Most zárult az elektronikai ipar meghatározó eseménye Las Vegasban. A hozzánk beérkezett információk alapján három nagy termékcsoportban igyekeztünk összeszedni a legfontosabb újdonságokat. Az elsőben a hordozható számítógépek piacán idén várható innovációkat foglaltuk össze a nagyobb márkák bejelentései alapján.

CES laptop

A piacvezető Lenovo új portfoliója számos új terméket tartalmaz, köztük a Yoga AIO 9i-t, amellyel a márka újradefiniálja, hogyan néz ki manapság egy all-in-one asztali számítógép. Az új Yoga Slim 6i hordozható, de nagy teljesítményű eszközként lép a piacra, a frissített Yoga 6 laptop pedig a legújabb AMD Ryzen™ 7000 sorozatú processzorokkal és továbbfejlesztett akkumulátorral a hosszabb munkameneteket is bírja.

A táblagépek közül a Lenovo Tab Extreme a márka eddigi legnagyobb és legerősebb táblagépe, kettős csuklós billentyűzet kialakítással, a velejáró digitális toll számára egyedi, védő tárolórekesszel, míg a Lenovo Smart Paper digitális jegyzettömb innovatív funkciókat kínál az iskolai, otthoni vagy máshol történő használatra.

Forgatható és egyéb technológiák kkv-kra szabva

Bemutatták a ThinkBook Plus sorozat új modelljét, amely kettős, forgatható kijelzővel felszerelt, egyik oldalán OLED panel, a másikon pedig színes e-Ink képernyő található. A ThinkBook 16p Gen 4 laptop pedig mágneses tűs csatlakozóval rendelkezik, amely lehetővé teszi az opcionálisan mellékelt 4K webkamera, a Lenovo Magic Bay LTE vagy Lenovo Magic Bay Light tartozékokkal való egyszerű bővítését.

CES laptop

Az új ThinkBook 13x Gen 2 vezeték nélküli dokkoló viszont több vezeték nélküli technológiát is kombinálva gyakorlatilag kábelmentes dokkolási és töltési megoldást hoz létre. A Lenovo előrukkolt egy újabb Tiny mini PC.vel is. A ThinkCentre neo 50q egy 1 literes, helytakarékos asztali számítógép, kifejezetten kkv-knak.

A világ első AI chipje a gaming termékekben

A 2023-as Legion gaming család újdonsága a Lenovo LA AI chip, a világ első gaming laptopban megjelenő AI chipje amelyet a Legion Pro 7 és 7i és a Lenovo Legion Pro 5 és 5i laptopokba telepítettek. Az AI chip által működtetett Lenovo AI Engine+ szoftveres gépi tanulási algoritmust alkalmaz a rendszer teljesítményének optimális beállításához.

Az asztali gaming gépek területén a Legion tornyok új generációja a Legion Tower 7i és a Lenovo Legion Tower 5i akár 13. generációs Intel® Core™ asztali processzorokkal és NVIDIA® GeForce RTX™ 40 sorozatú GPU-kkal, míg a Legion Tower 5 AMD® Ryzen™ 9 processzorral és AMD Radeon™ RX 7000 sorozatú vagy NVIDIA GeForce RTX 40 sorozatú GPU-kkal rendelkezik.

A ThinkPadhez most már ThinkPhone is társulhat

A Lenovo bemutatta a legújabb ThinkPad X1 laptopjait is, amelyekhez újrahasznosított anyagokat használtak fel, és a Lenovo Commercial Vantage szoftverének frissített változatával futnak. Utóbbi az energiahatékonyságot javító beállítások kiemelésére szolgál, míg az új View alkalmazás a jobb minőségű videóképeket jelent, az együttműködés, a biztonság és a digitális wellness eszközeivel együtt.

A 30. évfordulóját nemrég ünnepelt ThinkPad kapcsán bemutatkozott a Lenovo ThinkPhone by Motorola okostelefon is. A készülék egy úgynevezett termelékenységi élménycsomaggal – Think 2 Think – érkezik, amely lehetővé teszi a ThinkPhone és a ThinkPad közötti zökkenőmentes eszközintegrációt. A készüléket a legújabb Snapdragon mobilplatform mellett 68 W-os TurboPower univerzális töltővel látták el, amely a telefon és a számítógép töltésére egyaránt képes.

A Dell és az Alienware gamer újdonságai

A Dell és az Alienware hat új gamer laptopot mutatott be: az Alienware m18-at és m16-ot, az Alienware x16-ot és x14-et, valamint a Dell G16-ot és G15-öt.

