A Magyar Telekom idén nyárra 60%-ra növeli lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét, az ország számos további pontját bekapcsolva. Az újgenerációs hálózatot a nyári időszakban minden ügyfele díjmentesen használhatja.

Hazai 5G lefedettség

Mobilhálózat-modernizációs programjának keretében a piacvezető távközlési csoport 5G hálózata júniustól mrá eléri a 60 százalékos kültéri lefedettséget a Budapesten, megyeszékhelyeken, számos vidéki városban és községben, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó körül végrehatott fejlesztések révén.

A projekt részeként a bázisállomások korszerűsítése nemcsak az aktív és passzív rádiótechnikai eszközöket érinti, hanem az azok elhelyezéséhez és működéséhez szükséges infrastruktúrát is magában foglalja.

A fejlesztések főleg a 700 MHz-en működő tornyokat érintették

Már önmagában ezeknek a berendezéseknek a modernebb eszközökre cserélése is többletkapacitást, megbízhatóbb szolgáltatást és alacsonyabb energiafelhasználást eredményezhet. A korszerűbb hálózat rugalmasabb is, ezzel az ügyféligényekre reagálás gyorsaságát ás testreszabhatóságát is megteremti.

A program keretében a társaság tavaly a mobilállomásainak közel 30%-át korszerűsítette, ezáltal emelkedetett 60%-ra modernizált állomások száma. A korszerűsített tornyokat az ügyfelek igényeinek figyelembevételével és a legfrekventáltabb területeket kiszolgáló bázisállomások közül választották ki, azok nagy hányadán kapacitásbővítést is végrehajtva. A Telekom 5G technológiája jelenleg 700 MHz-en, 2100 MHz-en és 3600 MHz-en érhető el, a mostani fejlesztések főként a 700 MHz-es frekvencián működőket érintették.

Nyáron minden ügyfél tesztelheti az 5G képességeket

A Telekom a hálózatmodernizáció kapcsán azt is bejelentette, hogy június 1. és augusztus 31. között díjmentesen, automatikusan elérhetővé teszi az 5G-t minden ügyfelének, amelyet azok 5G képes készülékkel és mobilinternetszolgáltatással tudnak igénybe venni.