Az ELTE Informatikai Kar kutatócsoportja a DESIRE6G Horizon Europe projektben a 6G technológiára vonatkozó hálózati infrastruktúrát dolgozza ki.

Európai 6G hálózatok fejlesztése

Az új hálózat architektúrájának meghatározásában az Európai Unió vezető szerepet akar vállalni, ezért az Intelligens Hálózatok és Szolgáltatások Közös Szerepvállalás (SNS JU) program keretében 5,9 millió eurót fordít az idén indult, hároméves, DESIRE6G (Deep Programmability and Secure Distributed Intelligence for Real-Time End-to-End 6G Networks) kutatási projektre.

Az egyetemek, kutatóintézetek és iparági partnerek együttműködésével zajló projekt a 6G-hálózat rendszerarchitektúrájára vonatkozó elképzeléseket dolgoz majd ki, amelyekben hangsúlyos szerepet kap a hálózat mélyprogramozhatósága, a biztonságosság és a hálózati kommunikációs problémákra valós időben reagáló elosztott intelligens vezérlés.

Az újszerű, mesterséges intelligencián alapuló, érintésmentes vezérlő, irányító és szervező platform szélsőséges teljesítményigényű vertikális ágazatok alkalmazásait is képes lesz támogatni.

Európai 6G hálózatok fejlesztése

Az Amszterdami Egyetem (UvA) vezetésével létrejött konzorcium tagjai az Ericsson, a Telefónica, az NEC technológiai szolgáltató és a hardvergyártó NVIDIA mellett vezető kutatóhelyek (Polytechnic University of Catalonia, University Charles III of Madrid, ELTE, School of Advanced Studies Sant’Anna, University of Oulu and National Inter-University Consortium for Telecommunications) és három innovatív kis- és középvállalat a Nubis PC, a Tages Solidshield és az Accelleran.

Az ELTE Informatikai Karáról Laki Sándor egyetemi adjunktus kutatócsoportja vesz részt a munkában. Fő feladatuk a 6G-hálózat alapját adó új, programozható hálózati infrastruktúra kidolgozása, amely egységes módon képes kezelni a szoftveres és hardveres hálózati elemeket, és mérhető módon képes garanciákat adni a hálózati szolgáltatások követelményeinek (például a késleltetés) teljesítéséhez – áll az egyetem közleményében.