Idén is elsőként rúgta be az innovációs motort az elektronikai ipar egyik meghatározó eseménye a CES. A hozzánk beérkezett információk alapján három nagy termékcsoportban igyekeztünk összeszedni a legfontosabb újdonságokat. A laptopok után most a monitorok piacán idén várható innovációkat foglaltuk össze a nagyobb márkák bejelentései alapján.

CES monitorok

Egy nemzetközi tanulmány szerint az alkalmazottak több mint fele a monitorokat tartja a különféle munkaterületek hatékonyságát javító legfontosabb eszköznek. Így nem véletlen, hogy a kijelzőgyártó nagy technológiai cégek stratégiájában ezek a termékek is fontos szerephez jutnak.

Idén több gyártó is előrukkolt valami addig soha nem látott innovációval. Köztük van a Dell Technologies is, amely a CES-en mutatta be a világ első IPS Black technológiával rendelkező 6K monitorát és hozzá a világ első Zoom-minősítésű, a kollaborációt segítő billentyűzetét.

Az új monitor egyaránt kompatibilis a Windows és a macOS operációs rendszerekkel is. A 4K-hoz képest 150 százalékkal több képpontot nyújtó UltraSharp 32 6K monitort az extrém élességnek, a részlet- és színpontosságnak, valamint a VESA Display HDR 600-nak köszönhetően elsősorban tervezőgrafikusoknak, mérnököknek és adattudósoknak ajánlja, ahol minden képpontnak jelentősége lehet.

Nemcsak a 6K-s felbontás fontos, hanem az IPS Black technológia is, amely megnöveli a sötét objektumok színmélységét és pontos színeket jelenít meg, bármilyen szögből is nézzük a kijelző tartalmát. Az IPS Black technológiával rendelkező monitorok akár 41 százalékkal mélyebb fekete szinteket és akár 1,2-szer jobb színpontosságot kínálnak a hagyományos IPS4 technológiához képest.

CES monitorok

A 6K-s monitor azoknak is jó választás lehet, akiknek minőségi videókonferencia-képességekre van szükségük kedvezőtlen fényviszonyok között is. A monitor beépített, dupla erősítésű HDR 4K-s webkamerával rendelkezik, emellett automatikus keretbe foglalást, fénybeállítást, automatikus SafeShutter funkciót, visszhangkioltó mikrofont és dupla, 14 W-os hangszórókat is tartalmaz.

Az előlapba integrált kihajtható csatlakozóblokk egyszerű hozzáférést biztosít a portokhoz, nem kell sokat bajlódni a kábelekkel. A DisplayPort 2.1- gyel tömörítés nélkül továbbíthatjuk a képeket. A ThunderboltTM 4-csatlakozó és az Extended Power Range együttesen akár 140 W-os tápellátást is biztosít, amellyel feltölthető a többi eszköz, és a monitor erőteljesebb munkaállomásokhoz is csatlakoztatható.

Megújult perifériák sorozatával jön idén a Dell

A hardvergyártó 2023-ban egy sor újkiegészítő eszközt tervez bevezetni, ennek első példánya az eseményen bemutatott, a világ első Zoom-tanúsítvánnyal rendelkező billentyűzete, a Dell Premier Collaboration.

A vékony billentyűzeten dedikált érintővezérlők találhatók, amelyekkel könnyen kezelhetők a Zoom-hívások, ki- és bekapcsolható a mikrofon, a kamera, egyszerűen megosztható a képernyő, valamint előhívható a csevegési panel.

Olyan kényelmi funkciókkal is rendelkezik, mint a kézközelség észlelésén alapuló intelligens háttérvilágítás, a 15 programozható billentyű, valamint a gyors USB-C-töltés, amely 1 perc alatt egy egész napra elegendő akkumulátortöltést biztosít, egy teljes töltés pedig akár 20 napra is elég lehet – állítja a cég közleménye.

A billentyűzet párosítható az új tölthető Premier egérrel is. Az egér track-on-glass érzékelővel rendelkezik, így lényegében bármilyen felületen használható, míg a továbbfejlesztett 4 irányú görgetés még könnyebb navigációt tesz lehetővé.

A Dell Peripheral Managerrel szabadon válthat akár három eszköz között is finomhangolva a sebességet, a követést és a pontosságot. Az egér egyperces gyors USB-C-töltéssel fél napig használható, egy teljes töltés pedig akár 3 hónapig is kitarthat. Mindkét eszköz biztonságosan használható a Dell Pair egykattintásos kapcsolat segítségével, az adatokat pedig titkosítás védi.

Több kategóriában is új modellekkel indította az évet a Samsung is

A gaming kategóriában az Odyssey Neo G9 a dél-koreai márka első dupla UHD felbontású monitora, ami még élethűbb játékélményt nyújt, az extra méretű látómező segítségével. A készülék 7680×2160 felbontást és 32:9 képarányt jelenít meg egy képernyőn.

Az 1000R ívelt 57″-os képernyő kvantum mini LED technológiát alkalmaz a VESA Display HDR 1000 specifikációval, amely bármilyen játékkörnyezethez igazodó képminőséget ad, az árnyékostól egészen a világos jelenetekig.

A matt kijelző csökkenti a fényvisszaverődést a képernyőn, így a legintenzívebb játékok során is minimalizálja a zavaró tényezőket. Emellett a DisplayPort 2.1 révén a korábban használt DisplayPort 1.4 szabványhoz képest nagyjából kétszer olyan gyorsan továbbítja az adatokat.

