb hajlandóságot mutatnak arra is, hogy beruházzanak a klimaváltozással kapcsolatos lépésekbe, az ebbe a körbe tartozó cégek 57%-a költött már ilyen célokra, szemben a nem digitális cégek 43%-ával.

Digitalizació