Az eddigi 14, 15,17 colos modellek mellett idén megérkeztek a 16 és 18 colos képernyők is. Ezt az Alienware Cryo-tech hőszabályozási megoldás fejlesztései tették lehetővé, amelyeknek köszönhetően a márka tervezői úgy tudták növelni a kijelzők méretét, hogy az egyes eszközök mérete nem változott számottevően.

Az új Alienware családra jellemző funkciók, amikkel növelhető a játékélmény:

A 16:10 képarányú kijelzők nagyobb képernyőméretet és kiterjedtebb látómezőt nyújtanak.

A Dolby Atmos térhatású hangzással, a Dolby Vision pedig látványelemekkel teszi élethűbbé a szórakozást.

Minden panelen aktív a hardveres ComfortView Plus technológia, amely úgy csökkenti a kékfény-kibocsátást, hogy közben a teljesítmény és a képminőség nem romlik.

A magasabb felbontású FHD webkamerákkal jobb minőségű lett a videós kommunikáció.

A tartólábak új kialakítása lehetővé teszi a levegő áramlását a gép alján keresztül a gépház mélyére, a jobb rendszerteljesítményért.

A CPU-t és a GPU-t is bevonták Element 31 termikus felületanyaggal az optimális hőeloszlás elősegítése érdekében.

Az újratervezett Command Center javítja a stabilitást, a funkciók közötti navigációt, és a rendszerteljesítmény kezelhetőségét.

Az Alienware M sorozat legerősebb gépe az m18, amiben a felhasználó a CPU- és GPU-technológiák széles választékából választhat. A hőszabályozási kapacitást és hűtést érintő komoly fejlesztések nyomán a teljes rendszerteljesítmény akár 250 W is lehet.

Azoknak a játékosoknak, akik egy valamivel kompaktabb erőgépet keresnek, az m16 ideális választás lehet, mivel megtalálhatók benne az m18-ra jellemző technológiák, ergonómiai előnyök, kialakítási sajátosságok és az új megoldások jelentős része.

Az X sorozatú laptopok valódi hordozható modellek, amelyek prémium minőségű alapanyagokat, bevonatokat és funkciókat kaptak. Az új x16 a gyártó első 16 colos gamer laptopja 2004 óta, a megelőző x17 modellnél jobb teljesítményt nyújt, 16:10 képarányú kijelzővel bír, hat hangszórós kialakítású, a teljesen fémből készült gépháza pedig karcsúbb, mégis masszívabb.

A világ legvékonyabb 14 colos képátlójú gamer laptopja, az x1410 tavaly mutatkozott be, az idei frissített x14 R2 változat új kijelzőpanelt kapott, amely nagyobb képfelületet nyújt és megnövelt, az eddigiekhez képest 97 százalékkal több képpontból álló felbontást kínál. Többféle módon is tölthető a hozzájáró USB Type-C töltéssel.

Megújult a Dell G sorozata is

CES laptop

A Dell új G16 és G15 laptopjai megfizethető árú, fiatalos megjelenésű eszközök, amelyek különleges színváltozatokban kaphatók. A fémfelületeket retró hangulatú narancssárga és kék színek borítják, emlékeztetve a ’80-as évek poprajongóinak az ízlésére. Mindkét modellen megtalálható a G-mód billentyűje, az exkluzív játékfunkciók makróbillentyűi, és a játékélményt javító hangbeállítási billentyűk. A G15-höz egyzónás és négyzónás RGB világítású, számbillentyűket is tartalmazó billentyűzetek érhetők el, a G16 pedig egyzónás RGB világítást és Cherry MX billentyűzetbeállításokat kínál a gyártó.

Ami a hardvereket illeti, a G15 és a G16 egyaránt képes a nagy grafikus számítási teljesítményt igénylő játékok futtatására, akár maratoni játékmenetek erejéig is, köszönhetően a legújabb Intel, AMD és NVIDIA technológiáknak. A G sorozathoz is elérhető már az Alienware párarekeszes hűtése és az Element 31 termikus felületanyag.

Szemüveg nélküli 3D-s laptop az ASUS-tól

Az ASUS legújabb megoldásai közül figyelemreméltó a Spatial Vision, a világ első szemüveg nélküli 3D OLED laptop kijelzőtechnológiája, amellyel több új laptopját is ellátta. A 3,2K 120Hz-es 3D OLED kijelzővel a tartalomkészítők és a játékosok 3D-s fotókat, videókat vagy játékokat nézhetnek – szemüveg vagy fejhallgató nélkül. A 3D-s vizuális tartalmak létrehozása is gyorsabbá válik.

A technológia lehetővé teszi a 2D-s vizuális tartalmak zökkenőmentes, valósidejű 3D-vé alakítását egy gombnyomással. A nagyméretű, stylus-kompatibilis haptikus érintőpad és az ASUS Dial forgatógombos megoldás pontosságot és vezérlést tesz lehetővé az alkalmazásokban.

