Nagyot fordult a világ Gacsal József életében az elmúlt hónapokban. Multinacionális cégeknél szerzett sokéves vezetői tapasztalatát ugyanis saját vállalkozásra cserélte fel, méghozzá a Magyarországtól közel 20 ezer kilométerre lévő, Új-Zélandon. A miérteket és a hogyanokat a digitrendi.hu-nak mesélte el.

Gacsal JózsefAz ismert IT-menedzser legutóbb a Tech Data magyarországi leányvállalatának a kereskedelmi igazgatója volt, miután az IT nagykereskedő a múlt évben dinamikus csapatépítésbe kezdett Magyarországon.

A mérnöki, informatikusi diplomával és marketing szakképesítéssel egyaránt rendelkező Gacsal József eleddig nemzetközi nagyvállalatoknál szerezte több évtizedes szakmai tapasztalatait. Az 57 éves menedzser 1998 és 2003 között marketingvezetői pozíciókban dolgozott az IBM és a Microsoft magyarországi leányvállalatánál.

Ezt követte az Intel Hungary, ahol 12 évet töltött, és ahol egyebek mellett nagyvállalati üzletfejlesztési igazgatói feladatokat látott el. Karrierjének következő állomása a Fujitsu Hungary ügyvezető igazgatói posztja volt, a technológiai céget két éven keresztül vezette.

A szakember az utóbbi hat évben a kiberbiztonság területén is képezte magát, így jutott el a Cyber Services Zrt. kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatói posztjára. Aztán pedig 2020-ban rátalált egy Új-Zélandon működő biztonsági profilú startupra, amelynek kiberbiztonsági szolgáltatásokért felelős vezetője lett.

Akkor még nem költözött ki a cég székhelyére, de az eshetőségét nem zárta ki. Új-Zélandot már akkor nagyon izgalmas helynek tartotta, mint mondja: „a személyes okok között az egyik mindenképpen a rögbi, ami ott nemzeti sport, én meg már 40 éve nem bírom abbahagyni”.

A kétgyermekes menedzser ugyanis szabadidejében sokat sportol. Magyarországon aktív NB2-es rögbijátékos volt. A Magyar Rögbi Szövetség egyik alapítója, fénykorában válogatott, NBI és Magyar Kupa győztes is volt. Az utóbbi 4-5 évben levezetésként az NBII-ben játszott, és mintegy tíz éve került öregfiúk válogatottba.

A Tech Datá-s kitérő után végül úgy döntött, hogy kicsit kényszerből, kicsit kalandvágyból is szerencsét próbál a távoli országban, ahol a gazdaság alapvetően családi és kisvállalkozásokra épül. Ennek megfelelő a kiberkultúra állása is. A mezőgazdaság és azon belül is az állattenyésztés a vezető ágazat, a filmipar mellett(lásd Gyűrűk Ura) jön fel a logisztika és az informatika is.

Kiberbiztonsági kínálati oldalon ott van a Big Four tanácsadó cég(Deloitte, EZ, KPMG, PWC) és pár biztonsági specialista. Mellettük a sok helyi IT-kiskirály, akik mindig is antivírust és tűzfalat adnak mindenre. Rajtuk kívül vannak még egyéni vállalkozók, aki mindent is vállalnak.

„Ezen a játéktéren indultam el a Torotoro nevű saját vállalkozásommal, azzal az elképzeléssel, hogy tanácsadója leszek a közepes vagy nagyobb cégek vezetőinek. Tudok projektet vezetni, auditálni, amihez ISO 27001 Lead Auditor minősítésem van, ismerem a GDPR-t és a helyi testvérét, az NZPA-t. Az utóbbi három évben CISO gyakorlatot szereztem egy vidéki tankerületben és egy nagyobb budapesti kórházban. Szeretek biztonságtudatossági tréningeket tartani, amit már Új-Zélandon is csináltam iskolákban és az egyik biztosítónál” – sorolja Gacsal József az új lehetőségeket.

Bizakodó, mert mint mondja: „a gazdaság fejlettsége, tempója és kilátásai megfelelőek. A bizalmat ki kell harcolni. Ezért léptem be a helyi kereskedelmi és iparkamarába, ami sokat tesz a tagjaiért. Van itt helyi LinkedIn csoport, oda is járok. Beletelik egy kis időbe, amíg minden összeáll, de nem hajt a tatár. Közben tudok tovább tanulni, vizsgázni. Már próbálok közvetíteni az új-zélandi és a magyar kiberbiztonsági cégek között is”.