Már lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem közös ösztöndíjprogramjára, amit az IT és mérnöki területen tanuló női hallgatók számára hirdettek meg.

Ösztöndíjprogram női hallgatóknak
Forrás: rawpixel.com

Az már eléggé közismert, hogy a természettudomány, a technológia és a mérnöki tudomány területein, vagyis a STEM szakmákban Magyarországon kifejezetten alacsony a nők száma.

Az Eurostat felmérése szerint az uniós országok között a női tudósok és mérnökök aránya 2022-ben széles skálán mozgott: míg Dániában, Litvániában vagy Bulgáriában 50% felett, addig Finnországban, Németországban és Magyarországon csupán 30% körül volt.

Indul a ’Girls in tech’

Az arányok javítása érdekében a Yettel az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karával közösen ösztöndíjprogramot hirdet ’Girls in tech’ néven, amelyre már lehet jelentkezni.

A program célja a mobiltechnológia, valamint a műszaki területek vonzóbbá tétele a fiatal nők számára.

Az ösztöndíj a hallgatók egy, már meglévő IT vagy mérnöki területhez köthető tudományos tervének megvalósulásához járul hozzá, illetve a kutatási időszak alatt, valamint a diplomát követően a Yettel szakmai konzultációt is biztosít a hallgatóknak a vállalat szakembereivel.

Az ösztöndíjprogramot az első évben pilot projektként indítják el, a folytatásról pedig az eredményeket kiértékelve döntenek.

Az ösztöndíjprogram keretösszege egy évre összesen 5 millió forint és szemeszterenként 4 diák nyerheti el. A pályázók közül a mobilszolgáltató és az egyetem által delegált szakmai zsűri választja ki a nyerteseket.