Önkéntes alapon térnek vissza az irodába júniustól a Magyar Telekom alkalmazottai, a lehetőségre eddig egyötödük szavazott. A cég az év végéig átlagosan 40 százalékra emeli a távmunka arányát.

Back to the office

A legnagyobb hazai távközlési szolgáltató március 16-án hirdetett általános távmunkát, a járvány alatt a munkatársak közel négyötöde dolgozott otthonról. Júniustól önkéntes a visszatérés, amit a visszajelzések alapján egyelőre a dolgozók 20 százaléka választott – derül ki a cég közleményéből.

Pozitív volt a home office teszt, bővül a távmunka lehetőség

A munkavégzés minden telephelyen kéthetes váltásokban történik, hogy a szükséges biztonsági óvintézkedések betarthatók legyenek, és egy esetleges fertőzés esetén az üzletmenet továbbra is biztosított legyen. A 60 év feletti korosztály tagjai viszont egyelőre csak otthonról dolgozhatnak még.

„A távmunka már korábban is szerves része volt a munkakultúrának a Telekomnál. Most itt az ideje, hogy fokozatosan visszatérjünk az irodába, megfelelően ötvözve az otthoni elmélyültebb munkavégzés, valamint az irodai kreatív együttműködés lehetőségét. Ugyanakkor a pozitív tapasztalatokra építve szeretnénk a távmunka lehetőségét kiterjeszteni, a terveink szerint év végére átlagosan 40 százalékra növelnénk a távmunka időarányát a munkatársaknál”- emelte ki Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere.

Információnk szerint a home office munkavégzés aránya eddig nem haladta meg a 10 százalékot, vagyis akár négyszeres bővülésről is beszélhetünk.

A járvány elleni védekezésre fordított közvetlen költségek meghaladják a 200 millió forintot. A Telekom üzletekben a pultokra plexifal került, az ott dolgozó, illetve kijáró munkatársak számára folyamatosan biztosítottak a szükséges fertőtlenítőszerek és védőfelszerelések.

Az országos távmunka és távoktatás következtében megnövekedett kommunikációs igények miatt jelentősen megnőtt a hálózatok forgalma, ami többletmunkát jelentett az üzemeltetést, karbantartást, létesítést végző, helyszínre kijáró műszakiak számára.

A tartós vírusvédelem érdekében titán-dioxid bevonattal kezelték a felületeket

Az irodai munkavégzéshez való visszatérés előtt fertőtlenítették az épületeket, átvizsgálták a légkondicionáló berendezéseket és a vízvezetékeket, a 26 legnagyobb létszámú telephelyen pedig olyan titán-dioxid bevonattal kezelték az érintésnek leginkább kitett felületeket, amelyek hosszú ideig megakadályozzák a vírusok és baktériumok megtelepedését.

A Magyar Telekom tömeges tesztelést nem végeztet koronavírusra a munkavállalói körében. A székházba és a telephelyekre való visszatéréshez kapcsolódóan a „visszaköltözők” létszámával arányos, szúrópróbaszerű tesztelés zajlik a munkavállalók biztonságának növelése érdekében.