Az újra magára találó okostelefonpiacon nemcsak az újkészülék-eladások, hanem a felújított készülékek iránt is egyre erősödik a kereslet.

Felújított okostelefon

Az idei év elején újból növekedési pályára állt az okostelefon-piac: az IDC szerint 7,8 százalékkal, a Counterpoint szerint 6 százalékkal nőttek az első negyedévi globális készülékeladások, az egy évvel korábbihoz képest.

Utóbbi szakértői azt is hangsúlyozzák, hogy a közép- és kelet-európai régió különösen nagy növekedést mutatott fel éves viszonylatban – emlékeztet a készülékek felújításával foglalkozó Rejoy.

Tudatosabbak lettünk, hogy mit tegyünk a használt mobilunkkal

Utóbbi a felújított készülékek régiós piacát kedvezően érinti, hiszen azt jelzi, hogy a következő években is kellő utánpótlás állhat rendelkezésre. Ez azért fontos, mert száz itthon eladott készülékre már most is több mint hetven magyar eladótól beszerzett készülék jut a Rejoynál.

A Rejoy.hu piactéren keresztül nálunk értékesített felújított készülékek jelentős része magánszemélyektől, és nem céges flottákból származik. A társaság tapasztalatai szerint a magánszemélyek jobban óvják a készülékeiket, így azoknál a szervizelés és felújítás költsége is alacsonyabb.

Az IDC használt és felújított mobiltelefonokra vonatkozó év eleji kutatása szerint közel 10 százalékkal gyarapodott utóbbi készülékek piaca, míg a Rejoynál a 2022. őszi induláshoz képest közel duplájára, 96%-kal bővült az értékesített darabszám.

Tavaly világszerte több mint 282 millió másodpiaci készülék talált gazdára, de az elemzőcég a következő három évre is erős növekedést prognosztizál, melynek nyomán 2027-ben már több mint 431 millió használt és felújított készüléket adnak majd el.

A legnépszerűbbek az iPhone-ok

A Rejoynál eladott, felújított készülékek mintegy háromnegyede iPhone, de ez nem az Apple telefonok státusz-szimbólumos jellegének, hanem az öt évnél is hosszabb szoftveres frissítési ciklusnak köszönhető.

Az utóbbi években kiadott készülékek számítási teljesítménye már eleve olyan magas, hogy önmagában a hardver elavulása miatt egy átlagfelhasználó nem is kényszerül telefoncserére.

Pozitív fejlemény, hogy a szoftveres támogatást a Samsung is bővíti, az idén piacra került Galaxy S24-sorozat készülékeihez már hét év szoftveres támogatást ad, ami segíthet erősíteni a márka másodpiaci szerepét.

Egy másik fontos idei változás, hogy az Apple idén ősztől lehetővé teszi majd az iPhone-komponensek újrafelhasználását a független szervizek számára, leszámítva az ellopott vagy elveszített telefonok alkatrészeit.

Járjon a garancia a felújított készüléknek is

Korábban nem volt jellemző a hazai piacon, hogy garanciával kínáljanak másodpiaci okostelefonokat, ezzel a lépéssel viszont a Rejoy megerősítette a felújított készülékek iránti bizalmat.

Azóta jelentősen nőtt a felsőkategóriás modellekből felújított példányt választók aránya – tízből három ügyfél rendel ilyet a piactérről.

A több mint százfős szerviz a múlt év második felében egy több mint kétezer négyzetméteres laborba költözött, ahol már arra is mód van, hogy ne csak a piactéren való értékesítésre beküldött készülékeket, hanem a beszerelésre váró mobilalkatrészeket is külön csapat tesztelje.

A Rejoy az induláskor bevezetett 12 hónap helyett most már 24 hónap garanciát vállal a piacterén keresztül eladott készülékekre, a hibák aránya nem, vagy alig magasabb csupán az új készülékek átlagánál.