A kínai üzemek leállása miatt nem volt elegendő a készlet, főleg az üzleti gépekből. Az elemzők és a piaci szereplők ugyanakkor még ennél is nagyobb eséstől tartottak.

Elkészült az összesítés a magyarországi PC-értékesítés első negyedévéről. Az év első három hónapjában összesen 116 ezer asztali gép, notebook és munkaállomás érkezett a hazai piacra, ami 13 százalékkal maradt el egy évvel korábbitól – mondta el megkeresésünkre Tóth László, az IDC Hungary elemzője.

Ebből 19 ezer volt az asztali gép, ez a szegmens szenvedte meg leginkább a kedvezőtlen külső körülményeket, a szállítások éves összevetésben 35 százalékkal estek vissza. A legnagyobb egyedi tételt a notebookok képviselték, ezekből 96 ezer érkezett, ami 6 százalékkal marad el az előző év azonos időszakáétól.

A legkisebb tételt a munkaállomások adják, az összesen 1400 darab viszont 30 százalékkal volt kevesebb, mint egy éve. A hazai piaci trendek ugyanakkor nagyjából megfeleltek a világpiaci fejleményeknek, amiről nemrégiben itt írtunk.

A visszaesésben a közbeszerzések elmaradása is szerepet játszott

„Az év eleji fejleményekben még a Kínában tomboló koronavírus járvány volt a felelős, az ottani gyárak leállása, az ellátási oldalon jelentkező nehézségek miatt. Ezt az időszakot kevésbé befolyásolta a vírus európai és hazai terjedése, ez majd a második negyedévben érezteti a hatását” – mutatott rá az elemző. Hozzátette: emiatt az első negyedévre megrendelt szállítások egy része áttolódik a mostani negyedévre.

A piaci visszaesést a járványhelyzeten kívül a közbeszerzések elmaradása is okozta, ami főként az asztali gépek értékesítésén látszott meg. Egy évvel korábban ugyanis még voltak állami megrendelések , amik a közbeszerzési rendszer tavaly tavasszal elrendelt átalakítása óta nem tértek vissza, legalábbis az első negyedévben még nem.

„Az államigazgatási kereslet nagyon hiányzott a piacról, annak ellenére is, hogy a magyarországi veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után az emberek és a cégek már mindent vittek, ami számítási kapacitással rendelkezett. A távoktatás és a távmunka rapid bevezetése után a disztribútori készletek nagyon erősen leapadtak, többet adtak el, mint amennyi beérkezett az országba. Az eladások még nagyobbak lehettek volna, de már nem volt mit eladni” – emelte ki Tóth László.

A második negyedév igen erősnek ígérkezik

Ebből kiindulva az elemző azt várja, hogy a második negyedév, ami egyébként jellemzően a leggyengébb negyedév az évben, idén igen erős negyedév lesz, mert a nagykereskedők próbálják majd a kiüresedett raktárakat feltölteni. Úgy néz ki, hogy a mindent visz tendencia a mostani negyedévben is folytatódik majd.

Tóth László szerint a „végbizonyítvány” mégsem annyira pozitív. Azért volt szükség ennyi új eszközre, mert a korábbi eszközpark már nagyon elavult volt, mind a lakossági, mind az üzleti szegmensben. Így az év eleji beszerzés sokkal inkább tűzoltás jellegű volt, előrehozott vásárlást jelent.

Így ezekben az eladásokban még nincsenek benne a nagyobb cégek tudatos digitális átállásának a felgyorsítása miatt betervezett vásárlások. Ez utóbbiak várhatóan inkább az év hátralévő részében várhatóak.

Elemzői megállapítás, hogy azok a trendek, amiket most látunk, azok igazából már korábban is valószínűsíthetőek, láthatóak voltak, a digitalizáció, a kollaboráció, vagy a távmunka miatt. A mostani váratlan helyzet csupán felgyorsította ezt a folyamatot, illetve rámutatott arra, hogy ha az átállást egyik napról a másikra kell megtenni, akkor milyen komoly hiányosságok merülhetnek fel. Elég, ha csak az oktatásra gondolunk.

A notebookok közül az időszak elején még az alsó-középkategória volt a legkelendőbb, de ahogy fogytak a készletek, úgy fordult a kereslet a felsőbb kategóriák felé. A cégek kezdetben az üzleti gépeket keresték, de aztán mivel más nem volt, vitték a konzumer modelleket is.

A notebook kategóriában már nálunk is megjelentek a játékra specializált gaming gépek, amelyek részesedése nagyjából stabilan 5-7 százalék körül alakul. Nem tudni, hogy a karantén időszakban megerősödő e-sport milyen hatással lesz hosszabb távon erre a piaci szegmensre. Nagyon gyors növekedésre az elemző egyelőre nem számít, mivel ezeknek az eszközöknek az alapára 250 ezer forintnál kezdődik. A közép- és felső kategóriás gépek ára azonban meghaladhatja a 400 ezer forintot is.

Az árak elindultak felfelé

A korábban említett ellátási problémák miatt az első negyedévben jellemzően mintegy 10 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető a magyar PC-piacon, és nem biztos, hogy ezzel vége is az idei áremelkedésnek. Az elemző szerint ugyanis ebben még nincs benne a forintgyengülés.

Benne van ugyanakkor a kereslet-kínálati helyzet adta emelési lehetőség, benne van az is, hogy tavaly a gyártók csak minimálisan tudtak emelni az áraikon, ami nem kompenzálta a piacon bekövetkezett alkatrészdrágulást. Az alkatrészárak azóta is mennek felfelé.

Logisztikai problémák Európában

Nem tudni, hogy alakul a második negyedév. Kínában ugyan már megoldódni látszanak a gyártási problémák, de a járvány időközben átterelődött Európába, ahol ennek következtében nincs elegendő légi szállítási kapacitás, ami elsősorban a prémium üzleti gépek értékesítését érinti érzékenyen. (A belépő szintű konzumer termékek vonaton, vagy hajón érkeznek, ezeknél nem gond, ha a szállítmányok akár egy-másfél hónapig is jönnek.)

„A légi teherforgalom kapacitáshiánya miatt ezen a téren licitpiac alakult ki, aki többet fizet, előnyben részesül. Ez utóbbinak is lesz valamikor valamiféle árfelhajtó hatása” – hangsúlyozta az elemző.

Az európai logisztikai rendszerekben bekövetkezett leállások, az áruk kezelésében tapasztalható emberhiány is nehezíti most a helyzetet. Így megmarad a bizonytalanság a második negyedévre is, mindössze annyi változott, hogy ennek eredője most nem Kínából, hanem Európából származik.