A hazai bankszektorban elsőként a K&H vezeti be a hangalapú forintátutalást, a mobilbankjában, amit hamarosan újabb funkciók követnek.

Forintátutalás a saját hangunkon utasítva

Felpörög a digitalizáció a hazai pénzügyi szektorban. Egy napon belül két olyan innovatív megoldást is bejelentettek, ami eddig még nem volt, és előremutatónak tűnik. Egyik a Cofidis gyorsított online hitelfelvétele, amiről itt írtunk.

A másik a K&H innovációja, amely szerint a jövőben már szóbeli utasítás alapján is lehet forintátutalást kezdeményezni a pénzintézet mobilbankjában, ahol a feladatot Kate a virtuális asszisztens hajtja végre.

A K&H tavaly novemberben indította útjára Kate-et, a mesterséges intelligencián(AI) alapuló digitális pénzügyi asszisztenst. Vele a bank ügyfélkörének már közel a kétharmada találkozott, 6,5 százaléka pedig havi szinten igénybe is vesz.

„Néhány további funkció is hamarosan beépül a mobilbankba, így például automatikusan feltölthető lesz a hitelkártya, könnyen elérhetők és letölthetők a bankszámlakivonatok és egy mozdulattal megtekinthetők, másolhatók és megoszthatók a számlaadatok” – mondta el Király Andrea, a K&H lakossági banki üzletágának vezetője, a pénzintézet sajtóbeszélgetésén.

Így utaltatunk Kate-tel

A pénzösszeg átutalását az ügyfelek szóban vagy chat formájában is kezdeményezhetik – az előre rögzített partnerszámláikra. Az eseményen felhozott példa szerint az ügyfél bemondja a mobilbankjában, hogy „Kate, utalj anyunak tízezret!”.

A digitális pénzügyi asszisztens értelmezi a szóbeli utasítást, és ha szükséges, további egyértelműsítő kérdéseket tesz fel. Ezután a telefon képernyőjén összefoglalja az utalással kapcsolatos legfontosabb információkat: a küldő és a fogadó számlaszámát, valamint az átutalandó összeget.

Az utalást kezdeményező ügyfél ekkor ellenőrizheti az adatokat, és ha mindent rendben talál, megerősítheti utalási szándékát. Mindez pár pillanatot vesz igénybe.

További tervek a szuperapplikáció felé

A pénzintézet idén júniusban cserélte le addigi, 10 éve bevezetett mobilbankját az új applikációra. Az új K&H mobilbank az új dizájn mellett új informatikai hátteret is kapott.

„Ezzel a ma már több mint 60 funkció tovább gyarapodhat. A cél egy igazi szuperapp, amivel szinte minden pénzügyi tranzakció és még sok más is elintézhető. A hangalapú átutalással pedig szintet léptünk az ügyfélélmény (UX) és a könnyen kezelhető felhasználói felület (UI) terén” – emelte ki Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

K&H szeptember elején ezerfős véleménykutatásban vizsgálta, hogyan viszonyulunk mi magyarok a mesterséges intelligenciához. Az aktív korú válaszadók háromnegyede már találkozott ilyen alapú szolgáltatással.

Majdnem a fele chatelt már, negyedük pedig beszélt is a virtuális asszisztenssel. Általánosan elmondható, hogy ez a technológia inkább a fiatalokhoz, a magasabb végzettséggel, valamint jövedelemmel rendelkezőkhöz ért már el.

A technológiát ismerők leginkább annak gyorsaságával és segítőkészségével elégedettek, legkevésbé viszont épp a problémamegoldás hatékonyságával és pontosságával. A megoldást használók negyedének oldotta meg problémáját vagy válaszolta meg kérdését teljes mértékben az AI.