Május 6-án éjfélig lehet jelentkezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által harmadik alkalommal meghirdetett Újratervezés Program elnevezésű, 100 százalékban államilag támogatott informatikai képzésre. A programban ezúttal is 10 ezer fő vehet részt, eddig több mint 3 ezren jelentkeztek.

Újabb ingyenes IT-képzés

A május 9-én induló négyhetes magyar nyelvű képzés során a jelentkezők megismerik többek között a Windows operációs rendszer működését, elsajátítják a weboldalak készítéséhez szükséges HTML, a CSS és a Javascript alapjait.

Az online kurzusra számítógép- és internet hozzáféréssel, valamint legalább alapszintű angol nyelvtudással rendelkező, 18 év felettiek jelentkezhetnek. A távoktatásos program elvégzésére, ami napi 2-6 óra elfoglaltsággal jár, a regisztrációt követően négy hét áll rendelkezésre.

A jelentkezők töredéke léphet a szakképesítést is adó második szakaszba

Az alapképzést legjobb eredménnyel teljesítők közül több mint háromszázan juthatnak tovább a nyáron kezdődő Struktúraváltó szakaszba. Utóbbi keretében a támogatottak államilag elismert szakképesítést is szerezhetnek frontend vagy java backend fejlesztőként, szoftvertesztelőként vagy rendszerüzemeltetőként.

Az ITM által 2020-ban és 2021-ben szervezett Újratervezés Programok Struktúraváltó szakaszában összesen 1644 támogatott vett részt, akiknek több mint 90 százaléka szerzett szakképesítést. A képzések résztvevőinek 24,7 százaléka nő – miközben az informatikus szakmában arányuk 20 százalék alatt van –, 64,8 százalékuk pedig vidékről csatlakozott be a programba.

A szakképesítést szerző karrierváltók átlagéletkora 38 év, volt köztük jogász, futár, tanár, agrármérnök, tolmács, borász, gyógypedagógus, színész, festőművész és nyomozó is.

A Struktúraváltó Programban négy képzési központ vesz részt: a Codecool, a Green Fox Academy, a PROGmasters és a Training360. A hazai informatikai szektor ismert felnőttképző intézményei az állami program Struktúraváltó szakaszában mintegy 1500 főt képeztek át informatikussá.