Az i.safe MOBILE, a robbanásbiztos mobileszközök és megoldások globális piacvezetője bejelentette a világ első 5G gyújtószikra-mentes okostelefonját, amivel a privát 5G hálózatokkal rendelkező iparvállalatokat célozza meg.

Robbanásbiztos, 5G-s, ipari okostelefon

Az androidos mobileszköz főként az automatizálási szektor számára nyújt kiterjedt lehetőségeket a prediktív karbantartástól, valamint a kiterjesztett valóság(AR)-alkalmazásoktól kezdve, a gyártórobotok és gyártósorok vezérlésén át, az autonóm szállítórobotok(AGV) irányításán keresztül a távfelügyeletig és a biztonságos videóhívások támogatásáig.

Az új készülék egy ipari okostelefon, amelyet az ATEX/IECEx 1/21 robbanásbiztos szabvány szerint terveztek a Qualcomm Technologies, Inc. nagy teljesítményű lapkakészletével, nagyméretű, 6 hüvelykes kijelzővel, a 48 MP-es főkamerával és beépített Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 valamint az NFC technológiával is ellátva.

Kulcsszerepben az 5G

Az 5G technológia és a robbanásbiztos szabványok révén a vállalkozások még tovább digitalizálhatják üzemeiket és termelési folyamataikat, és a jövőben már a fokozottan veszélyes ipari zónákban is kiaknázhatják az olyan alkalmazásokban rejlő lehetőségeket, mint a távkarbantartás, az IIOT(ipari dolgok internete) és az AR.

Az 5G koncepció különleges előnyét jól hasznosíthatják azokban az ágazatokban, ahol a gépek kommunikálnak egymással, nagy mennyiségű adatot cserélnek szinte valós időben, és emiatt a késleltetéseknek minimálisnak kell lenniük.

A német i.safe MOBILE új IS540.1 ipari okostelefonjának alkalmazási területei az autonóm vezetés, a mobil robotok vezérlése és felügyelete mellett, kiterjednek a közel valós idejű monitorozásra a folyamatautomatizálásban, a logisztikai menedzsmentben, az eszközkövetésben is.

Az eszköz a nagy teljesítményű lapkakészletnek köszönhetően erőteljes mesterséges intelligencia és számítási képességekkel is rendelkezik, amely képes az energiaigényes alkalmazások hatékony feldolgozására is.

A kétsávos Wi-Fi 6 (2,4 és 5 GHz-es támogatással) csatlakozás, még gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé az üzemterületen belüli kommunikációban. Egyéb perifériák, például nagy teljesítményű vonalkód-leolvasó vagy hőkamera is csatlakoztatható a telefonhoz, amelynek 4400 mAh akkumulátora is elég robusztus.

A megerősített hangszóró garantálja a tiszta és biztonságos kommunikációt még zajos ipari környezetben is, a kijelzője pedig a törésbiztos Gorilla Glass 6. generációs üvegből áll.

Robbanásbiztos, 5G-s, ipari okostelefon

Amit a robbanásbiztossági szabványokról tudni kell

Ha az elektromos berendezést potenciálisan veszélyes helyen használják – olyan helyen, amely gyúlékony gázokat, gőzöket, folyadékokat, port vagy szálakat tartalmaz –, fontos, hogy a tűz vagy robbanás lehetőségét a lehető legkisebbre csökkentsék.

Ennek egyik módj , hogy olyan berendezést használnak, amely alkalmas az adott környezetre, és nem valószínű, hogy tüzet vagy robbanást okoz. Az Európai Unióban a veszélyes helyen használható berendezések ATEX-irányelvek szerint tanúsítottak, míg a világ más részein jellemzően az IECEx rendszer szerint történik a tanúsítás.

ATEX

Az ATEX a robbanásveszélyes légkörben használt berendezések gyártására, telepítésére és használatára vonatkozó európai szabályozási keretrendszer. Az ATEX keretrendszer két irányelvből áll.

A munkahelyekről szóló 1999/92/EK irányelv (más néven ATEX 137) a potenciálisan robbanásveszélyes helyen dolgozók egészségére és biztonságára vonatkozik, beleértve a robbanásveszélyes környezetben lévő berendezések kiválasztását, telepítését, ellenőrzését és karbantartását.

A másik 2014/34/EU irányelv (más néven ATEX 114) a berendezések gyártóira vonatkozik, és alapvető egészségügyi és biztonsági követelményeket, valamint megfelelőség értékelési eljárásokat határoz meg, amelyeket még az előtt kell alkalmazni, hogy a termékek bekerülnének az EU piacára.

Az ATEX-irányelvek kötelezőek az EU-ban forgalmazott, potenciálisan veszélyes környezetben használható elektromos és nem elektromos berendezésekre egyaránt.

IECEx

Az IECEx a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság szabványa a robbanásveszélyes helyeken használt berendezésekre. Az IECEx ugyanakkor csak a veszélyes környezetben használt elektromos berendezésekre vonatkozik, a nem elektromosokra nem, viszont az ATEX-nél még szigorúbb kritériumokat is alkalmaz a tanúsítási folyamat során.