A Cofidis új fejlesztése forradalmasítja az online hitelezést. A francia hitelintézet a magyarországi csapat ötletére dolgozta ki a 20 percen belüli, teljesen automatizált hitelfelvételi megoldást.

Cofidis

Magyarországon elsőként a Cofidisnél érhető el hitel úgy, hogy a pénz az igénylés elindításától számítva, a hitelbírálati folyamatot is beleszámítva, akár 20 perc alatt meg is érkezik a számlánkra –jelentették be a társaság mai tájékoztatóján.

Többféle hitelesítés, egy folyamatba szervezve

A teljesen automatizált, emberi beavatkozás nélkül zajló online folyamat a hagyományos kereskedelmi hitelfolyamatokhoz képest nemcsak gyorsabb, kényelmesebb, hanem néhány kattintással véghez is vihető.

A tranzakcióhoz több információs rendszer összehangolása, a személyes adatok igazolása és validálása, a KHR ellenőrzése szükséges, amelyek az igényelt összeg átutalásával együtt automatikusan mennek végbe.

A számos beépített biztonsági elemet tartalmazó folyamat során az ügyfél ideiglenes betekintési jogot ad a bankszámla adataiba, amit egyébként az Európai Unió nyílt bankolásról szóló PSD2irányelve tesz lehetővé.

Utóbbi folyamatban az ügyfélnek csak azokat az adatait használják fel, amik a folyamathoz feltétlenül szükségesek.

A hitelfelvevő ezzel kiváltja a munkáltatói igazolást és a bankszámlakivonatot, így ezeket nem kell külön beszerezni, nem kell hozzá a hitelintézetnél számlát nyitni, de kell hozzá online banki hozzáférés.

Az ügyfél hitelesítéséhez az optikai karakterfelismerő (OCR) technológiával olvassák ki a hitelfelvevő által lefotózott fényképes igazolványából a szükséges adatokat.

Ezt követően a rendszer a belügy adatbázisát hívja meg, amivel ellenőrzi, hogy az ügyfél adatai nem lopottak-e.

Elhangzott az eseményen, hogy a fejlesztés során a legnagyobb kihívást éppen ezeknek az technológiáknak az egy folyamatba szervezése jelentette.

Ha valaki a folyamat közben megakad, vagy másként szeretné folytatni, a rendszer erre is ad lehetőséget, az ügyfél válthat a személyes ügyintézőre is.

A folyamatot egyszerűsíti az is, hogy a fejlesztés során nem gondolkodtak applikációban, a cél az volt, hogy a hitelfelvevők akár a webböngészőből is elindíthassák azt.

A felvétel feltételei

Az automatizált hitelfelvételhez kapcsolódóan a Cofidis jelenleg három magyarországi bankkal( K&H, az OTP Bank és az MBH Bank) áll kapcsolatban, de tervezik további pénzintézetek bekapcsolását.

Elhangzott az is, hogy ez az innovatív megoldás október 2-tól indul, egyelőre csak a szabad felhasználású személyi kölcsönre vehető igénybe maximum 3 millió forint erejéig.

A hitelintézetnél viszont már dolgoznak azon, hogy a későbbiekben az áruhitel konstrukciókra is igénybe lehessen venni.

A fejlesztést indokolja, hogy a Cofidis piackutatása szerint a megkérdezett hazai hitelfelvevőknek már közel a harmada nyitott lenne egy ilyen end-to-end folyamatra.

A legnagyobb mozgatórugó ebben az esetben is, mint minden innovatív pénzügyi fejlesztésnél az volt, hogyan lehet időt és energiát spórolni az ügyfélnek.

Hitelfelvételi trendek

A Cofidis friss hitelmonitor kutatása szerint a magyarok több mint fele már bízik az olyan rutinszerű internetes tranzakciók biztonságában, mint például az online fizetés, online bankolás, online ügyintézés.

A magyarok 10 százaléka tervez felvenni hitelt egy éven belül. A legkedveltebb hiteltípus továbbra is a személyi kölcsön. A következő 3 hónap leggyakoribb hitelcéljai a lakásvásárlás (32%) és a lakásfelújítás (30%).

Akik elképzelhetőnek tartják a nem lakáscélú hitelfelvételt, azok átlagosan 1 280 000 forintot vennének fel.