Bizonyos tételeknél kimondottan meglepő eredményekre jutott legutóbbi elemzésében az Opensignal. A londoni társaság a terület egyik legismertebb független nemzetközi elemzője.

5G-hálózatok teljesítménye

A cég szakértői az egyes országok szintjén is rendszeresen átvilágítják a mobilhálózatokat, legutóbbi magyarországi jelentésükről itt írtunk részletesen.

A most nyilvánosságra hozott régiós elemzésben az 5G sebességi mutatókat tekintve például az derül ki, hogy az abszolút piacvezető Bulgária. Az ottani felhasználók élvezik a leggyorsabb 5G letöltési sebességet, ami meghaladja a 300 Mbps-ot, és ez 23,1%-kal gyorsabb, mint a245,2 2 Mbps-os értékével második helyen álló Horvátországé.

A képzeletbeli dobogóra még Szlovénia fért fel 201,7 Mbps-os letöltési sebességgel. A déli szomszédot követi Magyarország, 154,6 Mbps-os mutatóval.

Bulgária vezet a feltöltési sebességben is, megelőzve a második helyen lényegében holtversenyben álló Horvátországot és Csehországot. Itt Magyarország az ötödik helyen áll Szlovákia mögött 28,1 Mbps-os letöltési mutatóval.

Az idézett elemzés fókuszában egyébként eredendően Lengyelország áll, amely viszont a sebességmutatókban abszolút sereghajtó. A lengyelországi 77,9 Mbps-os átlagos 5G letöltési sebesség mellett bolgár felhasználók csaknem négyszer akkora sebességet tapasztalhatnak, mint Lengyelországban.

Csehországon kívül Lengyelország az egyetlen piac, ahol az 5G átlagos letöltési sebessége 100 Mbps alatt van a régióban – és az egyetlen piac 20 Mbps alatt, ha az 5G feltöltési sebességről van szó.

Ezt mutatják a tapasztalati mérőszámok

A szakértők elemezték az 5G-hálózatok úgynevezett tapasztalati mérőszámait is, ami a videó- és a játékélményre, valamint a hangapplikációkkal kapcsolatos tapasztalatokra vonatkozik.

A videóélményben a régió legmagasabb és legalacsonyabb pontszáma közötti különbség egy 100 pontos skálán csupán 4,3 pont, a hangapplikációknál pedig csak 2,5 pont. Az elemzők egyedül az 5G játékélmény esetében figyeltek meg nagyobb eltérést a legmagasabb és legalacsonyabb pontszám között, ami 11,3 pont.

Ami a videóélményben nagyon jól teljesítő régiós országokat illeti itt hármas holtverseny alakult ki, Szlovénia, Románia és Bulgária között, 76,5-77,8 ponttal. Csehország és Szlovákia vezeti az 5G játékélmény kategóriát, Magyarország és Szlovénia pedig holtversenyben a harmadik helyen áll . A hangapplikációban is Csehország áll az élen, de Magyarországgal megosztva az első helyet.

Nem jó képet festenek rólunk a lefedettségi mutatók

Áttérve a lefedettségi mérőszámokra, amiből az elérhetőség azt mutatja, hogy az 5G-felhasználók az idejük hány százalékát töltik aktív 5G-kapcsolattal, megint csak Bulgária áll az élen 24,6 százalékkal, Horvátország előtt(19,5%). Itt Magyarország a lista alsó felében található, 11,3 százalékos mutatóval.

Ami pedig a szolgáltatási lefedettséget illeti, egy 10 pontos skálán itt is Bulgária vezet 5,6 ponttal. Ez azt jelenti, hogy a bolgár felhasználók az ország 10 településéből több mint ötben tudnak csatlakozni 5G-szolgáltatásokhoz.

Horvátország, Csehország és Szlovénia holtversenyben a második helyen áll 4,1-4,6 ponttal. Lengyelország pedig Magyarországgal és Romániával a sereghajtó hármas.

Ennyit javított a generációváltás a hálózatok teljesítményén

Összehasonlítva az 5G letöltési sebességet az előző generációs technológiát képviselő 4G letöltési sebességgel a nyolc megfigyelt kelet-közép-európai piacon belül Lengyelországban a legalacsonyabb az 5G és a 4G közötti növekedés, mindössze 2,4-szeres – hasonló tapasztalható Csehországban is.

A többi közép-kelet-európai piacon sokkal látványosabb javulás figyelhető meg az 5G hálózatokon. A szlovén és bolgár felhasználók több mint ötször gyorsabb sebességet élvezhetnek az 5G-n, mint a 4G-n.

A lengyelországi 4G letöltési sebessége 32,9 Mbps, ami hasonló a magyarországihoz (34,7 Mbps) vagy a romániaiakban tapasztalt sebességhez (31,8 Mbps) ennek ellenére a két utóbbi piacon jóval nagyobb, 4,5-szeres, illetve 4,7-szeres sebességnövekedést tapasztaltak a 4G-ről az 5G-re.

Az elemzők szerint egy fontos tényező, amely megmagyarázza az 5G mobilhálózati tapasztalatok terén tapasztalható szembetűnő különbségeket. Ez pedig az a tény, hogy Lengyelország még nem rendelte hozzá a 3,5 GHz-es sávot az 5G szolgáltatásokhoz.

A lengyel szolgáltatók kénytelenek alacsonyabb sávokat, például 2,1 GHz-et vagy 2,6 GHz-et használni. Emiatt az 5G-kapcsolatokhoz használt spektrum átlagos mennyisége, sokkal kisebb Lengyelországban (34,9 MHz), mint más közép-kelet- európai piacon – és csak alig 20%-kal több, mint az átlagos 4G-kapcsolatokhoz használt spektrum (29,1 MHz).

Eközben Horvátországban és Bulgáriában a felhasználók körülbelül kétszer annyi spektrumot használnak az 5G kapcsolatokhoz: 74,5 MHz-nyit, illetve 64,8 MHz-et. A szlovén szolgáltatók több mint kétszer akkora sávszélességet használnak az 5G-s kapcsolatokhoz, mint a 4G-hez, őket követik a bolgár(+ 83,6%) és a magyaror operátorok 79,4%-kal nagyobb sávszélességgel.