A hazai mobilszolgáltatók közül elsőként vezeti be a cég a fix-mobil hozzáférésű(FWA) technológiát az egyre bővülő 5G hálózatán, amivel akár 1 gigabites letöltési sebesség is elérhető.

FWA alapú otthoni netszolgáltatás

Az OtthonNet Pro díjcsomag korlátlan adatforgalmat kínál, a technológiához szükséges hardvereszközökhöz az ügyfelek bérleti konstrukcióban juthatnak hozzá, egy éves hűségidő vállalásával hat hónapig havidíjmentesen – jelentették be a cég mai tájékoztatóján.

Az operátor keresi a többletbevételt hozó 5G-s megoldásokat

A 2021-ig mobile-only operátorként működött társaság tavaly ősszel lépett be az otthoni szolgáltatások területére, a 4G-re épülő OtthonNet megoldásával, amely még átlagos otthoni internet igényeket kielégítő lakossági szolgáltatást takar.

Az 5G frekvenciákból a legnagyobb készlettel rendelkező cég a hazai lakossági piacon eddig jellemzően a mobileszközökön elérhető sávszélesség bővítését célzó szolgáltatásokkal rendelkezett, de folyamatosan kereste az újabb lehetőségeket, egyebek mellett a klasszikus vezetékes szolgáltatások kihívójaként is.

Így jött kapóra a cégnek a világszerte is egyre jobban terjedő fix-mobil hozzáférés, amelyben a fix modul sem jelent vezetékes megoldást, hanem egy ablakra rögzített antennát, ami továbbítja a jeleket a beltéri egységeknek.

Dinamikus árazású lesz az új díjcsomag

Az eseményen elhangzott, hogy a Yettel tavaly óta kezdődött hálózatfelújítása az év végéig jut el nagyjából a feléig, ami az 5G esetében országszerte 440 bázisállomás körzetében teszi elérhetővé az FWA technológiára alapuló szolgáltatást.

A díjcsomag havi tarifája dinamikus árazású lesz, ami az ingyenes időszak után havi 4 ezer forinttól 8 ezer forintig terjed. A díjat több tényező, köztük a versenytársak jelenléte is befolyásolja.

Az OtthonNet Pro is előfizetői cím alapján érhető el, ahol pedig nincs lehetőség sem az előbbi, sem az OtthonNet OtthonNet szolgáltatásra, azoknak az előfizetőknek a cég az OtthonNet Lite csomagot kínálja, amely 500 GB nappali és 500 GB éjszakai adatkeretet tartalmaz, akár 150 Mbit/s becsült maximális letöltési sebességgel.

Jön a mesh wi-fi és az üzleti ügyfelekre vonatkozó konstrukció is

A megújuló díjcsomagoknál a hálózati eszközöket: wi-fi 6 alapú modemeket és antennákat a vezetékes szolgáltatásokhoz hasonló bérleti konstrukcióban bocsátják az ügyfelek rendelkezésére. A készülékek felszereléséhez és hálózatba kötéséhez szakembert küld ki az operátor.

A fél éves próbaidőszak ténylegesen ingyenes, beleértve a berendezések bérlését is, feltéve, ha az előfizető ez alatt az idő alatt lemondja a szolgáltatást. Utóbbi esetben – ha az eszközöket bérli az operátortól – 30 ezer forint telepítési kötbér díjat kell fizetnie.

Meg tudtuk azt is, hogy ugyan ma még nem elérhető, de már dolgoznak a mesh wi-fi megoldáson is. Utóbbinál nem az egy router sok kliens koncepciót követik, hanem a wi-fi eszközöket egy dinamikusabb, nem hierarchikus hálózatba szervezik.

A Yettelnél már fejlesztik az üzleti ügyfélkörre vonatkozó hasonló konstrukciót is. Itt elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozások jöhetnek majd szóba.