Az intenzív informatikai képzésekre szakosodott bootcamp iskolákban végzettek szinte mindegyike el tudott helyezkedni – derül ki az Informatikai Vállalkozások Szövetségének(IVSZ) a felméréséből. Az ilyen típusú képzésekre is érvényes a nemrég meghirdetett kormányzati támogatási program.

Állsábiztos programozóiskolák

A koronavírus-járvány tanulságai egyértelműen jelzik, hogy a digitalizációnak mind a helyzet kezelésében, mind a gazdaság válságot követő újraindításában meghatározó szerepe van. Ehhez azonban kellő számú szakképzett munkavállalóra is szükség van.

Az informatikai állások nagy részéhez nem kell diploma

Az IVSZ saját kutatásaira és a nemzetközi statisztikákra alapozva évek óta jelzi, hogy ma még akkora a hiány az ilyen szakemberekből, hogy sok helyen egyetemi végzettségű informatikusokkal töltenek be olyan állásokat is, amelyekhez nem szükséges a felsőfokú végzettség.

Jó hír a piacnak, hogy az április elején meghirdetett kormányprogram részeként a válság által sújtott szektorokból kényszerűen kikerülők digitális átképzését 95 százalékban fogja támogatni az állam, kamatmentes felnőttképzési diákhitellel segítve a tanulás ideje alatt a megélhetést.

Ennek hatására azóta sorra jelentették be a hazai informatikusképző szakiskolák a legújabb tanfolyamaikat a válság nyomán állásukat vesztő, a szakma iránt affinitást érzők számára. Erről itt írtunk részletesen.

„A bootcamp piac egy olyan, már jól működő modell, amely képes arra, hogy tízezres nagyságrendben képezze ki a piacképes tudással és jövőképes karrierrel rendelkező munkaerőt” – mutat rá Laufer Tamás, az IVSZ elnöke.

Az elhelyezkedési esélyeken a mostani válsághelyzet sem ront

A hazai bootcamp piac átláthatóvá, illetve a piacon aktív legalább másfél tucatnyi hazai cégnél zajló oktatási folyamatok összehasonlíthatóvá tétele érdekében az oktatási szegmens három ismert szereplője felkérte az IVSZ-t a tevékenységük auditálására. A vizsgálatban a Codecool, a Green Fox Academy és a PROGmasters vett részt.

Az audit elsődleges célja nem az összehasonlítás, hanem az iskolák által szolgáltatott adatok validálása volt. Az audit eredményei alapján a bootcamp iskolákban végzettek összességében nagyon magas elhelyezkedési eséllyel számolhatnak, és ezen az égető informatikushiány miatt nagy valószínűséggel a mostani válság sem ront.

A képzők saját adatai alapján az iskola közvetítésével, illetve önállóan elhelyezkedő hallgatók aránya 97 százalék feletti. A bootcamp iskolák képzéseire bármilyen előképzettséggel és tapasztalattal lehet jelentkezni. A képzés típusától függően fél-másfél éven belül olyan piacképes tudás szerezhető, amellyel rövid időn belül el lehet helyezkedni. A megszerzett tudással már a kezdő bér-lehetőségek is magasabbak, mint a hallgatók előző munkahelyén elért bére.

Bootcamp iskolák az audit eredménye