A jövőben az extrém hidegben működő, kriogén félvezetők fejlesztésében működik együtt a Siemens, a sureCore és a Semiwise.

Kvantum-számítástechnika

Újabb partneri megállapodást kötött a Siemens, ezúttal két brit vállalattal, a sureCore és a Semiwise cégekkel, a kvantumszámítógépekben használt vezérlőelektronika fejlesztésére. (A német műszaki konszern január elején egy sor tengerentúli céggel szerződött közös fejlesztésekre.)

A kvantumszámítógépek a hagyományos számítógépek képességeit meghaladó bonyolultságú számítási feladatokat is képesek megoldani. A bennük rejlő lehetőségeket azonban a nagy számítási teljesítményt követelő alkalmazások akkor tudják majd a gyakorlatban is kamatoztatni, ha az abszolút nulla fok közeli hőmérsékleten működő vezérlőelektronika is elérhetővé válik.

Az ehhez kapcsolódó extrém alacsony hőmérsékleten működő, kriogén félvezetők fejlesztését jelentette be most a Siemens a már említett két partnervállalattal közösen.

Az innovációhoz a német műszaki konszern egy olyan nagy teljesítményű, rugalmas funkciókkal ellátott szimulációs platformot biztosít, amely különböző típusú, illetve az extrém hidegben működő integrált áramkörök működését is pontosan képes modellezni.

Ezt alkalmazva a Semiwise kriogén, digitális integrált (CMOS) áramköröket tervezett a speciális vezérlőelektronikához, amelyeket aztán a sureCore használ fel többek között az új Cryo CMOS nevű vezérlőchipek gyártásához.

A vállalat hideg-ellenálló termékcsaládját is a Siemens szimulációs platformjának és mesterséges intelligenciát használó tervezőszoftverével fejlesztették ki.

A partnerség áttörést hozhat az integrált áramkörök területén

A három cég együttműködése áttörést hozhat a kvantumszámítógépekbe szánt, következő generációs integrált áramkörök teljesítménye és energiahatékonysága területén, ami elengedhetetlen a technológiában rejlő kereskedelmi lehetőségek kiaknázásához.

Márpedig a jövő egyik legígéretesebb területe a kvantum-számítástechnikához kapcsolódik. Ezt támasztják alá azok az iparági szakértők is, akiket a Kingston Technology kért fel nemrégiben a technológiai ipar jövőképének a megrajzolásához.

„Remélem, hogy a vállalatok elkülönítenek valamekkora keretet költségvetésükben a kvantumtechnológiai beruházásokra. Erre érdemes odafigyelni” – mutat rá Simon Besteman, a Dutch Cloud Community ügyvezetője.

Philippe Vynckier, biztonsági szakértő, influencer hozzáteszi: „a kvantum-számítástechnika hagyományos számítógépekét messze meghaladó képességei forradalmasíthatják az adatfeldolgozást”.

A kvantumszámítástechnika ugyanolyan izgalomba hozhatja a világot, mint ahogy azt a mesterséges intelligencia tette az elmúlt évben – állítják a szakértők.