Az IceCool Pro hőtechnológia a Pro Art Studiobook 16 3D OLED modellben nemcsak teljesítménynövelést jelent, hanem csendes működést is. A hagyományosabb kijelzőt kedvelők számára a készülék 2D OLED érintőképernyős panelváltozatban is elérhető lesz. A Spatial Visiont használó laptopok között van még a Vivobook Pro 16X 3D OLED modell is.

CES laptop

Érkezik az eddigi legerősebb Zenbook

Az ASUS az Intellel együttműködve 2023-ra újratervezte a Zenbook Pro 16X OLED modelljét, amely egyedülálló Intel processzorral rendelkezik, társítva a legújabb ASUS Supernova System-on-Module (SoM) dizájnnal. Ez a megoldás többek között 38%-kal csökkenti az alaplap magterületét, ami növeli a rendszer teljes hűtési hatékonyságát. Ezáltal több hely marad a grafikus egység(GPU) számára.

Ez a kialakítás lerövidíti a CPU és a memória közötti távolságot azáltal, hogy mindkét alkatrészt az áramköri lapra helyezi, így lehetővé téve a memória 7500MHz-es órajelének az elérését. A laptop folyékony fém hővegyületet alkalmaz, amely nagyteljesítményű üzemmódban 7°C-kal csökkenti a hőmérsékletet.

Az új Zenbook 1,4-szer gyorsabb videószerkesztést és akár 8,9-szer gyorsabb 3D renderelési időt kínál. A laptop a világ első 16:10 3,2K 120Hz-es OLED HDR NanoEdge érintőképernyőjével rendelkezik. Speciális mechanizmus hajtja az automatikusan dönthető billentyűzetet, amely kényelmes gépelési szöget biztosít, és fokozza a rendszer hűtését is.

Az innovatív ASUS Dial lehetővé teszi a kreatív paraméterek pontos, ujjbeggyel történő vezérlését az Adobe és más cégek alkalmazásaiban, míg a nagyobb ASUS NumberPad haptikus visszajelzéssel és fokozott nyomásérzékenységgel rendelkezik a számok könnyebb beírása érdekében.

Az ASUS új gaming családjáról itt írtunk részletesen.

Megoldás otthoni áramtermelésre – jön az eKineckt Bike Desk

Az Acer is kitett magáért mind a klasszikus, mind a gaming szegmensben, az utóbbiban végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően már a 3D játék határait is feszegetheti.

A márka ennek kapcsán a SpatialLabs TrueGame szemüveg nélküli 3D-s játékalkalmazás jelentős frissítését jelentette be a 3D Ultra móddal való kiegészítéssel. Az új funkció a játékosok számára a igazi 3D játékélményt kínál a továbbfejlesztett sztereó renderelési képességek révén, mélységgel és élethű 3D geometriával rendelkező képeket vetítve.

A felhasználók egy gombnyomással azonnal megjeleníthetik a sztereoszkópikus 3D játékokat, a One-click Game Play funkció ugyanis lehetővé teszi a TrueGame számára, hogy automatikusan elindítsa a telepített játékokat az előre beállított 3D profilokkal.

A frissítés tartalmazza a 3D Sense funkciót is, ami a 3D sztereó effekt konfigurációk gyűjteménye. A TrueGame lehetővé teszi adott játék különböző játékosokra szabott módon való megjelenítését.

Bővül a Chromebox kínálat

A márka az új Chromebox CXI5 és Chromebox Enterprise CXI5 készülékekkel bővíti a modellcsaládot, amihez társítható az Acer Add-In-One 24 készülék, egy moduláris helytakarékos „minden egyben” megoldás, amely vagy a Chromebox CXI5-ből vagy a Chromebox Enterprise CXI5-ből és egy 24 hüvelykes FHD dokkoló monitorból áll.

Az eszközökben a perifériák széles skáláját támogatja, négy USB 3.2 Gen 2 Type-A, valamint két USB 4 Gen 3 Type-C port, amely akár 40 Gpbs sebességgel képes az adatátvitelre. A teljes funkcionalitású USB-Type C port a kettős HDMI 2.1 porttal együtt akár négy külső kijelzőt is támogat.

Tekerj az alternatív energia lehetőségéért! Itt a kerékpáros íróasztal!

Az otthoni felhasználóknak szóló Aspire család is megújult, de még ennél is nagyobb figyelmet kapott az Acernek az aktív életmódot támogató eKineckt Bike Deskje.

