Az 5G már közel sem új technológia, de a felhasználók még sok helyen várnak arra, hogy lássák a valódi előnyeit. Nálunk is visszafogottabb az 5G fejlődése, mint a 4G-é volt, de jó hír, hogy a hazai üzleti felhasználók fele gondolkodik már privát 5G hálózatokban.

Friss adatok az 5G-hálózatokról

Már többen is és sokféleképpen elemzik a legújabb generációs mobiltechnológia fejlődését, van köztük rendszeres gyorsasági tesztet végző webszolgáltató, vagy magát a hálózati rendszert gyártó cég, de górcső alá veszi a piacot az üzleti tanácsadók egy része is.

Ezek a leggyorsabb hálózatok és ezekben van a legtöbb 5G-előfizető

Most hozta ki friss eredményeit a magyar operátorokat is rendszeresen monitorozó Ookla amerikai webszolgáltató. A cég 2022. harmadik negyedévi Speedtest eredményeiből kiderül, hogy az egy évvel korábbival szemben, idénre stabilizálódik az általános sebességszint, a hozzáférés kiszélesedésével is.

A vizsgált időszakban a globális 5G letöltési sebesség mediánja 168,27 Mbps volt, az egy évvel korábbi 166,13 Mbps után. Az 5G-n keresztüli átlagos feltöltési sebesség viszont 18,71 Mbps-ra lassult, szemben a tavalyi azonos időszakban mért 21,08 Mbps-mal.

Az Ookla 5G térképe szerint november 30-án a világ 128 országában volt már elérhető az új technológia 127 509 5G hálózat révén, az egy évvel korábbi 112 országgal és 85 602 5G-s hálózattelepítés után.

Friss adatok az 5G-hálózatokról

A leggyorsabb letöltési sebességgel a vizsgált időszakban Dél-Korea és az Egyesült Arab Emírségek rendelkezett, előbbi 516,15 Mbps, utóbbi 511,70 Mbps-os mutatóval, ezzel vezetve a top 10-es listát, amelyen Bulgária, Katar, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Kuvait, Új-Zéland, Bahrein és Brazília szerepel még.

Ami a felhasználói számot illeti, vagyis azokét, akik nemcsak 5G-képes készülékekkel rendelkeznek, hanem az idő nagy részét 5G-hálózatokhoz kapcsolódva töltik, ebben nagy különbségek fedezhetők fel a világon. A legtöbb 5G előfizetővel az Egyesült Államok, Ciprus és Dél-Korea rendelkezik,(lásd az alábbi táblázatot), jóval megelőzve például Svédországot és az Egyesült Arab Emírségeket.

Friss adatok az 5G-hálózatokról

Az Ookla szerint a technológia zökkenőmentes terjedéséhez a szolgáltatóknál egyfelől szükség lesz a lefedettség növelésére, további bázisállomások telepítésével. Javasolja még a gigaherz alatti spektrumhoz való hozzáférést, vagy annak újratervezését az 5G lefedettség bővítése érdekében, mivel a GHz alatti spektrum jobb terjedési tulajdonságokkal rendelkezik, mint a magasabb frekvenciasávok.

Végül, de nem utolsósorban ajánlott az operátoroknak az 5G felhasználást, az arra képes eszközökkel rendelkező felhasználók körében az eddigieknél is jobban ösztönözni, akár újfajta, célirányos szolgáltatások bevezetésével.

Az egymilliárdos előfizetői küszöb átlépése már idén várható

Más szempontból is vizsgálja az 5G helyzetét az Ericsson. A hálózati eszközöket gyártó svéd cég legfrissebb mobilitási jelentése szerint a nehéz gazdasági helyzet ellenére ez a technológia továbbra is gyorsabban nő, mint bármelyik korábbi mobilgeneráció, köszönhetően annak, hogy a gyártók kínálatában széles körben állnak rendelkezésre 5G képes telefonkészülékek, és az árak is gyorsabban csökkennek, mint a 4G esetében. Az 5G előfizetések száma a világban az év végére eléri az egymilliárdot, 2028-ra pedig az 5 milliárdot is átlépheti.

Az 5G korai felhasználásának egyik motorja az FWA – a vezetékes szélessávú internetkapcsolatok vezeték nélküli alternatívája –, különösen azokban a régiókban, ahol nem vagy korlátozottan állnak rendelkezésre gyors vezetékes szolgáltatások a háztartások és vállalkozások számára.

