A digitalizáció az egyik „csodafegyver” a gazdasági visszaesés ellen, ezen belül az 5G-technológia önmagában 960 milliárd dollárral járulhat hozzá a globális GDP-hez.

5.5G

Ezt állítja a Huawei Technologies, amelynek szokásos budapesti technológiai bemutatóján betekintést lehetett nyerni a jövő hálózati fejlesztéseibe, köztük az 5.5G-re alapozókra. Utóbbiak nem maradhatnak ki, mielőtt a hálózatos világ továbblép a 6G-re – fejtette ki a „tárlatvezetés” során Bóday Tamás, a cég integrált megoldásokért felelős igazgatója.

„Az 5G infrastruktúra már most is képes akár 10 vagy 100 gigabites kapcsolatok nyújtására, ami számos lehetőséget kínál, beleértve a virtuális és kiterjesztett valóságot, az intelligens közlekedési rendszereket, valamint az ipari automatizálás kiterjesztését. Az 5G-ről 5.5G-re átállás középtávon különösen fontossá válik: az új technológiák és a kapcsolódó szolgáltatások révén az elérhető sebesség és lefedettség növekedésével nemcsak az alkalmazási területek bővülnek, hanem egyúttal energiatakarékosabb és költséghatékonyabb, azaz fenntarthatóbb hálózati infrastruktúrák, megoldások építhetők ki” – emelte ki a szakember.

Az 5.5G technológián alapuló fejlesztések meghatározó jellemzője a hatékonyabb energiafelhasználás. A bázisállomások alacsonyabb átviteli teljesítményt igényelnek, ami akár 30 százalék energiamegtakarítást is jelenthet.

Emellett az 5.5G mesterséges intelligencia alapú megoldásokat is alkalmaz, amivel még tovább optimalizálható az energiafogyasztás. Ez különösen fontos a mobilhálózatok működtetésével eddig együttjáró magas energiafelhasználás miatt.

Fókuszban a hálózatok

A budapesti bemutatón nemcsak az üzleti, hanem a lakossági alkalmazások aktuális trendjeit követni lehetett. A 80 négyzetméteres kiállítótérben az érdeklődök kipróbálhatták az 5G hálózatot használó, interaktívabb élményt nyújtó AR/VR szemüvegeket, megnézhették, miként forradalmasítja a sportközvetítéseket a mobiltechnológia, valamint gyártósorok összeszerelésén, vasúti alkalmazások demóján keresztül követhették az 5G és 5.5G-re épülő innovatív megoldásokat.

Utóbbi kapcsán információink szerint az újgenerációs hálózati technológiák olyan eddig használt megoldások kiváltására is képesek lesznek, mint a GSM-R, vagy a lehallgatásbiztos rendszereket jelenleg képviselő Tetra.

A mindennapi élet beleértve a szórakozást, a munkát, valamint az üzleti oldalon az ipari termelés a jövőben még intenzívebben épül majd a hálózati kapcsolatokra. A Huawei adatai szerint jelenleg már több mint 230 kereskedelmi 5G hálózat működik, amelyet több mint egymilliárd 5G felhasználó használ világszerte – ez az összes mobil felhasználó 12 százalékát adja.

A cég előrejelzései szerint 2030-ra az 5G-magánhálózatok száma elérheti az egymilliót, ami számtalan új szolgáltatást is hoz magával.

A 80 négyzetméteres mobil kiállítótérben bemutatták az 5G technológia egyik legnagyobb előnyét: a Fixed Wireless Access-t(FWA), amely vezetékes hálózatokat helyettesítve alkalmas arra, hogy olyan területeket is nagy sávszélességgel lefedjen, ahol nehezen vagy egyáltalán nem építhető ki, esetleg nem éri meg optikai kábelt bevezetni.

Példák a hétköznapok és az üzleti élet világából

Az 5G forradalmasítja a sportközvetítéseket is. A jövőben egy retikül méretű, három 4K kamerát tartalmazó, mesterséges intelligenciával támogatott eszköz segítségével a szolgáltatók jóvoltából bármilyen focimeccs, vagy a harmadosztályú megyei bajnokság küzdelmei is nyomon követhetők profi sportközvetítésként, Full HD minőségben.

Az ipari szereplők főként a hálózati megoldások költséghatékonyabb és energiahatékonyabb jellemzőiből profitálhatnak majd. A kiállítás olyan ipari alkalmazási területekbe is betekintést nyújtott, mint az 5G hálózaton működő távoli konténerdaru-kezelés, erre példa a fényeslitkei vasúti terminál, amiről korábban itt írtunk, a digitalizált hajójavítás és -felmérés, raktári rendszerek nyilvántartását segítő megoldások, okos közlekedési eszközök menedzsmentje.

Tömegesen jön a passzív IoT technológia

A mobilhálózatok minden IoT alkalmazást lefednek, a passzív IoT technológia pedig az eddiginél még jóval több eszköz összekapcsolását teszi majd lehetővé. A technológiával a mobilkapcsolatok kiterjeszthetők az ultra-alacsony sebességű passzív megoldásokra is.

A passzív IoT címkék adatokat továbbítanak, használhatók helymeghatározásra és hőmérséklet-érzékelésre. Az ilyen címkéket széles körben alkalmazzák, például raktári tételek automatizált nyilvántartására, mezőgazdasági és állattenyésztési fejlesztésekre, és személyes tárgyak helymeghatározására.

Jelenleg évente több mint 30 milliárd passzív IoT címkét (RFID technológiára épülőt) használnak, de ahogy egyre több iparág digitalizálódik, várhatóan az évente használt passzív IoT címkék száma eléri a 100 milliárdot. Mivel a passzív IoT – a Huawei tesztjei alapján – támogatja akár a 235 méteres hatótávolságot is, ideális olyan alkalmazásokhoz is, mint az árucikkek követése, az készletellenőrzés, vagy az állatállomány-menedzsment és a gyártás.