A legújabb processzorok mellett a hűtésben és a kijelzőknél is komoly fejlesztéseket hajtott végre az ASUS a gamereknek és az e-sportolóknak szóló Republic of Gamers(RO) laptop-családjának legújabb modelljeiben, amiket az idei CES-en mutatott be Las Vegasban.

ASUS új gamer laptop

A ROG minden 2023-as gépébe az Intel jelenlegi legerősebb 13. generációs processzorait építették be, az AMD-s modellek az új Ryzen™ Zen 4 processzorokat kapták, amelyek nem csak a magok számát emelik, hanem a teljesítményben is nagy ugrást mutatnak. Az NVIDIA GeForce RTX™ 40-es sorozatú laptop grafikus processzorai(GPU) pedig jóval nagyobb teljesítményt és számos további a grafikai teljesítményt javító funkciót kínálnak, mint például a DLSS 3 és az AV1 kódolás.

Új kijelzők és a nagyobb teljesítményű hűtési rendszer

Az erős hardver mellett fontos a gamer igényeket kiszolgáló kijelző is. A ROG a könnyebb eligazodás érdekében tavaly létrehozta a Nebula jelvényt, amely azokat a paneleket jelöli, amelyek megfelelnek a gyors mozgás, a fényes háttérvilágítás és az élénk színek kritériumainak.

Idén a márka még több modellhez és még több méretben kínál Nebula kijelzőket, a kompakt 13 hüvelykes laptopoktól egészen a 18 hüvelykes kijelzőig, amelyek közül jó néhány használ Mini LED panelt.

A hatékony hűtés a gamer laptopok egyik kulcseleme, mivel a nem megfelelő hűtési háttérrel működő nagy teljesítményű hardverek azt jelentik, hogy az alkatrészek nem fognak olyan magasra vagy olyan hosszú időre felpörögni, mint kellene.

Ennek megfelelően a ROG továbbfejlesztette a hűtési technológiáját is, két kulcsfontosságú újítást hozott több laptopba: egy nagyobb, teljes szélességű hűtőbordát és a Tri-Fan technológiát, mindkettőt tavaly vezették be a Flow X16 modellen.

A továbbfejlesztett hűtőbordák mostantól a ház teljes hátsó részét átfogják, jelentősen megnövelve a hűtési felületet. Az új hűtőbordát kapta idén az újratervezett Zephyrus M16, míg a Strix 16 és 18 hüvelykes modellek a kialakítás extra vastag változatát kapták meg.

A Tri-Fan technológia egy harmadik ventilátort is hozzáad a rendszerhez, ami nagy légáramlást biztosít a belső alkatrészeknek, és segít a GPU-nak hatékonyabban elvezetni a felesleges hőt. Az új, hűtőbordákkal párosítva a harmadik ventilátor ugrásszerűen növeli mind az ultrahordozható, mind az e-sportra összpontosító laptopok teljesítményét, mindezt az akusztika feláldozása nélkül.

A legújabb Republic of Gamers modellek még az első negyedévben Magyarországon is piacra kerülnek- áll a tajvani márka bejelentésében.