CES laptop

Az eKineckt BD 3 kerékpáros íróasztal a kerékpáros pedálozásából származó energiát laptopok vagy más eszközök töltésére alakítja át, lehetővé téve, hogy a munka mellett mozogjunk is. Egy óra folyamatos kerékpározás 60 fordulat/perc sebességgel a kerékpárasztalon 75 watt saját termelésű energiát termelhet.

Az eszköz két USB Type-A és egy USB Type-C porttal rendelkezik, így egyszerre több mobileszközt is tölthetünk, de van rajta táska-akasztó és italtartó is. Beállíthatjuk a kerékpár pedálozási ellenállását, az ülés és az asztal magasságát is.

Munka üzemmódban az íróasztal felülete közelebb kerül az üléshez, hogy a kerékpározók függőleges helyzetben ülhessenek. Sport üzemmódban az asztallap előrébb kerül, így több hely áll rendelkezésre a behajoláshoz, hasonlóan a hagyományos kerékpár vagy edzőgép helyzetéhez, a nagyobb lábtér és a nagyobb pedálozási teljesítmény érdekében.

A rendelkezésre álló munka- és sport üzemmódok lehetővé teszik, hogy pedálozás közben könnyen változtassuk az íróasztal pozícióját, hogy vagy a feladatokra, vagy az edzésre összpontosíthassunk. A hozzá tartozó okostelefon-alkalmazás olyan információkat mutat, mint a mozgás időtartama, az elégetett kalóriák és a generált wattok mennyisége. Az eKinekt BD 3 Európában júniustól, 999 eurós áron lesz elérhető.

Még erősebb lett az ultrakönnyű LG gram termékcsalád

Az LG Electronics (LG) újabb modellekkel bővítette ki gram termékcsaládját, benne az új Ultraslim és Style készülékekkel. Az előbbi a portfólió eddigi legvékonyabb készüléke, amely mindössze 998 gramm és összecsukott állapotban csupán 10,99 milliméter vastag — utóbbi hozzávetőlegesen egy okostelefon vagy egy jegyzettömb vastagságával egyezik meg.

A szerkezet 15,6 hüvelykes, alacsony tükröződésű(AGLR) bevonattal ellátott OLED-kijelzőt, valamint az Intel® 13. generációs, nagy teljesítményre kihegyezett processzorát kapta. Az új modell az ultrakompakt adapternek köszönhetően még könnyebben hordozható.

A 16 és 14 hüvelykes változatban érkező LG gramStyle laptopok olyan felhasználók számára készültek, akiknek fontos az egyedi stílus. Mindkét modell olyan elegáns üvegdizájnt kapott, amely megtöri a ráeső fényt, és ezáltal ragyogó hatást kölcsönöz az eszköznek bármelyik válaszható szín esetében. A készülékházba rejtett haptikus érintőpad pedig lágy LED-háttérvilágítással reagál a felhasználó érintésére.

Mindegyik modell 16:10 arányú, AGLR bevonatú, magas frissítési rátára képes OLED kijelzővel, valamint 13. generációs Intel® Core™ processzorral és Gen4 NVMe™ memóriával (SSD) van felszerelve. Támogatja a Thunderbolt 4 és a HDMI csatlakozást, és a portfólióban idén újdonságnak számító Dolby Atmos hangrendszerrel van ellátva.

Az idei kínálatban új gram 17, 16, 15 és 14 laptopok is szerepelnek, amelyek mindegyike kevesebb, mint 1,45 kilogrammot nyom — annak ellenére, hogy nagy kapacitású akkumulátorral vannak felszerelve, amely egyetlen feltöltéssel több mint 20 órányi videolejátszásra teszi képessé az eszközöket — és ugyanazzal a kompakt adapterrel érkezik, amely az Ultraslimhez is jár.

Az idei év újdonsága a változó frissítési ráta(VRR) támogatás , amellyel a felhasználók szakadás- és villódzásmentes grafikai megjelenítéssel játszhatnak.

Az LG gram 2-in-1 és +view készülékek is a 2023-as termékpalettát erősítik. A 16 és 14 hüvelykes új 2-in-1 változatok laptopként és tabletként is használhatók. A készülékek kávái mind a négy oldalon szupervékonyak, masszív, de karcsú alumíniumvázban kaptak helyet. Az eszköz egy sor előre telepített, az LG Stylus Pen tollal való használatra optimalizált jegyzetelő és rajzoló alkalmazással érkezik. Az LG hordozható monitora, a +view segítségével pedig a felhasználók megduplázhatják a képernyő felületét, így könnyebben végezhetnek multitaskingot igénylő feladatokat. A hordozható képernyős megoldás legújabb verziója két USB Type-C™ portot kapott, ezáltal két eszköz is csatlakoztatható hozzá.

 

CES 2023