Az előrejelzések szerint 2022 és 2028 között évi 19 százalékkal nő majd és 2028 végére eléri a 300 milliót az ilyen típusú kapcsolatok száma, miután a technológia gyorsan terjed a nagy népességszámú feltörekvő országokban.

A jelentésben vizsgált országokban a mobilszolgáltatók háromnegyede kínál FWA szolgáltatást, közel egyharmaduk biztosítja ezt 5G-n, szemben az egy évvel ezelőtti egyötöddel. Magyarországon ebben a leginkább érdekelt mobile-only Yettel idén májusban vezette be ezt a szolgáltatást 5G-hálózatán, amiről részletesen itt írtunk.

Észak-Amerikában és Északkelet-Ázsiában továbbra is erőteljes az 5G növekedése, ezekben a régiókban 2022 végére elérheti a 35 százalékot a technológia elterjedtsége. Nyugat-Európában ez a száma csak 11 százalék körül alakul, Kelet- és Közép-Európa lemaradása pedig még nagyobb, itt az idén még alig néhány százaléknyi marad az 5G penetrációja.

Globálisan eddig 230 mobilszolgáltatónál van kereskedelmi 5G szolgáltatás, amihez a felhasználók 700-féle 5G-képes készülék közül válogathatnak. A technológia 2028-ra világ lakosságának 85 százaléka számára lesz elérhető, és a mobil adatforgalom 70 százalékát bonyolítja majd le.

A vállalkozások üzleti modelljeit is átalakítja az 5G

Egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy az 5G vagy a dolgok internete (IoT) nyújtotta lehetőségek maximális kihasználása az üzleti modelleket átalakítva új bevételi forrásokat is teremthet a számukra. A közlekedéstől és logisztikától az építőiparon át a gépgyártásig és az agráriumig nálunk is számos ágazatban elindultak már az első ilyen projektek, a hálózatüzemeltető CETIN Hungary szerint egyes szegmensekben a cégeknek már több mint a fele érdeklődik a kapcsolódó egyedi megoldások, köztük a privát hálózatok iránt.

Az 5G helyi bevezetésének felgyorsítását célzó brit nemzeti innovációs hálózat, a UK5G felméréséből kiderült hogy ott már a cégek 70 százaléka használja az 5G-t, vagy tervezi annak bevezetését.

Kétharmaduk úgy véli, hogy az 5G pozitívan járul majd hozzá a vállalati fenntarthatósági lépéseikhez, és javíthatja az ügyfélélményt is.

A privát 5G hálózatok alkalmazása több iparágban számos előnnyel jár. A mezőgazdaságban például az okosfarm-megoldások – az automatizált energiaellátás, öntözés vagy takarmányozás, a hőmérséklet vagy a nedvesség szenzoros követése, a kamerarendszerek és drónok alkalmazása – rugalmasabbá, megbízhatóbbá, így hatékonyabbá teszik a termelést.

Az iparban a tervezéstől az üzemeltetésen át a karbantartásig jól jöhetnek az 5G hálózatok. Az intelligens gyárak ki tudják használni az automatizálás, a mesterséges intelligencia vagy a hibaelhárításnál használt kiterjesztett valóság előnyeit.

A közlekedésben az 5G az utakat biztonságosabbá, a vállalkozások logisztikáját, flottakezelését és készletellenőrzését pedig költséghatékonyabbá teheti. Városnegyedek fejlesztésénél a hálózati infrastruktúrára támaszkodva életminőséget javító okosszenzoros és gépi látás alapú megoldások is kiépíthetők, amelyekkel egyebek mellett automatizálható a terület védelme vagy intelligens épületmenedzsment és parkolási rendszer alakítható ki.

Európa legnagyobb privát 5G hálózatát adták át Franciaországban

Noha Európa lemaradásáról szólnak a felmérések, azért az 5G üzleti célú felhasználása itt is produkál látványos eredményeket. Nemrégiben jelentették be a kontinens legnagyobb privát 5G hálózatát Franciaországban.

A helyi szolgáltató Iliad csoport, a Nokiával és leányvállalatával az Alcatel Submarine Networks-szel valósítja meg az egyedi gigaberuházást, amely egy 50 ezer négyzetméteres telephelyet fed le. A hálózat végül 11 épületet és rakodódokkot lát el hálózati kapacitással, amihez 59 darab 5G-s kiscellás antennát használnak fel.

A hálózat lehetővé teszi az ottani erőforrások jobb kezelését, a munkavállalók jobb munkakörülményeit, az energiafogyasztás-figyelő rendszer bevezetését és a karbantartási folyamatok kidolgozását is.