Csepinszky Andrást, az NNG fejlett gépjármű- technológiákért felelős igazgatóját 2020 szeptemberétől a Sensoris konzorcium társelnökének választották meg. A nemzetközi szervezet feladata a technológiaszabványosítás.

Csepinszky AndrásA Sensoris-t 2016-ban azzal a céllal indította el a HERE Technologies, hogy a jármű érzékelőiből származó, meghatározott információkat összegyűjtse, és a járművek és az infrastruktúra közötti kommunikáció segítségével továbbítsa. Ezeket az autókból a külső infrastruktúra felé továbbított információkat a jövőben többféle szektor is hasznosíthatj, mint például a térképkészítés, vagy a biztosítás.

Az NNG igazgató a mostani kinevezésével a 40 ipari szereplőből álló konzorcium vezetését kapta meg. A nemzetközi szervezeten belül a technológiaszabványosítást a konzorciumi tagok nem versenytársként, hanem együttműködő partnerekként végzik.

„Azon dolgozunk, hogy a járműfedélzeti-érzékelő adatok továbbításának szabványosítójaként a Sensoris helyét biztosítani tudjuk Európában és a világ többi részén” – mondja Csepinszky András.

A szakember további vezetői pozíciókkal is rendelkezik: 2019 szeptemberében lett az ISO204-es műszaki bizottsága által létrehozott Mesterséges Intelligencia és Big Data tanácsadó csoport társelnöke, és 2017 óta képviseli az NNG-t a Navigation Data Standard Association, illetve 2019 óta a Traveller Information Services Association vezető testületeiben.

Csepinszky András gyerekként, a nyolcvanas évek elején, egy iskolai számítógépen kezdett el programozni – mivel nem voltak játékprogramjai, ezért írt magának néhányat. Két évtizeddel később már járműtelematikával foglalkozott Debrecenben a Connexis Kft.-nél, majd 2009-től öt és fél évet projektmenedzserként dolgozott Brüsszelben az ERTICO-ITS Europe-nál.

Az NNG Kft.-nél, mint nemrégiben megírtuk ügyvezető váltás is történt, a globális autóipari szoftverház vezetését Chris Greentree, amerikai menedzser vette át.