Az Odyssey Neo G9 támogatja a 240 Hz-es képfrissítési frekvenciát is, így a gamerek a legakciódúsabb játékokat is zökkenőmentesen tudják követni.

CES monitorok

Az Odyssey OLED G9 a termékcsalád legújabb tagja,kettős quad-HD 49″ 1800R ívelt kijelzővel, valamint 32:9 képaránnyal. Kvantumpont-technológiát alkalmazó OLED világítás pixelről-pixelre vezérelt, ami közel végtelen színkontraszt-arányt tesz lehetővé.

Az OLED képernyő minden egyes képpontot külön világít meg, anélkül, hogy bárminemű háttérvilágításra támaszkodna, így 1 000 000:1 dinamikus kontrasztarányt tesz lehetővé, miközben színszűrők nélkül is valódi fekete színt állít elő.A zökkenőmentes játék érdekében utóbbi monitor is tudja a 240 Hz-es frissítést, és a 0,1 másodperces válaszidőt, amivel az esetleges késlekedések vagy kihagyások is kiküszöbölhetők.

A monitor a Smart Hubon keresztül képes megjeleníteni a Prime Video, a Netflix és a YouTube csatornákat, így a felhasználók internetkapcsolattal, de PC nélkül is hozzájutnak az ezeken lévő tartalmakhoz.

Kreatív szakembereknek tervezett modellek

A ViewFinity S9 a piacon elsőként rendelkezik 5K 27″-os képernyővel, amelyet elsősorban a kreatív szakembereknek, grafikusoknak és fotósoknak ajánl a gyártó. Az 5120 x 2880-as felbontás a 99%-os DCI-P3 színskálával kombinálva éles és valósághű részleteket ad, az átlagos Delta E ≦ 2 színpontosság pedig még komplex vagy árnyalt vizuális környezetben is tiszta és pontos megjelenést ad a színeknek. A Delta E egy szabványos számítási metrika, amely az ember által érzékelt két szín közötti különbséget korrelálja. (A Delta E ≦ 2 színpontosság egy olyan pontos színvisszaadást jelent, amely annál is jobb színkülönbséget ér el, mint amit a szem érzékelni képes.)

A felhasználók USB-C és Thunderbolt 4 csatlakozókon keresztül kamerákat és más eszközöket csatlakoztathatnak a monitorhoz, így ezekről a tárolóeszközökről könnyen átvihetők az akár nagy méretű és nagy felbontású videófájlok vagy egyéb nagymennyiségű adatok a számítógépre. A ViewFinity S9 sorozat 4K SlimFit kamerával rendelkezik, és támogatja a videokonferenciát a Samsung Smart Hubhoz tartozó alkalmazásokon, így a Google Meeten keresztül.

Okos monitor, amely egyben az okos otthonok központi vezérlője is lehet

Smart Monitor M8 egy új, 4K felbontású, 27 hüvelykes méretben is elérhető monitort is piacra dob a Samsung. A készülék állványa állítható magasságú és dönthető, a képernyő 90 fokban is elforgatható, hogy egy hosszabb dokumentumot akár egyben vagy minimális görgetéssel is elolvashassunk.

Az eszköz a beépített SmartThings Hubon keresztül több száz kompatibilis eszköz csatlakoztatására, vezérlésére és kezelésére képes, beleértve a világítást, kamerákat, ajtócsengőket, zárakat, termosztátokat és még sok mást. A készülék egérvezérlési funkciót is nyújt, így távvezérlő nélkül is kényelmes irányíthatóságot ad.

A felhasználók ennél a monitornál is hozzáférést kaphatnak a Prime Video, a Netflix, a YouTube és még számos hasonló szolgáltatáshoz.

Új az eszköz My Contents funkciója, amely hasznos információkat nyújthat a felhasználóknak. Amikor a monitor készenléti üzemmódban van, és a Bluetoothon keresztül érzékeli az okosotthon rendszerbe regisztrált okostelefont, a képernyőn megjeleníti a felhasználó fényképeit, időbeosztását és további személyre szabott alkalmazásait. Majd, amikor a telefon kikerül a hatótávolságból, a monitor visszatér a készenléti üzemmódba.

Az információk biztonsága érdekében a Samsung Knox Vault titkosítja a személyes adatokat, a tárolt fájlokat és információkat pedig a készülék fő operációs rendszerétől elkülönítve tartja, hogy megvédje az esetleges a támadásoktól.

Kijelző a térbeli valóság megjelenítéséhez

Noha nem a klasszikus számítógépes monitorok kategóriájába sorolható, de érdekes újítással jelentkezett a Sony is. A japán technológiai óriás bemutatta a Spatial Reality Display (SR Display) 27 hüvelykes prototípusát, amely a való világot 3D-s térbeli képekkel reprodukálja.

CES monitorok

A nagyobb képernyőformátum lehetővé teszi akár az életnagyságú tárgyak megjelenítését is, így például az egészségügyben oly fontos orvosi diagnosztikai képek és a terméktervek minden eddiginél valósághűbben reprodukálhatók.

A kijelző egyéb területeken is alkalmazható, például a virtuális valóságban(VR) és a kiterjesztett valóságban(AR) használt pontfelhő-adatok megjelenítésére, valamint az építészet és a számítógéppel támogatott tervezés (CAD) virtuális térben történő bemutatására is szolgál. Újfajta szórakozási lehetőségként a Hawk-Eye élő sportadatokkal és virtuális karakterekkel létrehozott, több nézetet tartalmazó videók is megjeleníthetők az SR Display kijelzőn.